En Sıcak Konular

Ahmet Ağar
www.ahmetagar.com

Ahmet Ağar
13 Temmuz 2026

SGK Ya Borcu Olanlara Çok Önemli Avantajlar Getirilmiştir



I- GİRİŞ

 

          04.06.2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7582 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 13.06.2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11414 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48. maddesi kapsamındaki tecil süresi azami 36 aydan 72 aya çıkarılmış ve teminatsız tescil tutarı olan 1 milyon TL, 10 milyon TL. ’ye  çıkarılmıştır.          

 

          Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği ile Tecil faizinin 31.08.2026 tarihine kadar yıllık % 39 yerine, yıllık % 29 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.     

          Bu yazımızda, işçi çalıştıran işverenlerin ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki kişilerin SGK’ya olan borçları ile ilgili olarak yapılan bu yeni düzenlemeler detaylı bir şekilde açıklamaya çalışılacaktır.

 

            II- Kapsama Giren Borçlar

           

            5510 sayılı Kanunun 4/a bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler ile 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan 2026 yılı Haziran ayı dâhil ve önceki dönemlere ait sigorta primleri ile 31.08.2026 tarihine kadar tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zamları 6183 sayılı Kanunun 48.maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirilebilecektir. 31 Ağustos 2026 tarihinden sonraki dönemlere ait SGK borçların tecil faizi yeniden % 39 olarak uygulanacaktır.  

 

            III- Borçların Tecil ve Taksitlendirilme Süreleri

 

 Yapılan bu yeni düzenlemeye göre borçlu olan işyerinin gelir-gider durumuna bakılarak, ödeme güçlüğü olanlara 72 aya kadar borçlarını tecil ve taksitlendirme imkânı tanınacaktır. Durumu daha iyi olanlar için ise en çok 36 aya kadar borçlarını tecil ve taksitlendirebilecekledir

 

IV- 10.milyon TL’ye kadar Olan Borcun Teminatsız Olarak Taksitlendirilmesi        

 

            SGK’ya olan borçların taksitlendirilmesinde daha önce alınan % 10 peşinat şartı kaldırıldı. SGK’ya olan borçların tecil ve taksitlendirilmesi için daha önce 250 bin TL’ye, daha sonra 1 milyon TL’ye ve en son yapılan bu düzenleme ile de 10 milyon TL’ye kadar borcu olanlardan artık herhangi bir teminat istenmeyecektir. 10 milyon TL’yi aşan kısmının yarısı kadar teminat alınacaktır. 

 

            Örnek olarak, A Limited Şirketinin Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde bulunan işyerinde 8.000.000 TL, Bursa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde bulunan işyerinde 7.000.000 TL, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde bulunan işyerinde 5.000.000 TL olmak üzere toplam 20.000.000. TL borcunun bulunduğunu varsayalım. Her bir il müdürlüğüne olan borçların toplamı ayrı, ayrı 10 milyon TL’yi aşmadığı için ilgili il müdürlükleri tarafından herhangi bir teminat alınmadan tescil işlemi yapılacaktır.

           

V- Başvuru Süresi ve Şekli      

            Tecil ve taksitlendirme talebinde bulunacak burçluların en geç 31.08.2026 tarihine kadar borçlarının bulunduğu ilgili SGK müdürlüklerine, ekli bulunan Tecil Talep Formunu doldurup imzalayarak başvuruda bulunmaları gerekir.

 

            VI- İlk Taksitin Ödeneceği Tarih

 

            SGK’ ya borcu olanların ve bu borçlarını 31.08.20026 tarihine kadar tecil talebinde bulunan işverenlerin ve Bağ-Kur’luların ilk taksit tutarını en geç 31.08.2026 tarihine kadar ödemeleri gerekir. Belirlenen süre içerisinde ilk taksitin ödenmemesi halinde, borçlu % 29 oranındaki tecil faizindin yararlanamayacaktır. 

 

Borcun ilk taksitin ödenmesinden sonra tecil devam ettiği sürece icra takip haciz ve varsa satış işlemleri durdurulacaktır. İlk taksitin ödenmiş olması şartıyla varsa araçlar üzerindeki yakalama şartları kaldırılacaktır.

 

VII Sonuç Olarak

 

7582 sayılı Kanun ve Cumhurbaşkanı kararı ile yapılan bu yeni düzenlemeye göre,   işverenlerin ve  4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki kişilerin 2026 yılı Haziran ayı dâhil ve önceki dönemlere ait sigorta primleri ile 31.08.2026 tarihine kadar tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında yıllık % 29 oranında tecil faiziyle yapılandırılacaktır. Bu tarihten sonraki borçlanmalarda tecil faiz yeniden yıllık % 39 olarak uygulanacaktır.

 

Bunun için SGK’ya borcu olan işverenlerin ve Bağ-Kurluların en geç 31 Ağustos 2026 tarihine kadar aşağıda ekli bulunan Tescil Talep Formu ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

 

SGK’ya boru olan işverenlere ve Bağ-Kurlulara sağlanmış olan bu avantajdan yararlanmaları için en geç 31 Ağustos 2026 tarihine kadar ilgili SGK müdürlüklerine mutlaka müracaat etmeleri ve bu tarihe kadar borcu ilk taksitini ödemeleri gerektiğini önemle hatırlatmak isterim    



Bu yazı 197 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Temmuz 2026 İşverenin İşçinin İşe İadesiyle İlgili Yasal Sorumlulukları
    • 13 Temmuz 2026 SGK Ya Borcu Olanlara Çok Önemli Avantajlar Getirilmiştir
    • 28 Nisan 2026 İşverenlerin Yeni İşe Alacakları İşçiler İçin Yararlandıkları Sigorta Prim Teşvik Süresi Uzatılmıştır
    • 30 Mart 2026 Yurtdışından Gelen Yabancı İşçiler Ne Zaman Sigortalı Sayılacaklar
    • 24 Şubat 2026 Belgesi Olmayanları Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalıştıran İşverenler Ağır Cezalara Maruz Kalmaktadır
    • 30 Ocak 2026 2026 Ocak- Aralık Döneminde İşverenlere Aylık 1.270 TL Asgari Ücret Desteği Verilecek
    • 6 Ocak 2026 7566 SAYILI KANUNLA 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER:
    • 30 Ekim 2025 50 Ve Üzerinde İşçi Çalıştırılan İşyerlerinde Yapılması Gerekenler ve İşverenlerin Yasal Yükümlülükleri Nelerdir
    • 22 Eylül 2025 Gece Vardiyasında Yapılan Çalışmalar 7,5 Saati Geçemez
    • 26 Haziran 2025 Yurtdışından Gönderilen Yabancı İşçilerin SGKya Ne Zaman İşe Giriş Bildirimlerinin Yapılacağı İle İlgili Uygulam
    • 26 Mayıs 2025 Çok Tehlikeli İşyerlerinde Ölümlü İş Kazası Olmadığı Taktirde Sigorta Prim Teşviki Uygulanması
    • 28 Nisan 2025 Doğum İzni Sonrası Ücretsiz İzin Ve Kısmi Süreli Çalışma İle İlgili Yasal Düzenlemeler
    • 24 Mart 2025 Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri İşveren veya
    • 11 Şubat 2025 İşverenlere 2025 Ocak - Aralık Dönemlerinde Aylık 1000 TL Asgari Ücret Desteği Verilecek
    • 27 Ocak 2025 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren Bir İşçinin Çalıştırıldığı İşyerlerinde de İşverenler, İSG Uzmanından ve İşyeri
    • 25 Aralık 2024 Kamu İhale Kanununa Tabi İşlerin Devamlı Mahiyeteki İşyeri İşçileri İle Yapılması Durumunda Asgari İşçiliği Uygu
    • 25 Kasım 2024 İşçilerin Hizmet Tespit Davasını Açabilme Şartları
    • 25 Eylül 2024 Kısmi Süreli Çalışların Eksik Günlerini 30 Güne Tamamlamaları İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
    • 3 Eylül 2024 EYT Kanunu Kapsamında Emekli Olanları Çalıştıran İşverenlerin Yararlandıkları 5 Puanlık Sigorta Prim Teşviki 1
    • 26 Temmuz 2024 İşverenlerin Sigorta Primi Teşviki İndiriminden Yararlanamamalarının Nedenleri




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,256 µs