En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
25 Mayıs 2009

İş kazası ve halatı bırakan işçi



İş kazası ve halatı bırakan işçi

|Akşam Gazetesi| |24.05.2009|

İş kazası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda; sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, 4/a (eski SSK) sigortalısı emziren kadın sigortalının iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda veya işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olay olarak tanımlanıyor.
Çağdaşlığın bir gereği olan çalışanlar için güvenli bir ortam sağlanması, yasaların ve imza koymuş olduğumuz uluslararası sözleşmelerin sonucu ortaya çıkan bir zorunluluk.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre işverenler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüler.
Ayrıca işverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundalar.


AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ
İş kazaları konusunda hukuki düzenlemeler ve uygulamada epey mesafe kat edilmiş olsa da iş kazası sayısı açısından Avrupa'da ilk sıradayız. Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmekte.
Yapılan araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50'sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, yüzde 48'inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2'sinin ise önlenemeyeceği ortaya çıkmış. Bu da iş kazalarının yüzde 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koyuyor.
Bu bağlamda, iş kazalarının önlenmesinde iş güvenliği konusunda işverenin vereceği eğitim ve alacağı iş güvenliği tedbirleri kadar, işçilerin de bu tedbirlere uyması önem arz ediyor...
Konuyu, iş güvenliğiyle ilgili kurgu olduğunu düşündüğümüz, iş kazası geçiren bir işçinin 'pazar neşesi' tadında ifadesi ile sonlandıralım.
...ve halatı bıraktım
Sayın amirim, ilave bilgi istemeniz üzerine bu yazıyı yazıyorum. İş kazası raporundaki 'kazaya uğrayanın ifadesi' kısmına kaza sebebi olarak 'kötü planlama' yazmıştım. Notunuzda olayı bütün ayrıntılarıyla açıklamamı istemişsiniz. İnşallah vereceğim bilgiler yeterli olur.
Efendim, ben sanat olarak tuğla örücüsüyüm. Kaza günü 6 katlı binanın çatısında yalnız başıma çalışıyordum. İşimi bitirdiğimde 250 kilo kadar tuğlanın arttığını gördüm. Tuğlaları aşağıya elle taşıyacağıma, varile doldurup altıncı katın kenarına takılı olan makarayla indirmeye karar verdim.
Halatın ucunu aşağıya bağladıktan sonra çatıya çıktım. Varili astım ve tuğlaları varilin içine doldurdum. Sonra tekrar aşağı inip halatı sımsıkı tutarak tuğlaları indirmek için halatı çözdüm. Ben tam 70 kiloyumdur.
Halatı çözer çözmez hayret bir şekilde öyle havalandım ki, şaşkınlıktan halatı bırakmayı unuttum. Tabii hızla yükselmeye başladım. Üçüncü kat hizasında hızla aşağı inen varille karşılaştım. Bu, kafatasımdaki çatlak ve kırık köprücük kemiğimi açıklıyor.
Sonra çarpmanın da etkisiyle biraz yavaşlayarak yükselmeye başladım. Sağ el parmaklarım makaraya iki mafsal boyu girince durdum. Aynı anda tuğla dolu varil yere çarptı. Çarpma neticesinde varilin dibi çıktı ve tuğlalar döküldü.
Tuğlalar dökülünce varil hafifledi. Tahmin ettiğiniz gibi bu sefer de aşağıya düşmeye başladım. Üçüncü kat hizasında hızla yukarı doğru gelen varille karşılaştım. Bu da, iki kaval kemiğimin kırılmasının ve bacaklarımdaki yaraların sebebi. Varilin çarpmasıyla yavaşladım, bu sebeple tuğlaların üstüne düşünce sadece 3 omurgam kırıldı.
Tuğlaların üstünden kalkamadan acıyla yerde yatarken boş varili gördüm. Tam üzerimde ve yine altıncı kattaydı. O anda şaşırdım ve halatı bıraktım...

AKLINIZDA BULUNSUN
Defterlerin sahibi lehine delil olması
Usule uygun tutulmayan defterler sahibinin lehine delil olarak kullanılamaz.

SORU VE CEVAPLAR

Emlak vergisini siz ödersiniz kardeşiniz ödemez
2008 Haziran ayında kız kardeşim ve ben yarı yarıya hisseli bir apartman dairesi satın aldık. Bu yıl vergisini ödeyeceğiz diye bilirken farklı yerlerden farklı bilgiler aldım. Kimileri ortaklı olduğu için çifte vergi ödeyeceğimizi, kimileri yeni evin 1-2 yıl vergiden muaf olduğunu, kimileri ise beyanname vermemiz gerektiğini söylüyor. Kız kardeşim evli, ancak çalışmıyor ve kendine ait herhangi bir geliri yok. Sözünü ettiğim ev dışında da kendi adına herhangi bir gayrimenkul bulunmamakta. Ben ücretli olarak çalışıyorum ve bu ev dışında bir gayrimenkulüm daha var. Bahsettiğim evde şu anda ben ve annem birlikte ikamet etmekteyiz. Emlak vergisi yükümlülüğümüz konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Nalan Aslan
Emlak vergisi mükellefiyeti, gayrimenkulün satın alındığı tarihi izleyen yılbaşından itibaren başlar. 2008 Haziran ayında aldığınız evle ilgili mükellefiyetiniz 2009 yılında başlıyor.
Emlak vergisinde beyan usulü kaldırıldı. Ancak 2008 yılı sonuna kadar ilgili belediyeye bildirimde bulunmanız gerekiyordu.
Gayrimenkule hisse ile sahip olunması halinde emlak vergisi veya indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanıyor. Çalıştığınız ve başka eviniz olduğu için her iki ev için de emlak vergisi ödeyeceksiniz. Kardeşinizle ortak olan evle ilgili olarak ödeyeceğiniz emlak vergisi hisseniz oranında olacak. Kardeşinizin herhangi bir geliri olmadığı ve Türkiye sınırları içinde tek bir konuta hisseli olarak sahip olduğu için hissesine düşen emlak vergisini ödemesi gerekmiyor. Ancak bunun için 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan 'Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi' verilmesi gerekiyor.
Yeni evler 1-2 yıl emlak vergisinden muaf değil. Ancak mesken olarak kullanılan bina ve apartman dairelerinin 2 bin 500 TL'den az olmamak üzere vergi değerinin 1/4'ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılıyor.

GÜNÜN SÖZÜ
'Politika, insanları kendilerini ilgilendiren şeylerden alıkoyma sanatıdır.'   (P.Valery)


Bu yazı 2,436 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,082 µs