En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
30 Mayıs 2009

İhracatçıya mazot desteği çok görülmesin



İhracatçıya mazot desteği çok görülmesin

|Akşam Gazetesi| |28.05.2009|

Özellikle içinde bulunduğumuz kriz ortamında turizm ve ihracat gelirleri son derece önemli. Bu tür gelirler, ülkemize doğrudan para girişi sağlamaları nedeniyle ekonomi açısından yaşamsal önem taşıyor. Turizm konusuna ilerleyen günlerde değineceğiz. Bugünkü yazımızda ihracatçımızı yakından ilgilendiren vergisiz akaryakıt konusu üzerinde duracağız.

İNDİRİMLİ MAZOT UYGULAMASI
İhraç ürünlerinin taşıma maliyetlerinin düşürülmesi amacına yönelik olarak bu ürünleri taşıyan araçlara indirimli mazot satılıyor. Sınır kapılarında, ihraç ürünlerini taşıyan taşıtlara yurtdışına çıkışlarında yapılan mazot satışlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanmıyor. Böyle olunca, taşıma maliyetlerinde önemli bir azalma söz konusu oluyor. Bu yönüyle uygulama son derece olumlu.

SINIR KAPILARINA UZAK NAKLİYELER
Üretim tesislerini yurt geneline yaymak hemen bütün iktidarların programlarında yer alıyor. Bunun için başta vergi kanunlarında olmak üzere pek çok düzenlemeyle teşvikler getirilmiş durumda. Ancak olay üretilen malların ihraç edilmesine geldiğinde özellikle sınır kapılarına uzak bölgeler açısından nakliye maliyetlerinde sorun çıkıyor.
Örneğin, Denizli'den Almanya'ya ihracat yapan bir firma, ihraç ürünlerinin gümrükleme işlemlerini Denizli'de yaptırıyor. Bu firmanın gümrüklenmiş ihraç ürünlerinin nakliyesi için Kapıkule sınır kapısına kadar normal fiyattan mazot satın alınıyor. İndirimli mazot alımı ancak Kapıkule'de söz konusu olabiliyor.
Oysa Çerkezköy'den Almanya'ya bir ihracat yapılması halinde iç parkurda katedilen mesafe son derece az. Aynı durum Çerkezköy'den İran'a veya Irak'a ihracat yapılması halinde tersine dönebiliyor.

NAKLİYE SEKTÖRÜNDEKİ ENGELLER
Nakliye sektörümüze bazı ülkeler tarafından fiili engeller uygulanıyor. Bunların başında kota ve vize ile ilgili engellemeler geliyor. Bu tür engeller teknik olarak ihraç ürünlerimize uygulanan tarife dışı engellerdir.
İhracat sektöründe rekabet gücümüzün artmasına özellikle bu dönemde fazlasıyla ihtiyaç duyuyoruz. Bunun yollarından birisi de ulaşım maliyetlerin düşürülmesidir. Ulaşım maliyetlerinin ihraç ürünlerinin maliyetine ortalama yüzde 20 civarında etkisi olduğu ifade ediliyor. Bunun düşürülmesinin ihraç ürünlerinin rekabet şansını artıracağına kuşku yok.

İÇ GÜMRÜKLERDE DE İNDİRİM UYGULANMALI
Ulaşım maliyetlerinin düşürülmesinin yollarından birisi gümrükleme sonrası hemen ucuz yakıt temininin mümkün hale getirilmesi. Böyle bir uygulama, sınır kapılarına uzak bölgelerden yapılan ihracatta taşıma maliyetlerini ciddi bir biçimde düşürecektir.
Uygulama için başlangıçta bazı pilot bölgeler seçilebilir ve zamanla tüm iç gümrüklere yaygınlaştırılabilir. Uygulamanın kısa sürede hayata geçirilmesi için önümüzde bir fırsat da var. Şu an TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi bekleyen vergi kanunlarında değişiklik yapılmasını öngören bir yasa tasarısı var. Tasarıda öngörülen değişikliklerden biri tam da bu konuyla ilgili. İhraç malı taşıyan araçlara KDV ve ÖTV istisnası uygulanarak yapılacak motorin teslim miktarının belirlenmesine ilişkin olarak KDV ve ÖTV Kanunlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.
Verilecek önergeyle, Bakanlar Kurulu'nun istisna uygulanacak sınır kapılarını belirleme yetkisi, iç gümrükler için de belirleme yapabilecek şekilde genişletilerek söz konusu yasal düzenleme yapılabilir.
İhracatımızın desteklenmesinin daha fazla önem kazandığı bugünlerde konuya gerekli ilginin gösterileceğini umuyoruz.

 

AKLINIZDA BULUNSUN

Tedavi nedeniyle yol gideri ödemesi

Aynı yerleşim yerinde yapılan tedavi nedeniyle yol gideri ödenmesi mümkün değil.

 

 

Soru ve Cevaplar

 

Askerlik borçlanması son 3,5 yıla sayılır mı?
Mayıs 1988'de SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Daha sonra 2002 yılında Bağ-Kur'lu olarak primlerimi yatırmaya devam ettim. 2008 yılında tekrar SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Şu anda 2650 gün SSK, 1950 gün Bağ-Kur primim mevcut. SSK'dan emekli olmak istiyorum. Arkadaşlarım son 3,5 yılı SSK'lı olarak yatırırsam SSK'dan emekli olabileceğimi söylediler. Askerlik borçlanmasını yatırırsam, yaptığım borçlanma
3,5 yıla sayılır mı? Ahmet Alagöz

Arkadaşlarınız doğru söylemiş. SSK'dan (devredilen) emekli olabilmeniz için son 3,5 yılda 4/a (SSK) kapsamında çalışarak prim ödemiş olmanız gerekiyor. Askerlik borçlanması yapmanız halinde, borçlanacağınız süre son 3,5 yılda ödenmiş olması gereken prim hesabında dikkate alınmaz.

 

İkinci eşi ölen kişiye ilk eşinden aylık bağlanır mı?

Bir tanıdığım ilk eşinden dul aylığı almakta iken tekrar evlendi ve maaşı kesildi. İkinci evliliği 10 yıl önce eşinin vefatından dolayı bitti. 10 yıldır dul ve hiçbir geliri yok. Tekrar ilk eşinden dul ayığı alabilir mi? Yeliz Yılmaz

Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazanan eşe tercih ettiği aylığı bağlanır. Sonraki eşten aylığa hak kazanılamaması halinde ilk eşten aylık bağlanır. Tanıdığınız, sonraki eşinden de aylığa hak kazanmış ise tercih ettiği aylık, kazanamamış ise ilk eşinden aylık bağlanır. 

 

Yaş dışındaki şartları sağlayan kıdem tazminatına hak kazanır

İlk işe giriş tarihi 12.04.1993, yaşı 40 ve prim ödeme gün sayısı 5306 gün olan kişi şu an kendi isteğiyle işten ayrılmak istese kıdem tazminatı alabilir mi?

Ömer Dalımdu

Emeklilik için gereken yaş dışındaki koşulları sağlayanlar, kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanıyor. Sorunuzdaki kişi, SSK’dan (devredilen) kısmi yaşlılık aylığı bağlanması için gereken yaş dışındaki 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısı koşullarını sağlamış. Yaş dışındaki koşulları sağladığı için kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanır.

 

GÜNÜN SÖZÜ

“Çıktığın kapıyı hiçbir zaman hızla çarpma; sonra geri dönmek isteyebilirsin.”       Don Herold



Bu yazı 2,312 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,943 µs