En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Emekli olmadan kıdem tazminatı nasıl alınır?



Emekli olmadan kıdem tazminatı nasıl alınır?

|www.gazeteport.com||29.01.2008|

 

Ben 1993 yılından beri SSK'lıyım. Niyetim kanunen gerekli olan süreyi doldurup emekli olmak. Yani yaşı beklemek istemiyorum. Acaba bu süre kaç yıl? 25 yıl olarak biliniyor ama bunun başka istisnası var mı? Yani 20 yıldan da emekli olabilir miyim? Yoksa mutlaka 25 yılı doldurmam mı gerekiyor?
Bir de sanırım yaşı beklemeden emekli olunca ikramiyeyi alabiliyor fakat maaş bağlanmıyor? Bu bilgi de doğru mudur?
Sabri Güngör

1475 sayılı (eski) İş Kanunun yürürlükte olan 14. maddesine göre işçiler,  506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında diğer şartları veya aynı Kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar.

506 sayılı SSK’nın Geçici 81/B maddesinde düzenlenen kademeli emeklilik hükümlerine göre, erkek sigortalıların emekli aylığına hak kazanabilmeleri için gereken sigortalılık süresi ise 25 yıl. Gerekli prim ödeme gün sayınızı ve 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurduğunuzda, emeklilik için yaş dışındaki koşulları sağlamış olursunuz ve kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Emekli aylığınız, yaşınızı doldurduğunuzda bağlanır.

Diğer yandan Geçici 81/C’ye göre, 15 yıllık sigortalılık süresi ile yaş koşulunu doldurmuş ve 3600 gün prim ödemiş olanlara da yaşlılık aylığı bağlanıyor. Yani 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödeme koşulunu sağlayanlar da kısmi emekli aylığı bağlanması için gereken yaş dışındaki koşulları sağlamış oluyorlar.

Buna göre, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim ödeme gününü tamamlayanlar da Geçici 81. maddeye göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış sayılırlar ve kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Ancak, SSK (Devredilen) aynı görüşte değil. Sigortalılık süresi olarak erkeklerde 25, bayanlarda 20 yılı dikkate alıyor ve sadece Geçici 81/B’ye göre şartları taşıyanlara bu belgeyi veriyor. Geçici 81/C’ye göre 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödeme süresini dolduran sigortalılara, emeklilik için yaş dışındaki koşullarını sağladıklarına dair belge vermiyor. Bu durumda olanların konuyu yargıya taşımaları halinde, kararın lehlerine olacağını düşünüyorum.

İkinci kez işsiz kalanın bakiye işsizlik ödeneği

Bir çalışanımızın işsizlik ödeneği alacak şekilde hizmet sözleşmesi sona erdirilmiştir.
Bu çalışan  bir ay içinde kuruma müracaat etmiştir veya etmemiştir. Her iki durumda da daha sonra herhangi bir işyerinde de hizmet akdine dayalı olarak çalışmaya başlar ve buradaki çalışması 120 günü doldurmadan sona erer ise tekrar kuruma müracaat ettiğinde işsizlik ödeneğinden faydalanabilir mi?
Hamdi Doğrusöz

Genel kural olarak sigortalı işsizin, İşsizlik Sigortası Kanunu ile sağlanan ödeme ve hizmetlerden yararlanabilmesi için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren otuz gün içinde Kuruma doğrudan başvurması gerekiyor. Ancak otuz günlük süreden sonra başvurulması da mümkün olup, başvuru, mücbir sebepler dışında bir nedenle gecikmiş ise başvuruda gecikilen süre, işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülür.
Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için Kanunun öngördüğü şartları yerine getirmeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder.

Şirketin feshini mahkemeden talep edebilirsiniz

2003 yılın da yüzde 50 hisse ile 2 ortaklı limitet şirketi kurdum. Şirket ortağım ile anlaşamadığım için şirket ile olan ilişkimi fiili olarak kestim. Fakat geçen süre içinde yurt dışına gelmek zorunda kaldığımdan şirketimi kapattıramadım.
Size sormak istediğim soru: Ben şuan yurtdışında bulunmaktayım, ortağıma da ulaşamıyorum. Şirketi kapattırabilmem için ne yapmam gerekiyor?
Not: 2004’den bu yana vergi beyannamelerinin verilip verilmediğini bilmiyorum. Vergi borcum hakkında endişem var.
Ümit Düz

Türk Ticaret Kanununun 549. maddesine göre, limited şirketlerin infisah sebeplerinden biri de ortaklardan birinin talebi üzerine ve muhik (haklı) sebeplerden dolayı mahkemece şirketin feshine karar verilmesidir.
Yine Türk Ticaret Kanunun 551. maddesine göre, her ortak, muhik (haklı) sebeplere dayanmak şartıyla şirketten çıkmasına müsaade edilmesini veya şirketin feshini mahkemeden talep edebilir.
Siz de şirketin feshi için mahkemeye başvurabilirsiniz. Ancak, mahkemenin feshe karar vermesi durumunda dahi, fesih tarihi öncesi döneme ilişkin vergi borçlarından sorumluluğunuz ortadan kalkmaz.

 

Doğum iznine en geç ne zaman çıkılabilir?

23 Mayıs tarihinde sezaryen ile doğum yapacağım. İzne en geç ne zaman çıkabilirim? İzinden en geç ne zaman dönebilirim?
Uğur A. Atlas

Çalışan kadınların doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile çalışan kadın isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesi çalışılan süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. (4857 s. İK md. 74)
Buna göre doğum iznine en geç, doğuma üç hafta kala çıkabilirsiniz. Kullanmadığınız doğum öncesi izin süresi ile doğum sonrası sekiz haftalık izin süreleri bittiğinde işinize dönmeniz gerekir. Ancak bu sürenin bitiminde, isterseniz altı aya kadar ücretsiz izin kullanabilirisiniz.



Bu yazı 23,627 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,747 µs