En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
1 Kasım 2009

İsteğe bağlılar Bağ-Kur’lu oldu



İsteğe bağlılar Bağ-Kur’lu oldu  
Resul KURT
info@resulkurt.com

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyerek SGK’lılığını devam ettiren sigortalılar bu aralar çok dertli. Bu aralar isteğe bağlı sigorta primi ödeyen okurlarımızın SGK’na sitemleri e-postamı dolduruyor. Herkes dertli.  Kimisi Bağ-Kur’lu olduğunu öğrenince kızgın, kimisi bankaya ödeme yapamamaktan dertli,  kimisi SGK müdürlüklerindeki ilgisizliğe şaşkın, kimisi sağlıktan yararlanamadığı için üzgün, kimisi emekliliğinin sıkıntıya girmesinden dolayı asabi ve kimisi de primlerin artmış olmasına içerlemiş. Bize de bu dertleri ve sorunları SGK’ya aktarmak, okurlarımızı da isteğe bağlı sigortanın yeni uygulamaları konusunda bilgilendirmek düşüyor.
***

Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanunun 01/10/2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren isteğe bağlı sigorta hükümleri gereğince bu tarihten sonra ödenen isteğe bağlı sigorta primleri 4-1/b bendi kapsamında (yani Bağ-Kur’lu) sigortalılık süresi olarak sayılmış ve ödenen primler de Bağ-Kur’lu gibi değerlendirilmektedir. Yeni dönemde Bağ-Kur (4-1/b) programına aktarılan yaklaşık 143 bin SSK sigortalının, İsteğe Bağlı Sigorta İşlemleri programında sona erme nedeni “B”, bitiş tarihi ise 30/09/2008 olarak görüntülenmektir. Bu da sigortalıların kafalarını karıştırmaktadır. Bir çok kişi halen SSK’lı gibi isteğe bağlı sigorta primi ödediğini düşünmektedir.

Burada SGK’nın bilgisayar sistemini henüz yeni sisteme hazır hale getirememiş olmasından dolayı 01/10/2008 tarihinden önce isteğe bağlı sigortalılıkları SSK kapsamında olanlara bu tarihten sonra malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlaması ile 3201 sayılı Kanuna göre yapılacak hizmet borçlanmalarında, (4-1/a) isteğe bağlı programından 30/09/2008 tarihi itibariyle çıkış yapılarak, 01/10/2008 tarihinden sonra (4-1/b) programlarına manuel olarak aktarılıp işlem yapılmaktaydı.

Ancak, bu şekilde işlem yapılmasının hizmet birleştirme, borçlanma ve aylık bağlama işlemlerinde gecikmelere yol açtığı tespit edildiğinden 01/10/2008 tarihinden önce SSK kapsamında sigortalılardan prim ödemesi halen devam eden ve 1/10/2008 tarihinden önce hiç prim borcu bulunmayan yaklaşık 143 bin SSK sigortalısının hizmeti (4-1/b) programına aktarılmıştır.

Aktarılan kayıtların tescilleri ve prim ödemeleri program aracılığıyla otomatik olarak yapıldığından sağlık aktivasyonları ile ilgili ayrıca bir işlem yapılmasına gerek kalmamıştır.

 SSK numarası devam edenler

SSK kapsamında isteğe bağlı sigortalı olanlardan 2003 yılı Mayıs ayından sonra prim borcu bulunanlar, (4-1/a) tescil kütüğünde T.C. kimlik numarası bulunmayanlar, 01/10/2008 tarihinden sonra sigortalılığı sona erenler, 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendine tabi olanlar ile 4958, 5458 ve 5510 sayılı kanunlara göre yapılandırması devam edenlerin aktarma işlemi yapılmamış olup bunların (4-1/b) programlarına elektronik ortamda aktarılması ilerde yapılacaktır.

Bu şekilde aktarılmayan kayıtlardan tahsis veya borçlanma talebinde bulunanların tescil ve prim aktarma işlemleri il müdürlüklerince manuel olarak yürütülmeye devam edilecektir.

Primler bankaya ödenemiyor

Bu kişilerin artık isteğe bağlı sigorta primlerini Bağ-Kur numarasını belirterek bankalara ödemeleri gerekmektedir. Ancak vatandaş bankaya gittiğinde, Banka şubesi ekranına “Sigortalının Kaydı Aktif Değil, Bu Sicil numarası 4-1/b  kapsamına alınmıştır. T.C. Kimlik No ile 4/b’li olarak sorgulayınız” mesajı veriliyor. Bu kapsamdaki sigortalılara ait T.C kimlik numaraları 4-1/b kapsamında prim tahsilatı yapan banka şubelerine gönderilmesine rağmen, uygulamada bankaların bu şekilde TC Kimlik numarasından araştırmadıkları görülüyor. Sigortalılara Bağ-Kur’lu olmuşsunuz, Bağ-Kur numaranızı öğrenin denilmesi suretiyle primleri tahsil etmemektedir.  Yeni dönemde de eski sistemdeki gibi Bağ-Kur numarası kullanılması yerine, T.C. kimlik numarasının kullanılmamasını eleştirmek istiyorum. Madem herkes için sosyal güvenlik numarası olarak T.C. Kimlik numarası kullanılacaktı, neden halen eski Bağ-Kur numaralarına göre işlem yapılıyor. Bunu anlayabilmiş değilim.

3.5 yıl sürprizi

1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı SSK’ya prim ödeyen kişilerin 3.5 yıl ve daha fazla süreyle prim ödemesi halinde emeklilik hesaplamaları Bağ-Kur koşullarına göre hesaplanacaktır. Bu da, 5000 günü doldurarak emekli olacak bir sigortalının 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilmesi sonucunu doğacak. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen SSK’lı okurlarımızın daha önce birkaç yazdığımız gibi son 3.5 yıla dikkat etmeleri gerekiyor.

Resul KURT
www.resulkurt.com
info@resulkurt.com



Bu yazı 4,148 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,154 µs