En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Asgari geçim indirimi ve ihbar tazminatı



|www.gazeteport.com||05.02.2008|
Asgari geçim indirimi ve ihbar tazminatı

İhbar tazminatı hesaplamasında yer alan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi ile bir alakası var mı? Diyelim ki bir çalışanın işine son verdiniz, ücretini hesapladınız, gelir vergisi 50,00 YTL çıktı, bekar olduğu için 45,63 YTL’lik kısmını düştünüz, geriye 4,37 YTL gelir vergisi kaldı.
İhbar tazminatını hesapladınız, gelir vergisi örneğin 42,50 YTL çıktı, yukarıda kalan 4,37 YTL’yi ihbar tazminatındaki 42,50 YTL’den düşüyor musunuz, yoksa ücret ile tazminatın, asgari geçim indirimi ile alakası yok mu?
Burhaneddin Oruç

Asgari geçim indirimi uygulamasına ilişkin 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenlerin, asgari geçim indiriminden yararlanacakları açıklanmıştır.
Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesine göre de ücret, işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat,  kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.
Vergi uygulamalarında da ihbar tazminatları, ücret sayılarak gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Bu bağlamda, asgari geçim indirimi uygulamasında, ihbar tazminatlarının da ücret olarak değerlendirilmesi, ödemenin yapıldığı aya ilişkin asgari geçim indirimi tutarını aşmamak üzere, ihbar tazminatı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin de mahsup edilmesi gerekir.


Yurtdışında oturulan konutun kirası indirilebilir mi?
Eşim ve ben Dışişleri Bakanlığında çalışıyoruz. Şu anda Yunanistan’da Atina Büyükelçiliğinde görev yapmaktayız. Atina’da ki evimizi eşim adına kiraladık. Ankara’da benim adıma kiraya verdiğimiz evin kira geliri için ödediğimiz vergiden, Atina’da eşim adına kiraladığımız ev için ödediğimiz kirayı düşebilir miyiz?
Ayhan Erçetin

Kira gelirinin beyanında gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli, Gelir Vergisi Kanununun 74/10. maddesine göre kira gelirinden indirilebiliyor. Maddede, ödenen kiranın yurt içinde veya yurt dışında ödenmiş olmasına ilişkin bir ayrım yok.
Diğer taraftan, kira geliri olan kadının, kirada oturdukları ve kontratı kocası adına yapılmış ev için kocası adına ödenene kira bedellerinin, kira gelirinden indirip indiremeyeceğine ilişkin sorusu üzerine verilen özelgede, eş ile birlikte oturulan konut için ödenen kira bedellerinin, evlilik birliğinde müşterek gider olması nedeniyle, gayrimenkul sermaye iradı matrahından indirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, gerçek gider usulünü seçmeniz halinde, yurtdışında eşiniz adına kiraladığınız konut için ödediğiniz kira bedellerini, Türkiye’de elde ettiğiniz kira gelirinden indirebileceğinizi düşünüyorum.

Aylık bağlandıktan sonra askerlik borçlanması yapılabilir mi?

1948 Doğumlu eşim ilk defa 5 Ekim 1971 tarihinde sigortalı olmuş. Toplam 1.235 gün prim ödedikten sonra 20 Kasım 1987 de 39 yaşında vefat etti. Biz uzun yıllar sigortalı olduğunu bilmiyorduk. Sonra birtakım evraklar elimize geçince sigortası olduğunu öğrendik. Şubat 2007 de sigortaya ölüm maaşı almak üzere başvurduk, evli bir kızım olduğu için sadece bana 2006 Kasım ayından itibaren maaş bağladılar ve 14 aylık birikmiş maaşı aldım. Eşimin 720 gün askerlik yaptığını da öğrendim.
Sormak istediğim, askerlik borçlanması (bizi kimse uyarmadığı için) yapmadık, eğer yapsaydık maaşımı ölüm tarihi olan Kasım 1987 den itibaren birikmiş tutarlarıyla alabilir miydim? Eğer şimdi askerlik borçlanması yapar ve yeniden sigortaya müracaat edersem, maaşımı 1987 Kasımından itibaren alabilir miyim? Eğer alabilirsem eski yılların maaşını bugünkü tutar üzerinden mi alabilirim? Bana nasıl bir yol izlememi önerirsiniz, nereye müracaat etmem gerekir?
Asiye Yiğit

Eşinizin öldüğü tarihte eğer askerlik borçlanması yapsaydınız, borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından itibaren aylık bağlanırdı. Ancak bugün askerlik borçlanması yapıp, ölüm tarihinden (1987’den) itibaren aylık almanız mümkün değil. Bunun iki nedeni var.
Birincisi, 506 sayılı SSK’nın 99. maddesine göre, ölüm sigortasından hak kazanılan aylıklar, hakkı doğuran olay tarihinden (sizin için 20.11.1987 tarihinden) itibaren beş yıl için de istenmezse, zaman aşımına uğrar. Bu durumda olanların gelir ve aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar.
İkinci neden ise yine 506 sayılı SSK’nın 60/F maddesine göre, aylık bağlanmasına askerlik borçlanması ile hak kazanılması durumunda, borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından itibaren aylık bağlanıyor. Askerlik borçlanması tutarını bugün ödediğinizde, başka türlü ödenmesi de mümkün değil, aylığın ödemenin yapıldığı tarihi izleyen yabaşından itibaren başlatılması gerekiyor, yani geriye yürümesi mümkün olmaz.
Tüm bu açıklamalara göre, askerlik borçlanması yaparak, geçmiş yıllara ilişkin aylık alamayacağınızı düşünüyorum.

 



Bu yazı 11,458 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,015 µs