En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
26 Kasım 2009

Ödeme kolaylığının zamanı geldi...



Ödeme kolaylığının zamanı geldi...

|Akşam Gazetesi| |26.11.2009|

 

Vergi ve sigorta prim gelirlerinin sürekliliği devlet açısından oldukça önemli. Henüz etkilerini tam olarak atlamadığımız krizin hem devlete hem de topluma ciddi zararları oldu.
Kapanan işyerleri, artan işsizlik, azalan ihracat, daralan iş hacmi bunlardan bazıları. Bunların üzerine toplumda ortaya çıkan karamsarlık ve moral bozukluğunu da eklediğimizde tablo daha da iç karartıcı hale geliyor.
Okurlarımızdan yazdığımız konularla ilgili çok sayıda ileti alıyoruz. Bunlardan birisini özetle aktarıyoruz:
'Devletin alacaklarına uyguladığı faiz oranlarının düşürülmesindeki katkılarınızı biliyoruz. Fakat bu indirimin eski borçları kapsamamasından dolayı da mağduruz. Ben 2002 krizinde iflas etmiş şirket sahibi bir esnafım. 2004 itibarıyla SSK ve vergi borcumun toplamı 40 bin TL idi. En son taksitlendirme için müracaat ettiğimde borçlarımın toplamı yüksek faizlerden dolayı 170 bin TL'ye ulaşmıştı. Kesinlikle borçlarımı ödemek istiyorum, çocuklarıma bırakmak istemiyorum. Ama devletin faiz uygulaması borçları ödenmez hale getiriyor.
Devlet bir taraftan kömür ve erzak dağıtıyor, diğer taraftan suçu ülke ekonomisine katkı sağlamak ve istihdam yaratmak olan, üretim yapmak amacıyla ticarete girmiş fakat iflas etmiş, işsiz kalmış olan vatandaşına da 'borcunu nasıl ödersen öde ben anlamam' mantığıyla davranıyor. Bizim gibi esnafı gören yeni genç nesil de üretken olmaktan korkuyor. Hepsi gözünü devlet kapısına dikiyor.
Ben bir ilde 2001 yılında 8. sırada vergi rekortmeniyken şu anda devlete borçlarım yüzünden özel sektörde maaşlı çalışan biri haline geldim. Gelirleri faiz olan bankalar bile konut kredilerinde aylık 0.92 ile nakit para satarken devletin alacaklarına 1.95 faiz uygulaması bile tefeciliktir. Faiz oranları daha da düşürülmeli ve eski borçlara da uygulanmalıdır.'
Kısa özetini aktardığımız iletiye benzer yüzlerce ileti alıyoruz. Hepsinin de ana fikri aynı, hepsi de borcunu ödemek istiyor.  Ancak bu şartlarda ödemelerinin olanaksız olduğunu ısrarla belirtiyor.
Daha önce de yazdık, devletin biriken vergi ve diğer alacakları için ödeme kolaylığı getirmesi halinde, tahsilat oranı ciddi bir şekilde artar.
Bir noktayı özellikle vurgulamakta yarar var: Önerimiz kesinlikle 'af' değil, 'ödeme kolaylığı'. Anaparaya dokunmadan, borç tutarı faiz oranı ÜFE'ye endekslenerek yeniden hesaplanır. Borcunu peşin ödemek isteyene faiz indirimi yapılır, taksitle ödemek isteyene ise 18, 24, 30 ya da 36 ay vade yapılır...
Böyle bir düzenleme hem devlet açısından hem de borçlular açısından yararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bir yandan vatandaşın borcunu uygun koşullarda kapatması imkanı ortaya çıkarken diğer yandan, bütçeye varlık barışından sağlananın çok daha üzerinde para girmesi mümkün olur.

 

Soru ve Cevaplar

Eski sigortalılar için vergi indirimi belgesi geçerli
31.07.1971 doğumluyum. Altı aylıkken felç geçirmişim ve yüzde 40 özürlü raporum var. 01.01.1990'da ilk defa SSK sigortalısı olarak işe girdim. Daha sonra 04.10.2000'de Bağ-Kur'lu oldum, 26.10.2005'de Bağ-Kur'umu kapattım. Bağ-Kur'dan 1822 gününüm çıktı. 27.10.2005'de tekrar SSK sigortalısı oldum. 2006 yılında defterdarlığa müracaat ettim ve  III. dereceden yüzde 40 vergi indirim belgesi aldım. Şu anda SSK'da toplam 1624 günüm oldu.
Ben özürlü hakkıyla emeklilikten yararlanacak mıyım ve kaç gün primle hangi yaşta emekli olacağım? Yeni yasada vergi indirim belgesi istenmiyor, diyorlar. Biz tekrar mı rapor alacağız, elimizdeki belge geçersiz mi olacak? Erken emeklilik hakkım kaybolacak mı? Ahmet Gökçen

Özürlülere erken emeklilik hakkı sağlayan vergi indirimi belgesi, ilk defa 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik kanunu yürürlüğe girmeden önce sigortalı olanlar için halen geçerli. Bu nedenle rahat olun.
06.08.2003 tarihi itibarıyla sigortalılık süreniz 12 yıldan fazla olduğundan, yaş şartı aranmaksızın, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günüyle vergi indirimi belgesine bağlı olarak devredilen SSK'dan emekliliğe hak kazanıyorsunuz. 15 yıllık sigortalılık süreniz dolmuş. 3600 prim gününün dolmasına da az bir zaman kalmış. 3600 prim gününü doldurduğunuzda, emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ancak, 1624 günlük SSK prim ödemenizin ne kadarının Bağ-Kur prim ödemenizden sonraki döneme ait olduğunu belirtmemişsiniz. SSK'dan emekli olabilmeniz için Bağ-Kur'dan sonraki SSK prim ödeme gün sayınız en az 1260 gün olması gerekiyor.

 

Elektrik abonesi yapılmayan eve taşınmayın
YENİ binalarda, yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınmadan ev sahiplerinin taşınması veya kiraya verilmesi sık karşılaşılan bir durum. Binadaki bağımsız bölümlerin elektrik aboneliği yaptırılmadan kullanılmaya başlanılması halinde, şantiye elektriği bağlı olsa ve parası ödense bile zabıt tutuluyor. Bunun sonucunda da, idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca, suç duyurusunda bulunuluyor ve ceza mahkemesinde yargılanma söz konusu olabiliyor. Bizden hatırlatması...

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Ayakta ölmek, diz üstü yaşamaktan iyidir.' Franklin Roosevelt


Bu yazı 2,331 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,728 µs