En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
7 Şubat 2010

Isıtılan gündem: İsviçre'deki paralar



Isıtılan gündem: İsviçre'deki paralar

(Akşam Gazetesi - 04.02.2010)

 

İsviçre'deki gizli hesap bilgilerinin bir kısmının 'hacker' adı verilen bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği haberi birkaç gündür gündemde. Habere göre, korsanlar bir CD içinde olduğu belirtilen bilgileri Alman maliyesine 2,5 milyon euro bedelle satmayı teklif etmişler. Alman makamları bu bilgilerin alınıp alınmaması konusunda henüz karar vermemiş.

Alman kamuoyu CD'nin satın alınmasının doğru bir davranış olup olmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Başbakan Merkel'in de aralarında bulunduğu bir kesim, 'kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez' yaklaşımını benimsiyor. Diğer kesim ise satış önerisinin hukuk açısından değerlendirilmesi gerektiğini, aksi halde hukukun hiçe sayılacağını söylüyor.

TÜRKLERİN BİLGİLERİ DE VARMIŞ
Medyamız, korsanların Türklere ait hesap bilgilerine de sahip olduğu ve benzer bir teklifin Türk maliyesine de yapıldığı yönündeki haberlerle konuya yeni bir boyut getirme çabası içine girmiş durumda. Konuya ilişkin haberlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce söylediği 'çember daralıyor' sözü, anımsatılıyor.
Konu yeterince araştırılmadığı için bu haberlere 'atlayan' çakma uzmanlar da olacaktır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma geleneği iyice yerleştiğinden, konunun gerçek yönünün ortaya konulması zorunlu hale geldi.

OLSA NE OLUR?
Maliyenin, İsviçre'deki hesap bilgilerine resmi olarak ulaşma şansı yok. Türkiye ile İsviçre arasında geçerli bir çifte vergilemeyi önleme anlaşması yok. Halen anlaşma yaptığımız 71 ülke arasında İsviçre yer almıyor. İnanmayan gib.gov.tr adresine bakabilir.
Bir an için Türklerin yurtdışındaki hesap bilgilerinin maliyenin elinde olduğunu varsayalım. Bu durumda ne olur? Sorunun yanıtı çok basit: Fazla bir şey olmaz.
Nedenine gelince, vergi sistemimizde gelirin ve servetin kaynağının sorgulanmasına imkan veren bir yapı yok. Daha doğrusu, bir zamanlar vardı ama kaldırıldı. IMF, yıllardır bu yapının yeniden oluşturulması için baskı yapıyor ama bu yönde bir adım atılmasına yanaşılmıyor.
Bu hesap bilgilerinden hareketle maliyenin yapabileceği tek şey, bunların faiz gelirlerinin beyan edilip edilmediğini araştırmak olabilir. İsviçre'de birkaç yıllık vadeli mevduata uygulanan en yüksek faiz yıllık yüzde 3. Yıllık olarak ise ortalama olarak yüzde 1,75 civarında bir mevduat faizi ödemesi yapılıyor. Ayrıca, hesaplardan aylık 7 Frank işletim ücreti alınıyor. Yani, buralardaki hesapların getirisi sembolik denecek kadar küçük.

PARA BOŞA GİDER
Bilgisayar korsanlarının elindeki CD'de yer alan Türklere ait hesap bilgileri, magazincilerin ve zenginler listesi yapan dergilerin işine yarar. Yani, bu bilgileri kullanarak Maliye'nin bir sonuç elde etmesi mümkün değil.
Dolayısıyla, korsanların Türk maliyesinden CD'ye karşılık para alma olasılığı çok zayıf. Olmaz ama maliyenin para ödeyerek bu CD'yi alması halinde, verilen para boşa gider. Kaldı ki, mevcut harcama hukukumuz böyle bir ödeme yapılmasına izin vermiyor.
Kaynak yetersizliği için boş hayaller peşinde koşmak yerine, hazır kaynakların değerlendirilmesinde yarar var. Teğet geçtiği ileri sürülen kriz esnafın, sanayicinin belini bükmüş durumda. Bunlara bir de yüksek gecikme faizi uygulandığından borçlar kartopu etkisiyle büyüyor. Uygulamanın bu şekilde sürmesi borçları çığ haline dönüştürecek ve ödenmesi olanaksız hale gelecektir.
Bu vergi borçlarının anaparasına dokunulmadan uygun faizle (örneğin TÜFE'ye göre) ve taksitlerle yapılandırılması halinde bundan herkes kazançlı çıkar. Bizden söylemesi...

 

Soru ve Cevaplar:

Emeklilik için Bağ-Kur borcumu ödemek zorunda mıyım?
Doğum tarihim 01.02.1962. 22.07.1985'te SSK sigortalısı olarak işe başladım, 14.03.2003'te işten ayrıldım. 1990 yılında bir yıl altı ay askerlik borçlanması yatırdım. 2003 Ağustos ayında kendime ait bir işyeri açtım ve Bağ-Kur'a kayıt oldum, 19 ay Bağ-Kur'lu kaldıktan sonra Bağ-Kur'dan terk verdim.  14.05.2007'de tekrar SSK'lı olarak işe başladım ve halen sigortalı olarak çalışıyorum. Bağ-Kur'a prim borcum gözüküyor. Bu borcu yatırmak zorunda mıyım, ne zaman emekli olabilirim?
Necdet Ağırbaş

Emekli olabilmeniz için Bağ-Kur prim borcunuzu ödemek zorundasınız.
Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptıysanız, en az 5300 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 01.02.2011 tarihinde (devredilen) SSK'dan emekliliğe hak kazanırsınız.
Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız ve 5225 prim gününüz de varsa, 01.02.2010 tarihinde (devredilen) SSK'dan emekliliğe hak kazanmışsınız. Bağ-Kur prim borcunuzu da ödeyip, istediğiniz zaman emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

Emeklilik durumlarını soran okurlarımızın dikkatine!
Sevgili okurlarımız.
Emeklilikle ilgili sorularınızı bu köşeden yanıtlaya çalışıyoruz. Sorularınızı doğru yanıtlayabilmemiz için de doğum tarihiniz, sigorta başlangıcız, prim ödeme gün sayısınız, prim ödediğiniz tarih aralıkları, erkek okurlarımız için askerlik durumları ve farklı sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemeniz varsa buna ilişkin bilgileri vermeniz gerekiyor. Sosyal güvenlik bilgileri eksik olan okurlarımızın bilgilerine kısa bir süre öncesine kadar, bize bildirmiş oldukları sosyal güvenlik numaraları aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) internet sitesinden ulaşabiliyorduk. 'Ulaşabiliyorduk', diyoruz. Zira SGK yapmış olduğumuz bu kamu hizmetinden rahatsız olmuş olmalı ki, artık sigorta numarası ile bu bilgilere ulaşılamıyor. Emekliliğinizle ilgili sorularınızı yanıtlayabilmemiz için ya sosyal güvenliğinizle ilgili tüm bu bilgileri ayrıntılı olarak vermeniz ya da bundan sonra TC Kimlik Numaranız ile Nüfus Cüzdanı Seri Numaranızı bildirmeniz gerekiyor. Aksi halde emeklilikle ilgili sorularınıza yardımcı olmamız mümkün olmayacak.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Akıllı, söylemek istedikleri olduğu için; aptalsa bir şeyler söylemek zorunda olduğunu sandığı için konuşur.'

(Platon)



Bu yazı 2,087 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,289 µs