En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
10 Şubat 2010

Vergilendirmeye ilişkin iptal kararı ücretlilerin kafasını karıştırdı



Vergilendirmeye ilişkin iptal kararı ücretlilerin kafasını karıştırdı

(Akşam Gazetesi - 09.02.2010)

 

Anayasa Mahkemesi'nin ücretlilerden yüzde 35 oranında gelir vergisi kesilmesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmesinin ardından, konu medyanın gündemine taşındı. Konu ayrıntılı olarak değerlendirilmediğinden olsa gerek, her kafadan bir ses çıktı ve doğal olarak çalışanların kafası karıştı.
Öyle ki, bazı uzmanlar(!) çalışanlara 'akıl verme' yarışına girdiler. Bu yarış, medya tarafından 'benim uzmanım seninkini döver' yaklaşımıyla körüklendi. Bunun doğal sonucu olarak, okurlardan çok sayıda ileti aldık.

MEMURLAR HİÇ UMUTLANMASIN
Konunun teknik boyutuna girmeden önce, iptal kararının kamu kesimi çalışanlarını ilgilendirmediğini belirtelim. Bunun nedeni, kamu kesiminde yüzde 35'lik tarife üzerinden gelir vergisine tabi tutulan ücretlilerin yok denecek kadar az olması.  Kamu kesiminde göreceli olarak yüksek ücret geliri elde edenlerin büyük bir bölümünün ücretini oluşturan; görev tazminatı, makam tazminatı gibi ödemeler gelir vergisine tabi değil. Dolayısıyla, iptal kararı sonrası devlet memurları açısından herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.
Uygulamada ücretlilerden yüzde 35 oranında gelir vergisi alınması, özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalışanlar için geçerli. Bu durumdakilerin, kimi uzmanların iddia ettikleri gibi 10 bin 20 bin TL iade almaları mümkün değil. 

PEKİ DAVA AÇILMASI İŞE YARAR MI?
Öncelikle, iptal kararının ardından ücretlilere yönelik 'hemen dava açın' yönündeki telkinlerin fazla işe yaramayacağını belirtelim. Anayasa Mahkemesi kararları geçmişe yürümez. Ancak, iptal kararının kamuoyuna açıklandığı tarihten sonra yeni bir hukuki durumun ortaya çıktığı da kabul edilmelidir.
Yani, iptal kararının yayınlanmasından önceki dönemlere ilişkin olarak, sonradan dava açılarak fazla kesilen vergilerin geri alınması, dava açma süresi geçtiği için mümkün değil. Aksini söyleyenlere de saygı duyarız. Ancak, bize göre 'dava açın, tonla para alırsınız' şeklindeki yaklaşım okuyucuya 'hayal pompalamaktır'.
Vergilerle ilgili uyuşmazlıklarda dava açma süresi 30 gün. Ücretiler açısından baktığımızda, dava açma süresi ücretlilere nakden veya hesaben ödeme yapıldığı tarihten itibaren başlayacak. Bu durumda, 2009 yılında yapılan ödemeler için dava açma süresinin geçtiği görülüyor.

2010 OCAK SONRASI
Geçmiş dönemlere ilişkin fazla kesilen vergilerle ilgili, 'düzeltme' yoluna başvurularak sonuç alınması ise bize göre düşük ihtimal. Çünkü, somut olay bir vergi hatası değil, 'hukuki uyuşmazlık'. Hukuki uyuşmazlıklar düzeltme kapsamı dışında. Bu durumda 2010 Ocak ayından itibaren yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi tutulan ücretlilerin dava açarak sonuç elde etmeleri mümkün. Yani, 2010 Ocak ayı gelir vergisi matrahı 50.000 TL'yi aşan veya Şubat ayı da dikkate alındığında bu değeri aşanların yüzde 27 ile yüzde 35 oranı arasındaki 8 puanlık fazlalığın iadesi istemiyle dava açarak sonuç elde etmeleri mümkün.

DAVAYI İŞVEREN AÇAMAZ
Yapmış olduğumuz açıklamalara göre, ücretinden 2010 yılında yüzde 35 oranında gelir vergisi kesilenlerin; ücret ödemesinin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açmaları gerekiyor. Bu davaların bizzat ücretlinin kendisi tarafından açılması gerekiyor. Vergi kesintisinin işveren tarafından yapılmış olması, işverene çalıştırdığı kişiler adına dava açma hakkı vermez.

 

Soru ve Cevaplar:

Bin 260 gün prim ödemelisiniz
01.02.1959 doğumluyum. 13.06.1989 tarihinde başlayan sigortam, 1999 yılında sona erdi. 03.01.2003 tarihinde Bağ-Kur'a başladım. 28.11.2008 tarihinde Bağ-Kur'u kapattım ve 15.01.2009 tarihinde tekrar sigortaya başladım. Eylül 2008'de 20 ay askerlik borçlanması yaptım. TC Kimlik numaram (...), Nüfus Cüzdanı Seri numarası ise (...). Ne zaman emekli olabilirim? l Suca Çiftci
Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yapmış olduğunuzdan, sigorta başlangıcınız 20 ay geri gelir ve 13.10.1987 olur. SSK'dan (devredilen) emekli olabilmeniz için son yedi yılda en az 1260 gün 4/a (SSK) kapsamında prim ödemiş olmanız gerekiyor.
Emeklilik için gerekli olan yaşınız dolmuş. Bağ-Kur'dan sonra tekrar 4/a kapsamında sigortalı olduğunuz 15.01.2009 tarihinden itibaren 4/a kapsamındaki prim ödeme gün sayınızı 1260 güne tamamlayıp, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 13.10.2012 tarihinde (devredilen) SSK'dan emekli olmaya hak kazanırsınız.

 

Yol yapımı yıllara yaygın inşaat işi midir?
Fabrika sahasında ağır vasıtalar için yaptırılan yol, Gelir Vergisi Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında yıllara yaygın inşaat işi sayılır mı? l E. Maaşoğlu
Yol yapımı, inşaat işi olarak değerlendirilir. Yol inşaatı, başladığı yıldan sonraki bir yılda bitecekse Gelir Vergisi Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında yıllara yaygın inşaat işi olarak değerlendirilir. Başladığı yılda bitmesi halinde ise 42. madde kapsamında değerlendirilmez.

 

İsim değişikliği davalarında vekaletname
İsim veya soy isim değişikliği istemli davaların 'genel vekaletnameyle' açılması mümkün değil. Bu tür davalarda, avukatın vekaletnamesinde konuya ilişkin 'özel bir yetkinin' bulunması gerekir.Buna rağmen, genel vekaletname ile dava açılması halinde, mahkemenin avukata dava konusu işle ilgili özel yetkiyi içeren vekaletnamesini ibraz etmesi için belli bir süre tanıması veya asilin bir dilekçe ile ya da bizzat duruşmaya gelerek vekilin açmış olduğu davaya ve yapılan işlere icazet verdiğini bildirmesi gerekiyor. Aksi takdirde dava açılmamış sayılıyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Hayat; hak ettiğinizi düşündükleriniz değil, söküp aldıklarınızdır.'

www.uludagsozluk.com



Bu yazı 2,422 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,773 µs