En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
25 Mart 2010

Emekli maaşı iki katına çıkar mı?



Emekli maaşı iki katına çıkar mı?
Resul KURT / Star Gazetesi
info@resulkurt.com 
www.resulkurt.com

Bu haftanın gündeminde Anayasa değişikliği paketi, KEY ödemeleri ve emekli maaşında iki katına varan artış olup olmayacağı vardı. Emeklileri heyecanlandıran ve maaşlarının iki katına yükseleceği beklentisine sokan gelişme bir dilekçe ile başladı. Hemen başta yazayım, emeklilerin maaşında yapılacak bir artışa itiraz etmiyorum. Benimkisi biraz nostalji muhabbeti..


Konu nerden çıktı

Bir emekli sendikasının başkanlığını yürüten Hamdi Öz, 01.08.1979 Tarihinde 6092 günü doldurması üzerine 39 yaşında emekli olmuştur. Kendisine yüzde 70 aylık bağlama oranı, 9965 gösterge üzerinden emekli maaşı bağlanmıştır. Memur maaş katsayısı üzerinden hesaplama yapılıyor olsaydı, Hamdi Öz’ün alacağı bugünkü tutar 9965x0,057383x0.70= 400,28 TL olacaktı. Oysa 692,33 TL aylık, 27,69 TL ek ödeme olmak üzere 720,02 TL emekli aylığı almaktadır.

Hamdi Öz dava dilekçesinde, farklı tarihlerde emekli olanların maaşlarının da farklı olduğunu, buna sebep olarak gösterilen aktif/pasif dengesinin haksız olduğunu belirtmiştir. Dilekçesinde, esas sorunun kurumun mal varlığının ve kurumun kötü yönetilmesi olduğunu, kurumun mal varlığının çarçur edildiğini bu sebeple kurumun battığını, bu batışın faturasının emeklilere çıkartıldığı için düzenlemenin Anayasa’nın 10. maddesine aykırılığı gerekçesiyle mahkemeye dava açtığını belirtmiştir. İlgili mahkemede bu yönde düşünmüş ve konu Anayasa Mahkemesine intikal ettirilmiştir.

65 nere, 39 nere

Avrupa standartlarına uyum açısından talep edilen en düşük emekli aylığının 1200 TL olması imiş. Ancak, Avrupa’da çalışanların ortalama   65 yaşında emekli olduğu ve çalışırken tüm ücreti üzerinden sigorta primi ödedikleri gözden kaçıyor. 1940 doğumlu olan Sayın Hamdi Öz de, 1979   yılında henüz 39 yaşında iken genç yaşta  emekli olmuştur. Adeta insanın “65 nere,   39 nere” diyesi geliyor.

SSK (4/a) sigortalılarının 01/01/2000 tarihinden önce bağlanmış olup tüfe oranında arttırılan aylık miktarlarına bakıldığında, en düşük aylığın 668 TL ve en yüksek aylığınsa 1150 TL olduğu görülmektedir. Asgari ücretlinin 576 TL aldığı bir ülkede, en düşük 668 TL emekli maaşının düşük kaldığı söylenemez. Yani, nimet-külfet dengesi açısından ele alırsak emekli aylığı normal gibi geliyor.

Erken emeklilik ve kötü yönetim

Hamdi Öz’ün dilekçesinde belirttiği üzere, özellikle SSK ve Bağ-Kur o kadar kötü yönetilmiştir ki,  bugünkü sorunların temelinde de halen bu kötü yönetimin izleri vardır.

Sigortalılar erken emekli edilmiş, kurum menkul ve gayrimenkullerini doğru ve verimli bir şekilde değerlendirememiş, hep siyasi kaygılarla hareket edilmiştir. Bu kurumlar siyasiler tarafından adeta rant kapısı olarak görülmüştür.

Asgari ücretten fabrika müdürü olursa

Halen bir çok işyerinde müdürler, mühendisler bile asgari ücretten sigortalı. Beş yıldızlı otellerde asgari ücretli genel müdür bildik geliyor hepimize. İşte bizim anlayamadığımızda budur; asgari ücretten prim ödersen asgari ücretten emekli maaşı alırsın. Oysa yüksek prim ödeyip, şu an 2400 TL’den daha fazla emekli aylığı alan SSK emeklileri var.

Anayasa Mahkemesi iptal eder mi?

Anayasa Mahkemesi daha önce verdiği kararlarda 10. maddeyi nasıl ele aldığının ip uçlarını vermiştir. Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddeyle, yasaların uygulanmasında, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle ayırım gözetilmesi mutlak olarak yasaklanmıştır. Aynı durumda olanlara ayrı kurallar uygulanamayacağı gibi ayrı durumda olanlara da aynı kurallar uygulanamayacaktır. Durumları ayrı olanlara ayrı kuralların uygulanması eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz denilmiştir.

Anayasa Mahkemesi daha önce aynı (4447 sayılı) Kanuna yönelik olarak açılan E: 1999/42, K: 2001/41 ve 23.2.2001 tarihli davanın kararında; “Yaşlılık aylığının hesaplanmasında yapılan değişikliklerin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal isteminin REDDİNE, OYBİRLİĞİYLE” karar vermiştir. Yani, 10 yıl önce aynı konuda Anayasa’ya aykırılık olmadığını belirtmiştir.

Sonuç olarak; milyonlarca emeklinin SGK’ya  dava açması yargıyı kilitler, ama çözüm getirmez. Bakalım “Emekli-SGK” düellosunda kim galip   gelecek? Çok zor koşullarda geçinmeye çalışan emekliler muradına erecek mi? Ya da “Emekli  maaşı iki katına çıkar mı? Çıktığında bütçe açıkları  nasıl kapatılır?”



Bu yazı 5,882 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,767 µs