En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
15 Nisan 2010

İşyeri devredilen işçinin kıdem tazminatı



İşyeri devredilen işçinin kıdem tazminatı 
Resul KURT * Star
info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Her gün onlarca esnaf, tüccar ve işadamı ekonomik nedenler, terk, tasfiye ve işverenin ölümü gibi çeşitli nedenlerle işyerlerini kapatıyor veya bir başka işverene devrediyor. Özellikle bu şekilde işyeri devirlerinde veya ölüm nedeniyle işyerinin intikalinde geride kalan eş ve çocukları bu işyerlerinden ne kadar sorumlu?
İşte aslında çok kişiyi ilgilendiren bir konuda soru soran okurumuz Gökhan Sarı, “3 yıl önce vefat eden babamın işyeri miras yoluyla bana kaldı. İşçiler de işlerine devam etti. Şimdi ben de bir başkasına zararla devrediyorum. Babamın dönemine ait tazminatlardan sorumlu muyum?” diyor.

İş Kanunu’na göre; işyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçmektedir.

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
***
Üç ay içinde bildirim şart
İşyerinin miras yoluyla intikali (mirasçılara geçmesi) halinde mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde işyerinin miras yoluyla kalmasını kabul etmişlerse işyeri bildirgesini vermeleri gerekmektedir. Mirasçının üç ay içinde mirası reddetmesi mümkün olup, bu durumda da işyerinden sorumlu olmayacaktır. Eğer bu şekilde bir mirasın reddi söz konusu değilse mirasçı işçinin kıdem tazminatından sorumlu olacaktır.

Devralan işveren sürelerden sorumlu

İşyerinin devri halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlı tutulmuştur.

İşyerinin miras yoluyla intikal etmesi halinde ise sadece işyerini devralan mirasçılar tüm sürelerden sorumlu olacaktır.
***
Devirde işçi ayrılamaz
İşyerinin devri, intikali, birleşme veya işveren değişikliğinde, tamamıyla şahsa bağlı olarak yapılmış iş sözleşmesi olmadıkça akdin feshi gerekmemektedir. İş Kanunu’nda işyerinin devri, intikali, birleşme veya işveren değişikliğinde iş sözleşmesinin feshini gerektiren bir neden bulunmamaktadır.

İşverenin şahsını esas alarak yapılmış iş sözleşmesinin, işverenin ölmesi halinde feshedilebilecektir. Bunun haricinde, işyerinde faaliyet devam edecekse ve aynı veya benzeri bir işin yapılmasına devam edilecekse işyerinin devri, intikali, birleşme veya işveren değişikliği nedeniyle iş sözleşmesinin feshine gerek bulunmamaktadır. İşyerinin devri halinde işçiye kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren bir durum ortaya çıkmaz. Çünkü işyeri aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedir.

Sadece, eski işverenin yerini yeni işveren alır ve iş sözleşmesi devam eder. İşyeri devrinde, devreden işverenin devir tarihinden itibaren 2 yıl süreyle, eski işçilerine kıdem tazminatı borcu sadece çalıştırdığı süre ve devir anındaki ücretle sınırlıdır. Ancak, işyerini devralan işverenin sorumluluğu ise kıdem tazminatına hak kazanan işçinin tüm çalışma süresi ve son ücretiyledir.

İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki çalışma sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. İşyeri, sağlıkta başkasına devredilmiş ise kıdem tazminatı, işçinin aynı işyerinde ama değişik işverenlerin yanında yaptığı tüm çalışmalar göz önünde tutularak hesaplanır.

Öte yandan, işyerinin devri durumunda, işyerinde yürütülen işin değiştirilmiş olup olmamasının da, kıdem tazminatı açısından herhangi bir önemi yoktur.

İşletmenin önceleri, bir gerçek veya tüzel kişiye aitken kollektif veya komandit ortaklığa dönüşmesi veya diğer bir işletme ile aktif ve pasiflerin karşılıklı olarak devralınması suretiyle birleştirilmesi halinde de, kıdem tazminatı tüm çalışmalar göz önünde tutularak hesaplanır.



Bu yazı 6,242 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,796 µs