En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
13 Temmuz 2010

'Vergi yüzsüzleri' ifadesi sorun yaratabilir



'Vergi yüzsüzleri' ifadesi sorun yaratabilir

|Akşam Gazetesi| |11.07.2010|

 

Vergi borçluları yakında açıklanıyor. Bu açıklamanın yasal olup olmadığı konusundaki görüşlerimizi, 8 Temmuz 2010 tarihinde 'Vergi Borçlularının Açıklanması Yasal mı?' başlığı altında değindik. Yazımızda, bu açıklamanın yasaya uygun olduğunu belirttikten sonra, açıklamaya dayalı olarak haber ve yorum yapanların dikkat etmesi gereken 'ince bir nokta' olduğundan söz etmiştik. Bu ince noktaya dikkat edilmeden yapılacak haber, eleştiri veya yorumlar hapis cezasına kadar varan sıkıntılı sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Haber ve yorum yapılırken başlıkların ilgi çekici olması amacıyla abartılması neredeyse bir gelenek haline gelmiş durumda. Bu bağlamda, yargı kararıyla kesinleşmediği halde zanlı durumundakilere basın organları tarafından aşağılayıcı ifadeler kullanılması oldukça yaygın.
Bu gelenek, geçmişte vergi borçluları için de sürdürüldü. Vergi borcunu ödemeyenlere yönelik olarak, 'vergi yüzsüzleri', 'vergi sülükleri' ve benzeri ifadeler kullanıldı. Vergi borçlularının açıklanmasının ardından, medyamızın bu gelenekten hareketle daha yaratıcı ifadeler kullanmasını bekliyoruz!


HAYSİYET VE ŞEREFE TECAVÜZ
Vergi mahremiyetini düzenleyen Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 5. maddesinde, vergileme ile ilgili hangi bilgilerin, ne şekilde açıklanabileceği belirtildikten sonra konuyla ilgili bir 'yasak' ortaya konulmuştur. VUK'un 5. maddesinin beşinci fıkrasında;
'Açıklanan bu bilgiler ele alınarak mükelleflerin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez' hükmü yer alıyor. Bu hükme aykırı davrananlara verilecek ceza daha önce VUK'da yer alıyordu. Bu hükmün uygulamada sorun yaratması üzerine, 5728 sayılı Kanun'la verilecek ceza konusundaki düzenleme kaldırılarak, bu fiile Türk Ceza Kanunu'na göre ceza verilmesi sağlandı.
Bir mükellefi ele alalım. Defter, kayıt ve belgelerini düzenli olarak tutmuş; beyannamelerini zamanında vermiş. Yani, hiçbir şekilde vergi kaçırma gibi bir niyet taşımıyor. Bu mükellef kriz nedeniyle ya da başka bir nedenle vergi borçlarını ödeyememiş. Bu mükellef yasaya uygun olarak vergi borçlarını ödemeyen sıfatıyla listelerde yayınlanmış. Bu mükellefe 'yüzsüz', 'sülük' ve benzeri bir ifade kullanılması etik olarak doğru mu?


HAKARET SUÇU
Burada yapılan, vergi ile ilgili bilgilere dayalı olarak mükellefe hakaret edilmesidir. Hakaret suçunun cezalandırılmasının amacı, toplumu oluşturan bireylerin sosyal kişiliklerine gerekli saygıyı sağlamaktır. Yani, kişinin toplumda sahip olduğu itibarın korunması amacıyla hakaret fiilleri için ceza öngörülmüştür.
Hakaret suçunun fiili niteliğindeki söz, yazı veya işaretler bütün kişiler için aynı değildir. Başka bir deyişle bir fiilin aşağılayıcı veya incitici olup olmadığı görelidir. Bu, yere, zaman ve kişiye göre değişkendir.
Verdiğimiz örnekte, vergi borcunu elinde olmayan nedenlerle ödeyememiş bir kimseye yönelik olarak 'yüzsüz', 'vergi sülüğü', 'kan emici' ve benzeri bir ifade kullanılması halinde suç işlenmesi söz konusu olabiliyor.


VERİLECEK CEZA
Hakaret suçunu işleyenlere üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası veriliyor. Ancak hakaret suçunun işlenme biçimi verilecek cezanın artmasına neden olabiliyor. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinin dördüncü fıkrasına göre; 'Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılır.' Basın yoluyla hakaret söz konusu olduğunda hakaret suçu 'alenen' işlenmiş kabul ediliyor. Bizden uyarması...

 

Sigaramın dumanı

SİGARA yasağının eğlence yerlerini de kapsama almasının üzerinden kısa bir süre geçti. Yasağın yaz aylarında başlatılması, 'yumuşak geçiş' sağlamak açısından akıllıca bir taktikti. Yasak, başta kahvehane, kafe, restoran ve benzeri yerleri işletenleri bir süre etkiledi. Ancak, uyanık girişimcilerimiz konuya pratik çözümler bulmakta gecikmedi.
Bu arada bir meslek kuruluşu açmış olduğu davada Anayasaya aykırılık iddiasında bulundu. İddia ciddi bulunarak düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Anayasa Mahkemesi ilk incelemeyi yaparak başvuruyu esastan inceleme kararı aldı.
Anayasa Mahkemesi'nin hangi yönde karar vereceğini kestirmek mümkün değil. Kararın ne zaman verileceğini de. Ancak, şu kadarını söylemeden duramayacağız. Zaten, uygulamada yasağın 'suyu çıkmış' durumda. Bu durumda herkesi memnun edecek bir orta yol bulunması en uygun çözüm gibi gözüküyor.
Bu konuda önerilebilecek en uygun çözüm, sigaranın ruhsata bağlanması. Böyle bir uygulama, sigara içilen ve içilmeyen yer ayrışması yaratacağı için sigara içmeyenlerin tepkileri de şiddetli olmayacaktır.
Sayısı yüz binlerle ifade edilen kahvehane, restoran ve diğer eğlence yerlerinin varlığı göz önüne alındığında, ruhsat olayının devlet açısından ciddi bir gelir kaynağı oluşturabileceği anlaşılıyor. Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal ederse böyle bir gelir ihtimali de kalmayacak. Bizden söylemesi...

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Kıdem tazminatı tavanı 2.517 TL
Kamu personelinin maaş hesabına esas tutulan katsayılar, 1 Temmuz 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. Buna göre, 30 Haziran 2010 tarihinde 2.427,03 TL olan bir çalışma yılı için ödenebilecek kıdem tazminatının tavanı, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren 2.517,01 TL oldu.


Soru ve Cevaplar

Çalışmaya başlayınca yetim aylığı kesilir

HALEN bekar olan kız kardeşim bir süredir babamdan kalma yetim maaşı almakta. Annem de hayatta. İkisi birden belli oranda ayrı ayrı maaş alıyorlar. Kardeşim önümüzdeki günlerde işe girecek ve sigortalı olacak. Bu durumda kardeşimin maaşı kesilecek mi? Kesilecekse, kesilen meblağ anneme mi geçecek yoksa hazineye irat mı kaydedilecek?

Hakan Tekin

Kız kardeşiniz çalışmaya başladığında babanızdan dolayı almakta olduğu yetim aylığı kesilir. Babanız 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş ve dul ve yetim aylığı bu tarihten önce bağlanmışsa, kız kardeşinizin kesilen yetim aylığı annenizin dul aylığına ilave edilir. Yetim aylığı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra bağlanmış ve annenizin kendi emekli aylığı yoksa kesilen yetim aylığı yine annenizin dul aylığına ilave edilir. Anneniz emekli aylığı alıyorsa, kesilen yetim aylığı annenizin dul aylığına ilave edilmez.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Zaman, öğrencilerini daima öldüren en büyük bir öğretmendir'
Curt Goetz



Bu yazı 2,120 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,850 µs