En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
28 Temmuz 2010

Antrepodan satış ve KDV



Antrepodan satış ve KDV
26.07.2010 | Bumin Doğrusöz

 Gümrük antrepoları, Gümrük Kanunu'nun 93. maddesinde yer alan düzenlemeyle ithal vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihraç eşyasının konulabildiği yerler olarak tanımlanmıştır. Bu düzenleme ile antrepolar, gümrük bölgesi dışında sayılamamakla beraber, antrepoya konulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın gümrük yükümlülüğü öngörülmemiştir.
KDVK'nın 1/1. maddesi ile Türkiye'de yapılan ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesindeki teslim ve hizmetler, 1/2. maddesi ile de her türlü mal ve hizmet ithalatının Katma Değer Vergisi'ne tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 6. maddesinde ise işlemin Türkiye'de yapılması ile mal teslimi açısından; malların teslim anında Türkiye'de bulunmasının kastedildiği vurgulanmıştır. Yine kanunun vergiyi doğuran olaya ilişkin 10. maddesinin 1-ı bendinde, ithalatta, Gümrük Kanunu'na göre Gümrük Vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, Gümrük Vergisi'ne tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili ile Katma Değer Vergisi'nin doğacağı hükme bağlanmıştır.
Yine KDVK'nın16/1-c maddesinde, transit ve gümrük antreposu rejimleri ile serbest bölgeler geçici depolama yerleri ve gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarla ilgili hükümlerin uygulandığı mal ve hizmetlerin Katma Değer Vergisi'nden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.
Yurtdışından gümrük antreposuna getirilen malların, bu bölgeden çıkartılmadıkça ithalde ödenmesi gereken KDV yükümlülüğü söz konusu olmaz. Ama acaba bu mallar, bu bölgeden çıkartılmadan satılırsa, bu satış işlemi, satışın Türkiye'de yapıldığı gerekçesi ile KDV'yi doğurur mu? Bu gün, bu konuyu irdelemek istiyoruz.
Önce cevabı verelim, sonra gerekçelerini aktaralım. Aktardığımız düzenlemelerden hareketle antrepoda teslim edilen mallar açısından Katma Değer Vergisi uygulamasını değerlendirdiğimizde, antrepodaki bir malın tesliminde Katma Değer Vergisi'nden söz etmenin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü ne KDVK açısından Türkiye'de gerçekleşen bir teslim vardır ne de Katma Değer Vergisi'ne konu edilmesi gereken bir malın millileşmesi söz konusudur. Türkiye gümrük sınırlarına girmeyen kısacası millileşmesi söz konusu olmayan bir malın satışında gümrük mevzuatına bakılmaksızın, Katma Değer Vergisinin varlığından söz edilemez.
Nitekim Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 30.10.2007 tarih ve 1428 sayılı özelgesinde; "gümrük antreposundaki söz konusu malların firmanız tarafından, (...)Tic.Ltd.Şti.'ne devredilmesi Katma Değer Vergisi'nin konusuna girmekle birlikte, söz konusu işlem Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 16/1-c maddesi kapsamında vergiden istisna bulunmaktadır" açıklamasıyla, gümrük antrepolarında yurtiçi müşterine yapılan teslimlerin Katma Değer Vergisi'nden istisna olduğu yönünde görüş belirtilmiştir.
Aynı şekilde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi de 6.5.2009 tarih ve 15130 sayılı özelgesinde; "İhracat Yönetmeliğinin 4'üncü maddesinin (n) fıkrasında yer alan ‘yurtdışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan satın alınan malın, ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurtdışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoya satılması' şeklindeki transit ticaret tanımından hareketle transit ticarete konu malların şirketin malvarlığına girip çıkmasına ve satışın fatura ile belgelenmesine rağmen, millileştirilmeksizin satışa konu olduğu için katma değer vergisinin konusuna girmediği" vurgulanmış ve hatta bu işlemlerin Katma Değer Vergisi beyannamesinde, ‘Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu' (Ba) ve ‘Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu'nda (Form Bs) yer almasının söz konusu olmadığı görüşüne yer verilmiştir.
Nihayet 52 sıra no'lu KDVK Sirküleri'nde; gümrüksüz satış mağazalarında yapılan satışlarda Katma Değer Vergisi uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilirken "Gümrük Kanunu'ndaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimi"nin vergiden istisna olduğu vurgulanmış, gümrük mevzuatı uyarınca gümrük antreposu sayılan gümrüksüz satış mağazalarının gerçekleştirdikleri mal teslimleri Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 16/1-c maddesi uyarınca Katma Değer Vergisi'nden müstesna olduğu belirtilmiştir. Bu açıklamayla gümrük antrepoları rejimine tabi malların vergiden istisna olduğu, gümrüksüz satış mağazalarının da bir tür gümrük antreposu olması sebebiyle istisna kapamına girdiği vurgulanmıştır.
Maliye idaresinin görüşü de görüşümüzle aynı yönde olmasına rağmen, son zamanlarda bu konuda KDV tarhiyatı öneren bazı inceleme raporlarına rastlanılmaktadır. Bakanlığın aksi yönde görüş açıklayıp, sonra mükellefleri inceleme konusu yaparak cezalı vergi alma politikası olamayacağına göre bu konudaki incelemelerin ve yazılan raporların gözden geçirilmesi gerekmektedir.



Bu yazı 4,503 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Nisan 2024 Emisyon primleri istisnası ve sorunları
    • 16 Nisan 2024 Kurumlar vergisinin oranının saptanması
    • 4 Nisan 2024 Avans kar payları ne zaman beyan edilir?
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,272 µs