En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
25 Ağustos 2010

Yurtdışı birimlerde kira desteği



Yurtdışı birimlerde kira desteği

|Akşam Gazetesi| |24.08.2010|

 

Geçtiğimiz hafta Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından bir tebliğ yayınlandı. Tebliğ, yurtdışında ve/veya yurtdışına yönelik olarak gerçekleştirilecek bazı faaliyetlere yönelik destekleri konu alıyordu. Konu hakkında daha önceleri de çeşitli düzenlemeler yapılmıştı.

Yapılan bu son düzenlemeyle, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 17.11.2005 tarihli ve 2005/10 sayılı Kararı ile bu Karara dayalı olarak hazırlanan ve 25.11.2005 tarihli ve 26004 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan '2005/4 sayılı Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ', ek ve değişiklikleriyle birlikte, yürürlükten kaldırıldı.

'İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı'na dayanılarak hazırlanan 'Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ', 18 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yazımızda tebliğle düzenlenen desteklerden kira desteği üzerinde duracağız. Tebliğde kullanılan 'birim' ifadesi; yurt dışında açılan mağaza, depo, ofis, showroom veya reyonu kapsıyor.


***
Destekten yararlanabilmek için, Türkiye'deki ana şirketin doğrudan birim açması veya ana şirketin yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubelerinin birim açması gerekiyor. Yurtdışında kurulu şirketin birim açması halinde, yurt dışındaki şirket ile Türkiye'deki ana şirket arasında organik bağın olması aranıyor. Türkiye'deki ana şirket ile yurt dışındaki şirket arasında organik bağın olması için;

• Şirketin tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete ortak olması,
• Şirketin tüm ortaklarının yurt dışındaki şirkete ortak olması,
• Şirketin, en az % 51'ine sahip ortak veya ortaklarının, şirket adına yurt dışında şirket açmak için yetkilendirilmesi koşuluyla, yurt dışında açılan şirkete ortak olması,
• Şirketin halka açık olması halinde; halka açıklık oranı düştükten sonra şirketin %51'ine sahip ortak ya da ortakların şirket adına yurt dışında şirket veya birim açmak için yetkilendirilmesi koşuluyla, yurt dışında açılan şirkete ortak olması.

Birimin açıldığı ülkenin ulusal mevzuatının ortaklık yapısı ve hisse oranı konusunda tebliğle uyuşmayan sınırlamalar öngörmesi halinde, çelişen şartlardan muafiyet söz konusu. Yurtdışında kurulu şirket aracılığıyla birim açılması halinde, destek ödemesi yurt dışı ortaklık oranına göre hesaplanacak.

Tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekiyor. Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin reklam, tanıtım, pazarlama ve kira giderleri destek kapsamı dışında.


DESTEK MİKTARI
Sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri ile İşbirliği Kuruluşları tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;
• Açılan birimin mağaza olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 120.000 ABD Dolarına kadar,
• Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar desteklenecek.
Ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;
• Açılan birimin mağaza olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar,
• Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD Dolarına kadar desteklenecek.
Kira desteğinden en fazla 15 birim için yararlanılabiliyor. Kira desteğinin süresi ise 4 yıl olarak belirlenmiş. Desteklenecek kira harcaması, birimlere ilişkin 'net kira' tutarı. Yurt dışındaki birimlere ilişkin kira desteğinden yararlanılabilmesi için kiracı ile kiraya veren arasında organik bağın bulunmaması veya kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması (yurt dışı birimin ticari amaçla kullanıldığı hususunun kira kontratında açıkça belirtilmesi) gerekiyor.

 

Soru ve Cevaplar

Sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geri gelir
10.09.1964 doğumluyum. 1993 yılından itibaren 12 yıl 10 ay Bağ-Kur sigortalılığım var. 11.03.2008 tarihinden itibaren de 652 günlük sigortam mevcut ve sigortam devam etmektedir. 1984 yılında askerlik yaptım. Askerliğimi borçlansam Bağ-Kur başlangıcım 1984 yılına döner mi? Bana ne gibi faydası olur? Ne zaman emekli olabilirim? Turgay Durusoy.
Askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta (Bağ-Kur) başlangıcınız 1984 yılına gelmez. 1993 yılındaki sigorta başlangıcınız, borçlandığınız süre kadar (18 ay askerlik borçlanması yapmanız halinde 18 ay) geri gelir. Bu da en az bir yıl erken emekli olmanızı sağlar.

Askerlik borçlanması yapmamanız halinde, 652 günlük 4/a (SSK) kapsamındaki prim ödeme gün sayınızı 1260 güne tamamlamak koşuluyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi ve 54 yaşınızı dolduracağınız 2018 yılında SSK'dan emekliliğe hak kazanırsınız.

Bağ-Kur başlangıcınızı gün ve ay olarak belirtmemişsiniz. Sigorta başlangıcınızı 23.11.1992 tarihi öncesine geri getirecek kadar askerlik borçlanması yapmanız halinde ise bir yıl erken emekli olursunuz.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
SGK borcunuzu taksitle ödeyebilirsiniz

SİGORTA primi, gecikme cezası ve zammı borçlarının, taksitle ödenmesi mümkün. Bunun için Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu ile Mali Durum Bildirim Formu doldurularak, işyerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulması gerekiyor. Yapılacak değerlendirmede uygun görülmesi halinde, 36 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabiliyor. Tecil ve taksit süresinde yıllık yüzde 19 oranında tecil faizi uygulanıyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Zekanın sakıncası, kişiyi sürekli olarak öğrenmeye  zorlamasıdır.' 
Bernard Shaw



Bu yazı 2,742 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,049 µs