En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
7 Eylül 2010

Marka tescili ve yurtdışı tescil desteği



Marka tescili ve yurtdışı tescil desteği

|Akşam Gazetesi| |07.09.2010|

 

Sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen ya da benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretlere marka deniliyor. Marka, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlıyor.
Marka olarak işletmeyle bağlantılı kişi adları da dahil olmak üzere başkaları tarafından tescil ettirilmemiş her şey kullanılabiliyor. Marka tescili; marka niteliğindeki işaretlerin başkaları tarafından haksız ve bilinçsiz kullanımı engellemek ve kullanımı halinde doğacak zararın önüne geçmek için markayı koruma altına alıyor.

 

TESCİLİN SAĞLADIĞI HAKLAR
Bir markanın tescil ettirilmesi, genel olarak şu hakları sağlıyor:
- Markanın tescil kapsamına giren aynı veya benzeri mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli markayı, benzerlerini ve halk üzerinde tescilli marka ile karıştırılma ihtimali olan herhangi bir işaretin tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanılmasının önlenmesini isteme,
- Tescilin hukuki olarak sağlayacağı tescilli bir markanın başkasına devir edilebilirliği, miras yolu ile intikal edilebilirliği, kullanma hakkının lisans konusu olabilirliği, rehin ve teminat olarak gösterilebilirliği.
Bu haklardan yararlanmak ve diğer firmaların düşük kaliteli ürünlerle markayı kullanarak markaya verebilecekleri değer kaybını engellemek için marka tescili yaptırılması gerekiyor.

 

YURTDIŞI TESCİL DESTEĞİ
Marka tescili, sahibine sadece tescilin yapıldığı ülke için hak sağlıyor. Tescilin sağladığı haklardan başka ülkelerde de yararlanabilmek için ilgili ülkede de marka tescili yapılması gerekiyor.
Yabancı ülkelerde gerçekleştirilecek tescil işleminin başta parasal olmak üzere bir çok zorlukları bulunuyor. Bu zorluklar dikkate alınarak yabancı ülkelerde yapılacak marka tescil işlemleri için destek sağlanıyor. Söz konusu desteği düzenleyen “Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”e göre;
Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor.
Şirketler, belirtilen marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 (dört) yıl süresince yararlanabiliyor. Dört yıllık süre bu konudaki ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesinin tarihinden itibaren başlıyor.
Yurt içi ve yurt dışı marka tescil başvurularının aynı dönemlerde yapılmış olması durumunda, her iki marka tescil işleminin gerçekleştirilmiş olması şartıyla, destek başvurusunun değerlendirilmesinde yurt içi markaya ilişkin korunma tarihi esas alınıyor.

 

Soru ve Cevaplar

Doğum borçlanmasıyla 4 yıl erken emekli olabilirsiniz?
01.03.1960 doğumluyum. Sigorta (SSK) başlangıcım Şubat 1997. 31.07.2010 itibariyle 4251 prim günüm var. Yaş haddinden ve normal emeklilik olarak ne zaman emekli olabilirim? Doğum borçlanması yapsam (2 çocuğum var) ne kadar ödemem gerekiyor ve ne zaman emekli olabilirim? Ayşe Kuşak
Şubat 1997 sigorta başlangıcıyla, bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 01.03.2018 tarihinde yaştan; prim gününüzü 5900 güne tamamlamak koşuluyla 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Şubat 2017'de normal emekliliğe hak kazanırsınız. Çocuklarınızın doğum tarihlerini belirtmemişsiniz. İlk defa Şubat 1997'de sigortalı olduğunuza göre bu tarihten önce doğmuş olmalılar. Buna göre iki çocuk için 4 yıl doğum borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıcınız 4 yıl geri gelir, 20 yıllık sigortalılık süreniz 4 yıl erken dolar ve 4 yıl erken (Şubat 1013'de) emekli olmaya hak kazanırsınız. Yaştan emeklilik planlıyorsanız 2 yıl doğum borçlanması yaparak, 56 yaşınızı doldurduğunuzda (01.03.2016'da) yaştan emekliliğe hak kazanırsınız. Borçlanacağınız her bir gün için asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere kendinizin belirleyeceği günlük kazanç üzerinden yüzde 32 oranında prim ödenmeniz gerekiyor. Yani günlük borçlanma primi 8,11 TL ile 52,73 TL arasında değişiyor. Alt sınırdan borçlanmanız halinde 4 yıl (1440 gün) için ödemeniz gereken prim tutarı 11.678 TL.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Satın alınan arazide 5 yılın önemi
SATIN alınan arazinin satın alındığı tarihten itibaren 5 yıl içinde parsellenmesi (yani arsa haline gelmesi) ve bu süre içinde veya daha sonra satılması halinde, arazi aradaki fark ticari kazanç olarak vergiye tabi tutuluyor. Burada önemli olan, parsellemenin 5 yıl içinde yapılması. Bu uygulama sadece satın alınan veya trampa yoluyla edinilen arazileri kapsıyor; miras veya bağış yoluyla edinilen araziler kapsam dışında.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Yaşam soğana benzer; kat kat soyarken zaman zaman ağlatır.'
C. Sandburg



Bu yazı 2,227 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,675 µs