En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
27 Aralık 2010

Evlilikte yasal mal rejimi



Evlilikte yasal mal rejimi

|Akşam Gazetesi| |26.12.2010|

 

Geçtiğimiz hafta içinde bazı yayın organlarında, eşlere alınan taşınmaz malların (evlerin) incelemeye tabi tutulduğu ve ceza yazıldığı yönünde haberler yer aldı. Habere konu olan işlemler, erkek eşlerin satın aldıkları taşınmazların tapularını eşlerinin üzerine yapmalarından kaynaklanıyor. Konunun birçok boyutu bulunuyor. Bunlardan birisi de, Medeni Kanun'da düzenlenen yasal mal rejimi ile ilişkisi.


Medeni Kanun'a göre eşler arasında aksi yönde bir sözleşme yapılmamışsa, 'edinilmiş mallara katılma rejimi' geçerli. Varlıklı aileler ile şöhretler arasında yapılan evlilikleri dikkate almazsak, mal rejimi sözleşmesi yapılan evlilikler yok denecek kadar az. Bu nedenle, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma, evliliklerin önemli bir bölümü için geçerli.

 

REJİMİN ANA HATLARI
Edinilmiş mallara katılma rejiminde, sanıldığı gibi mallar yarı yarıya bölüşülmüyor. Rejim, evlilikle başladığı için evlilik öncesi edinilen mallar rejimin dışında. Yani, kimse eşinin evlilikten önce edindiği mallar, para ve benzeri üzerinde hak iddia edemiyor. Ayrıca 'kişisel mallar' da rejim kapsamı dışında. Medeni Kanun'a göre edinilmiş mallara katılma rejimi dışında yer alan mal ve eşyaları şu şekilde sıralamak mümkün:
► Yüzük, takı gibi kişisel kullanım eşyası,
► Evlilikten önce edinilen mallar,
► Evlilik süresince 'miras' yoluyla edinilen mallar,
► Evlilik süresince 'bağış' yoluyla edinilen mallar,
► Manevi tazminat alacakları.

 

TASFİYE HALİNDE İSPAT
Eşler arasındaki evliliğin sona ermesi ya da mal rejiminin değiştirilmesinde, genel kural malların eşlerin paylı mülkiyetinde olduğudur. Buna göre, eşler malların kendi kişisel malı olduğunu ispatlamak durumundadırlar. İspatlanamaması halinde, malların eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu karinesi uygulanır.
Çeşitli nedenlerle rejimin tasfiye edilmesi halinde, önce borçlar edinilen mallardan düşülüyor. Ayrıca, tasfiye tarihinden geriye doğru 1 yıl içinde eşinin rızası olmaksızın, olağan hediyeler dışında yapmış olduğu karşılıksız kazandırmalar (örneğin babasına verdiği ev, halasına aldığı son model otomobil) ekleniyor. Medeni Kanun'da düzenlenen bir dizi teknik ayrıntının ardından mallar bölüşülüyor.

 

VERGİSEL BOYUT
Konuyu basitleştirmek için yasal mal rejimi sürerken edinilen malların yarı yarıya bölüşüleceğini kabul edelim. Bu durumda, kocanın satın aldığı bir evin tapusunu karısının üzerine yapmış olması halinde ortada bir 'ivazsız intikal' olup olmadığı tartışmalıdır. Bize göre yapılan işlem, tapu sicilindeki tescilin 'yasal ortak' adına yapılmasından ibarettir.
Böyle bir tescil işleminden bir süre sonra eşlerin boşandıklarını varsayalım. Edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında söz konusu evin yarısı kocanın olacaktır. Bu durumda, karısı tarafından kocasına evin yarısı ivazsız olarak mı intikal etmiş olacak?
Verdiğimiz örnekte, rejimin tasfiyesi sonrası koca söz konusu evdeki hakkından vazgeçerse, evin değerinin yarısı kadar ivazsız intikal söz konusu olur. Yani, kocanın edinilmiş mallara katılma rejimi devam ederken edinilen malı karısının üzerine tescil ettirmesi olayında ivazsız intikalin varlığı, tartışmaya açık bir konu. Sorunun temelden çözümü için, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer alan ivazsız intikal kavramının, eşler açısından Medeni Kanun'daki yasal mal rejimi dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

 

Soru ve Cevaplar

İstirahatlı personelin SGK'ya bildirimi
Personellerimizden biri '16.12.2010'den 23.12.2010 tarihine kadar istirahatlıdır. 24.12.2010 tarihinde çalışır.', diğeri '14.12.2010'den 03.01.2010 tarihine kadar istirahatlıdır. 04.01.2011 tarihinde çalışır.' raporu aldı. 10 günden fazla raporu olan personel, 'Ben ödemeyi tek seferde almak istiyorum.' diyor. İşveren olarak SGK'ya bildirimi ne zaman yapmamız gerekecek? Bildirimi rapor bittiği tarihinden itibaren mi 5 iş günü içinde vereceğiz? Baki
Sigortalıların istirahatlı oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin, on günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü; on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden kalan istirahat süresinin bittiği günü izleyen 5 iş günü içinde elektronik ortamda SGK'ya gönderilmesi gerekiyor. Personelin geçici iş göremezlik ödeneğini tek seferde almak istemesinin önemi bulunmuyor.
Buna göre, birinci personelle ilgili bildirim ile ikinci personelle ilgili birinci on günlük süreye ilişkin bildirimin 23.12.2010 tarihini izleyen 5 iş günü içinde yapılması gerekiyor. İkinci personelin ikinci on günlük süreye ilişkin bildirimi ile bu süreden kalan bir günlük istirahat süresine ilişkin bildirimi 02.01.2011 tarihinden itibaren 5 iş günü içinde birlikte yapabilirsiniz.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Hastane kantininde sigara içilmesine izin verilmesi tahliye nedeni

KİRALANAN taşınmazın açıktan açığa kötü kullanımı, taşınmazın tahliye sebeplerinden birisidir. Hastane bünyesinde kantin-kafeterya olarak kiralanan taşınmazda sigara içilmesinin süreklilik taşıdığının tespit edilmesi durumunda; kanunda yasaklanmış olmasına rağmen özellikle bir sağlık kuruluşu bünyesinde sigara içilmesi, açıktan açığa fena kullanım özelliği gösterir. Bu durumda kiracıya ayrıca ihtar yapılmasına da gerek yoktur.
(Yrg. 6. HD. E: 2010/13568, K: 2010/4160)



Bu yazı 2,880 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,528 µs