En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Eksik prim gününüzü Bağ-Kur’dan tamamlayabilirsiniz



Eksik prim gününüzü Bağ-Kur’dan tamamlayabilirsiniz

27.01.1961 doğumluyum. 01.09.1983 SSK başlangıcım var. 12.11.1986 tarihinde Bağ-Kur kaydım var ama hiç prim ödemedim, borçlu gözüküyorum. 01.08.2004 tarihinden itibaren SSK’lı olarak işe başladım halen devam etmekteyim.
Emekli olabilmek için ne yapmalıyım ve ne zaman emekli olurum? Ali Genç

1.9.1983 sigorta başlangıcıyla SSK’dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 47 yaş ve 5150 prim günü şartlarına tabisiniz. En az 5150 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 1.9.2008 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız. Askerliğiniz 1.9.1983 tarihinden önce yaptıysanız, askerlik borçlanmasıyla daha erken emekli olabilmenizde mümkün olabilir.

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun Ek 19. maddesinde, kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının Kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde, prim ödemesi bulunmayan sigortalının tescil tarihi itibariyle sigortalılığının durdurulacağı, prim borcunun ait olduğu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyeceği ve bu sürelere ilişkin Kurum alacaklarının takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmeyeceği, ancak sigortalı veya hak sahiplerinin daha sonra sigortalının en son bulunduğu basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden hesaplanacak borç tutarlarını, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirileceği hükmü yer almaktadır.

Bu düzenleme ile bir anlamda, beş yıldan fazla süreli prim borcu bulunan sigortalıların prim borçlarını ödemek istememeleri halinde, borçlarından kurtulmalarına imkan sağlanıyor. Tabi karşılığında primi ödenmemiş bu süreler sigortalılık süresinden sayılmıyor. Ancak sigortalı daha sonra isterse, bu sürelerin primini ödeme tarihindeki güncel tutarları üzerinden ödeyerek, bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirebiliyor. Ek 19. madde hükümlerinden yararlandırılmak üzere Bağ-Kur’a başvurarak, gerekli olan prim gün sayısına ilişkin prim tutarını, en son olmanız gereken basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden üç ay içinde ödeyerek tamamlayabilirsiniz. Ödemek istemezseniz de Bağ-Kur sigortalılığınız, tescil tarihi itibariyle durdurulur. Siz talepte bulunmadığınız sürece de gözüken prim borcunu istemezler.

 

 

Toplu ödeme yaparak emekli aylığına hak kazanılamaz

Eşim 1974 doğumlu. 1994-1998 yılları arasında çalışmış ve 1170 gün prim ödemesi yapılmış. İleriye yönelik emekli olabilmesi için nasıl bir adım atmalıyım? En kolay nasıl emekli olabilir?
Emekli yaşı geldiğinde toplu ödeme yaparak maaş almaya hak kazanabilir mi?
Erol Ekinci

SSK’nın emeklilik koşulları, Bağ-Kur’a göre daha kolay. Eşinizin SSK’dan isteğe bağlı sigortalılığını başlatabilirsiniz. Eşinizin sigortalılığı 23.05.1994’den önce başlamış ise en az 5657 gün prim ödeyerek 50 yaşını doldurduğunda; 23.05.1994’den sonra başlamış ise en az 5750 gün prim ödeyerek 51 yaşını doldurduğunda SSK’ya göre emekli olur. Emekli yaşı geldiğinde toplu ödeme yaparak emekli aylığı alamaya hak kazanılmasına ilişkin bir hüküm, ne mevcut sosyal güvenlik yasalarında ne de 2008 yılında yürürlüğe koyulmaya çalışılan yeni sosyal güvenlik yasasında yer alıyor.

 

Emeklilik için yeni yasayı beklemenize gerek yok

17.04.1958 doğumluyum. 01.11.1981 sigorta başlangıcım. 07.09.2007 tarihi itibariyle de iş akdim tek taraflı olarak feshedildi. İşe iade edilmem yönünde açtığım dava ise devam etmektedir. Çalıştığım işyerinde yönetici konumda görev yaptığım için tavana yakın sigorta primi ödemekte idim.
Benim öğrenmek istediğim konu, emekliliğe 2007 yılı Kasım veya Aralık aylarında müracaat etmem ile 2008 yılından itibaren yürürlüğe gireceği söylenen yeni Sosyal Güvenlik Yasasının yürürlüğe gireceği tarihten sonra müracaat etmemin bana emekli maaşı yönünden herhangi bir avantajı olup olmayacağını açıklarsanız çok memnun olurum.
Kemal Tunalıoğlu

1.1.2008’den itibaren yürürlüğe girmesi düşünülen ve buna göre de yasama çalışmaları başlatılan, ancak tekrar ertelenmesi gündeme gelen “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”, yeni bir hak getirir diye beklemeyin. Henüz detayları ve uygulama usul ve esasları belli olmamasına karşın, sigortalaya sağlanan bazı haklarda geriye gitme dahi söz konusu olabilecek. Emeklilik için yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra müracaat etmeniz, emekli maaşı yönünden herhangi bir avantaj sağlamaz. Madem primleriniz de yüksek tutardan ödeniyor, emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik talebinde bulunmanızda yarar var.

 

Raporlu günlerin sigorta primi

Yaklaşık bir ay evvel ameliyat oldum. 20 günlük iş göremezlik raporu aldım. Çalıştığım şirket o ayki sigortamı 30 gün değil de 14 günlük yatırmış. Bu doğal bir şey mi yoksa yanlış bir şey mi? Mehmet Can

506 sayılı SSK ve 4857 sayılı İş Kanununda sigortalının raporlu olduğu günler için adına sigorta primi ödenmesi veya ödenmemesi hakkında açık bir hüküm bulunmuyor. Genel uygulama, sigortalının raporlu olduğu süreler için prim ve gün bildiriminde bulunulmaması şeklindedir. Zira, raporlu olunan sürenin ikinci gününden itibaren rapor süresince, Kuruma müracaat eden sigortalıya çalışmadığı günler için iş göremezlik (istirahat) parası ödenmektedir. Bu bağlamda, raporlu olduğunuz dönemde çalışmanız söz konusu olmayacağından, çalışma gününün ve sigorta priminin raporlu olunan süre kadar eksik gösterilmesinde yasaya aykırı bir durum yok.

Ancak bazı işverenler, sigortalıların sağlık sebebiyle çalışamadığı günlerde sosyal güvenlik ve parasal yönünden bir hak kaybına uğramaması için tamamen kendi iradeleri ile sigortalıya ücret ödemesi yapabiliyorlar. Bu durumda, yapılan ödemelerin sigorta primine ve gün sayısına dahil edilmesi gerekiyor.



Bu yazı 27,946 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,946 µs