En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
18 Nisan 2011

Noterler de mirasçılık belgesi verebilecek



Noterler de mirasçılık belgesi verebilecek

Ölüm halinde mirasçıların yapmaları gerekenlerden birisi mirasçı olduklarını kanıtlayabilmeleri için 'veraset ilamı' (mirasçılık belgesi) alınmasıdır. Miras bırakan öldüğünde, mirasçıları mahkemeye başvurarak kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebiliyorlar.

 Veraset ilamı için mahkemeye yapılan başvuru çekişmesiz yargı (nizasız kaza) işidir. Yani hasım göstermek söz konusu değildir. Bu durumlarda yapılan başvuru, hukuki bir sonuç doğurabilecek bir kararın ve buna bağlı olarak geçerli bir belgenin verilmesini sağlama amacını taşır.

MEVCUT DURUM

Veraset ilamı; kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir mahkeme kararıdır. Veraset ilamı için başvurulacak görevli mahkeme, 'sulh hukuk mahkemesi'dir. Yetki açısından bir sınırlama bulunmadığından, Türkiye'nin her yerindeki mahkemelere başvuru yapılması mümkün. Ancak, işlemlerin hızlı yürümesi bakımından ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurulmasında yarar bulunuyor.

 Ölenin birden fazla mirasçısının olması durumunda, mirasçılardan birinin talepte bulunması yeterli. Bu durumda diğer mirasçılar da dilekçeye yazılır. Başvuru üzerine mahkeme tarafında verilen belge, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğurur.

 Mirasçılık belgesi talebi için verilecek dilekçeye eklenmesi gereken en önemli belgelerden birisi, miras bırakanın 'nüfus kayıt örneği'dir. Mahkeme, ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki nüfus idaresine yazı yazarak, o kişinin aile durum tablosunu getirtir. Uygulamada bu tabloya 'vukuatlı nüfus kaydı' deniliyor.

 Başvuru öncesinde mirasçıların, ölüm durumunu nüfus idaresine belgesiyle birlikte bildirmeleri gerekiyor. Sürecin hızlandırılması için mahkemenin nüfus idaresine yazdığı yazının elden götürülüp, yanıtının elden getirilmesi de mümkün.

 Mahkemenin, kararına esas olmak üzere iki tanık dinlediği görülüyor. Elde ettiği bilgiler doğrultusunda mahkeme, mirasçıları ve miras paylarını tespit edip mirasçılık belgesini veriyor. Veraset ilamı almak için mahkemeye başvururken, 'avukat tutma' zorunluluğu bulunmuyor.

NOTERLERE DE YETKİ VERİLDİ

6217 sayılı 'Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14. maddesiyle Noterlik Kanunu'na 71/A, 71/B ve 71/C maddeleri eklendi.

 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu değişikliklere göre noterler de mirasçılık belgesi verebilecek. Noterler, mirasçılık belgesine ilişkin işlemleri bizzat yapmak zorunda. Ancak, noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri varsa bu işlem onun tarafından da yapılabilecek.

 Mirasçılık belgesi verilmesinin yargılamayı gerektirmesi, nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması veya mirasçılık belgesinin yabancılar tarafından talep edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi noterler tarafından verilemeyecek. Değişiklik sonrası uygulamanın şekillenmesine yönelik usul ve esaslar Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Noterlerin verdikleri mirasçılık belgesi hakkında, menfaati ihlal edilenler tarafından sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilecek. Sulh hukuk mahkemesi, itiraz üzerinde verdiği kararın bir örneğini ilgili notere ve Türkiye Noterler Birliği'ne bildirecek.

Soru ve Cevaplar

Malullük ve emekli aylıklarına yapılan zam

BİR yakınım malulen emekli olup, malullük aylığı alıyor. Şimdiye kadar yapılmış olan zamlarda neredeyse hiç zam almadığı görülmekte. Yeni çıkan kanun ve yasaları fazla bilmiyorum. Malulen emeklilerin aldığı veya alacağı zam oranı hakkında bilgilendirir misiniz? A. Tepe

 Yakınınızın almakta olduğu malullük aylığına şimdiye kadar hiç zam yapılmamış olması mümkün değil. Ancak emekli ve malullük aylıklarına yapılan zam öylesine komik ki beklentisini karşılamadığı için aylığına zam yapılmadığını düşünüyor olabilir. Emekli aylıklarına yapılacak zam yasa ile belirlenmiş olup, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık dönemde gerçekleşen TÜFE artış oranına göre artırılıyor. Artış oranı çok düşük çıktığı için de 2010 ve 2011 yıllarında olduğu gibi bazı yıllarda Yasa çıkarılmak suretiyle asgari maktu artış yapılıyor. Örneğin 2010 yılı ilk aylık dönemi için aylıklar yasaya gereğince yapılması gereken artış tutarından az olmamak üzere 60 TL, ikinci altı aylık dönem için TÜFE artış oranında artırıldı. Benzer durum 2011 yılı için de uygulandı. Aylıklar 2011 yılının birinci altı aylık dönemi için Torba Yasa ile 60 TL artırıldı. Ancak bu artış tutarının, mevcut aylığın yüzde 4'ünün altında kalması halinde, aylıklar yüzde 4 oranında artırıldı. Yapılan zam, iki aylık zam farkları da dahil olmak üzere Mart ayından itibaren aylıklara yansıtıldı. İkinci altı aylık dönemde de TÜFE artış oranında artırılacak.

 Diğer yandan yakınınızın almakta olduğu malullük aylığından katkı payı kesintisi yapılıyor olabilir. e-devlet şifresi ile e-devlet üzerinden SGK'nın sitesine girilerek, aylık tutarlarına ve yapılan kesintilere ulaşabilirsiniz.

Hacizli mallarda satış süresi

 Hacizli mallarda satış isteme süresi hacizden itibaren; taşınır mallarda bir yıl, taşınmaz mallarda iki yıldır. Bu süre haczin kesinleşmesinden itibaren başlar. Bu süre içinde satış istenmez ya da satış talebi geri alınan hacizlerde satış talebi yenilenmezse mallar üzerindeki haciz kalkar.

 İhtiyati haciz sahibi alacaklılarda ise, ihtiyati haciz kesin hacze dönüşmedikçe satış istenemez. İhtiyati hacizli mallarda satış süresi de ihtiyati haczin kesin hacze dönüştüğü tarihten itibaren işlemeye başlar.



Bu yazı 2,824 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,320 µs