En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
26 Nisan 2011

Hangi eşyalar gümrüksüz getirilebilir?



Hangi eşyalar gümrüksüz getirilebilir?

 Yolcuların (yurtdışından gelen Türk vatandaşları veya turist olarak gelen diğer ülke vatandaşları) yurtdışından veya gümrüksüz satış mağazalarından satın alarak yanlarında getirmek istedikleri eşyadan dolayı gümrük kapılarında sıkıntı yaşamaları ve hatta bazen 'kaçakçılık' suçlamasıyla karşı karşıya kalmaları söz konusu olabiliyor.


Bunun temel nedeni, yolcuların yanlarında hangi eşyadan ne kadar getirebilecekleri konusunda bilgilerinin olmaması. Bu yüzden, bugünkü yazımızda konu hakkında okurlarımızı bilgilendirmek istedik.


VERGİSİZ GELEBİLECEK KİŞİSEL EŞYA


Vergisiz gelebilecek kişisel nitelikteki eşyaların kapsamına, kişilerin kendi kullanıma özgü ve ticari nitelikte olmayan eşyalar giriyor. Bunlarla ilgili olarak da bazı sınırlamalar söz konusu. Bu bağlamda bazı kişisel eşya türleri ve bunlarla ilgili üst sınır şu şekilde belirlenmiş durumda.

Tütün ürünleri: Sigara 400 adet, sigarillo 100 adet, puro 50 adet, kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gram, pipo tütünü 250 gram.

Alkollü içkiler: Alkol derecesi yüzde 22'yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 litre, alkol derecesi yüzde 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 litre. (Tütün maddeleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı uygulanıyor).

Kozmetik ürünler: En fazla 120 ml.'lik şişeler içinde 5 adet kolonya, lavanta, parfüm, esans veya losyon; 5 adet cilt bakımı ve makyaj malzemesi.

Gıda ürünleri: Çay, çözülebilir hazır kahve, kahve, Çikolata, şekerden mamul yiyecek birer kg.
Giyim ve yolculuk eşyası: Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya ve yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası.
Spor ve oyun aletleri: Birer adet kamp çadırı, dalgıç takımı, motorsuz şişirme bot, yelken tertibatlı sörf; bir çift yüzme paleti; golf malzemesi (golf aracı hariç); yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç).
Sağlık cihazları: Hasta yolcuya ait yatak; maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk; şahsi tedavide kullanılan ilaçlar; kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar; gaz maskesi, koruyucu elbise.

Elektronik/Dijital eşya: LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar); birer adet video kamera (10 adet boş kasetiyle birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte); bir adet GPS yön bulma cihazı; bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil); bir adet radyo veya radyo-teyp; her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kasedi, CD, VCD, DVD; bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti; TV, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-cep telefonu (iki takvim yılında bir adet).

Diğer eşyalar: Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası; çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar; bir adet ütü; bir adet bisiklet; bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç); araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar (akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.); kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın; yolcunun beraberinde olmak şartıyla evcil hayvanlardan toplam iki adet veya on adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesiyle varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla), (Evcil hayvan kedi, köpek, kuş ile sınırlı).



Yolcunun beraberinde getirilebileceği hediyelik eşya


KİŞİSEL kullanım eşyaları dışında bazı eşyaların da gümrüksüz getirilmesi mümkün. Yolcular (transit yolcular hariç) tarafından beraberinde getirilen, ticari miktar ve nitelik taşımayan, kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına özgü hediye amaçlı eşyalar gümrük vergilerinden muaf. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek değeri 430 euroyu geçmeyen eşya için uygulanıyor. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Euro olarak dikkate alınıyor. İki ya da daha fazla kalemden oluşan eşyanın yolcu başına toplam değerinin yolcu beraberi hediyelik eşya için belirtilen değerleri aşması halinde muafiyet yalnızca 430 veya 150 Euro tutarındaki kısma uygulanıyor.


Soru ve Cevaplar



Evde dokuma işi yapan kadınların sigortalılığı

ANNEMİN en büyük hayali emekli olabilmek. Kendisine ait 01.07.1973 tarihinde çıkartılmış vergi karnesi var. 1973-1976 yıllarında vergi tahakkuk etmiş. Vergi karnesini evlerinde yaptıkları dokuma faaliyeti nedeniyle almışlar. Ancak vergi karnesinin mesleki teşekkül tarafından doldurulacak kısmında imza ve mühür yok. Bağ-Kur'a da bildirimde bulunulmamış. Bu şartlar altında emeklilik söz konusu olabilir mi? Ne kadar prim yatırmak gerekir, kaç yıl sürer? Selma Ulubaşoğlu (22.04.2011)
Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri (havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış ve dokuma işleri gibi) anneniz gibi hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ya da kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlar ile tespit ettiren kadınlar, isteğe bağlı sigortalı olduklarında, 2011 yılı primlerini günlük asgari ücretin 18 katı üzerinden ödeyerek 30 prim günü kazanabiliyorlar. Prim ödemesine esas alınan 18 günlük asgari ücret, her yıl bir puan artırılmak suretiyle 30 kata kadar ulaşacak. Ancak evde yapılan bu tür işlere bağlı isteğe bağlı sigortalılık, başvuru tarihinden itibaren başlıyor. Dolayısıyla anneniz halen aynı işleri yapıyorsa, sigortalılığı ancak başvuru tarihinden itibaren başlar ve emeklilik için en az 5400 gün 15 yıl prim ödemesi gerekir.
Annenizin sigortalılığının, 1973 yılında alınan vergi karnesine bağı olarak geriye dönük başlatılması ve geriye dönük borçlanma yapması mümkün değil.


 



Bu yazı 5,250 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,279 µs