En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
3 Mayıs 2011

Torba Yasa'da uzayan süreler



Torba Yasa'da uzayan süreler

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılacak başvuru ve ödeme süreleri 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2011/1713 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bir ay uzatıldı. Ancak bu uzatma, bazı ödeme sürelerini kapsamıyor.


VERGİ BORÇLARI


Torba Yasa'nın yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihi itibarıyla;
• Vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan (kesinleşmiş) vergi borçları ve cezaları ile,
• Yargı aşamasında olan ihtilaflı (kesinleşmemiş) vergi ve cezalar için,
2 Mayıs 2011 olan başvuru süresi 31 Mayıs 2011 Salı gününe (bu tarih dahil) kadar, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran 2011 Perşembe gününe kadar (bu süre dahil) uzadı.


MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI


2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin olarak; gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı, katma değer vergisi ile gelir (stopaj) ve kurumlar (stopaj) vergisi artırımı yapacak olan mükelleflerin, 2 Mayıs 2011 olan başvuru süresi 31 Mayıs 2011 Salı gününe (bu tarih dahil) kadar, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran 2011 Perşembe gününe kadar (bu süre dahil) uzadı.

STOK AFFI


• İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara alınması,
• Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan (hayali) kasa mevcutları ile ortaklardan olan alacakların düzeltilmesi, için 31 Mayıs 2011 tarihinde sona erecek olan başvuru ve ödeme süresi 30 Haziran 2011 Perşembe gününe kadar (bu süre dahil) uzadı.
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallara ilişkin kayıtların fiili duruma uygun hale getirilmesi için düzenlenecek faturanın düzenlenme tarihi de 30 Haziran'a kadar uzatıldı.


İNCELEME SAFHASINDA BULUNAN VERGİLER


Torba Yasa'nın kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, 25 Şubat 2011 tarihinden önce başlanılan vergi incelemeleri ile takdir işlemleri sonucu tarh edilen ve 2 Mayıs 2011 tarihine kadar tebliğ edilen vergiler için başvuru ve ilk taksit ödeme süresi, ihbarnamenin tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün'e çıkarıldı.


PİŞMANLIKLA BEYAN


Torba Yasanın kapsadığı dönemlere ilişkin olarak pişmanlık hükümlerinden yararlanmak üzere beyan edilecek vergiler için verilecek beyannamelerin verilme süresi 31 Mayıs 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran 2011 Perşembe gününe kadar (bu süre dahil) uzadı.


PRİM BORÇLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan 2010 Kasım ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile başvuru tarihi itibariyle ödeme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi borçları için 2 Mayıs 2011 olan başvuru süresi 31 Mayıs 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzadı.
Asgari işçilik uygulamasına ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri ile idari para cezaları için başvuru süresi de Mayıs ayı sonuna kadar uzadı. Ancak SGK prim borçlarına ilişkin 30 Haziran olan ilk taksit ödeme süresi uzamadı. Vergi borcu ile prim borçlarını yapılandıranlar her iki borç türüne ilişkin ilk taksiti de Haziran ayında ödeyecekler. İzleyen taksit ödemeleri, bir ay prim bir ay vergi borcu taksit ödemesi şeklinde devam edecek.


BORÇ YAPILANDIRMASI BOZULANLAR
Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını 5510 sayılı Kanunun geçici 24 veya 25. maddelerine göre yapılandırdığı halde, taksit ödeme yükümlülüğünü yerine getiremediği için bu hakkını kaybetmiş olanların, bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihyası (canlandırılması) için 2 Mayıs 2011 olan başvuru süresi 31 Mayıs tarihine kadar (bu tarih dahil) uzadı.


SİGORTALILIK SÜRESİ DURDURULANLAR
30 Nisan 2008 tarihi itibariyle beş yıldan fazla süreye ilişkin prim borcu nedeniyle sigortalılık süresi durdurulan Bağ-Kur sigortalılarından, durdurulan bu sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine TEFE/ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanacak faizle birlikte 2011 Temmuz ayı sonuna kadar ödemek isteyenler de 31 Mayıs 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler.


DİĞER KAMU BORÇLARI


Vergi ve sigorta prim borçları dışında kalan Yasa kapsamındaki diğer kamu borçları için 2 Mayıs 2011 tarihinde sona eren başvuru süresi 31 Mayıs 2011 Salı gününe kadar (bu tarih dahil) kadar, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran 2011 Perşembe gününe kadar (bu süre dahil) uzadı.

Soru ve Cevaplar

Yurtdışında 2 yıl çalışan bir kişi yurtdışı borçlanması yapacak
YURTDIŞINDA 2 yıl çalışan bir kişi yurtdışı borçlanması yapacak. SSK'dan emekli olması için son yedi yılda 3,5 yıl 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışması gerekir. Son 3,5 yılın 2 yılını yurtdışı borçlanması yapıp kalan 1,5 yılda 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışsa, 4/a sigortalısı olarak emekli olabilir mi? Diğer bir ifadeyle, son 3,5 yıla yurtdışı borçlanması dahil edilir mi? Ö.D.
Yurtdışı çalışması, emeklilik tarihiden geriye doğru son yedi yıllık süre içinde olsaydı, borçlanılan yurtdışı çalışma süreleri 3,5 yıllık sürenin hesabına dahil edilirdi. Türkiye'de son defa sigortalı olunan tarihten önce yurtdışında geçen çalışma sürelerinin Türkiye'de son defa sigortalı olarak çalışılan tarihten sonra borçlanılmış olması, borçlanılan bu sürelerin son dönem sigortalılık süresine sayılmasını sağlamıyor. Sonuç itibariyle, son 3,5 yılın iki yılını yurtdışı borçlanmasıyla, kalan 1,5 yılı 4/a kapsamında çalışarak son 3,5 yılda 4/a kapsamında prim ödemiş olma şartı sağlanamıyor.
 



Bu yazı 2,721 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,188 µs