En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
23 Haziran 2011

Stok affı ve hayali kasa mevcutları için son hafta!



Stok affı ve hayali kasa mevcutları için son hafta!
Torba Yasa'nın son ayağı olan stok ve stoksuzluk affı ile hayali kasa mevcutlarının ve ortaklardan olan alacakların düzeltilmesinde son haftaya girildi.
• İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara alınması,
• Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallar için fatura düzenlenerek fiili durumun kayıtlara uygun hale getirilmesi,
• Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan (hayali) kasa mevcutları ile ortaklardan olan alacakların düzeltilmesi, için başvuru süresi 30 Haziran 2011 Perşembe günü sona eriyor.
Sürenin yeniden uzatılması söz konusu olmayacak. Yasanın verdiği yetki çerçevesinde süreyi bir ay uzatan Bakanlar Kurulunun süreyi bir gün dahi uzatma yetkisi yok.

KAYITLARDA YER ALMAYAN STOKLAR


İşletmede fiilen bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan, bir anlamda faturasız olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar 'rayiç bedel' üzerinden tebliğ ekinde yar alan KDV beyannamesi ve eki envanter listesi ile 30 Haziran Perşembe akşamına kadar vergi dairelerine beyan edilerek kayda alınabilecek.
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından, aktife kaydedilen emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere pasifte 'özel karşılık hesabı' açılacak. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde vergilendirilmeyecek. Makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrılan karşılık birikmiş amortisman kabul edilecek.
İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler emtiayı defterlerinin gider kısmına satın alınan mal olarak kaydedecekler.
KDV açısından genel orana tabi makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların üzerinden yüzde 10, indirimli orana tabi makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların bedeli üzerinden tabi olduğu oranların yarısı esas alınarak KDV hesaplanacak ve ayrı bir beyanname ile beyan edilerek, 30 Haziran akşamına kadar ödenecek.
Emtia üzerinden ödenen KDV, genel esaslara göre mal ve hizmet teslimleri üzerinden hesaplanan KDV'den indirilebilecek. Makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden ödenen KDV ise indirim konusu yapılamayacak. Bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek. Bu şekilde bildirimde bulunanlar hakkında belgesiz mal bulundurma nedeniyle vergi tarh edilemeyecek ve ceza kesilemeyecek.

FİİLEN OLMAYAN STOKLARLAR


Kayıtlarda olduğu halde işletmede mevcut olmayan mallar için 'fatura düzenlemek suretiyle' kayıtlar fiili duruma uygun hale getirilebilecek.
Faturalı olarak alınıp kayıtlara geçen ancak fatura düzenlenmeksizin satılan malların halen stokta gözükmesi nedeniyle oluşan gerçek dışılık, fatura düzenlenerek kayıt ve beyanlara hasılat olarak intikal ettirilmek suretiyle düzeltilebilecek. Bunun için;
• Kayıtlarda yer alan maliyete aynı türden mallara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kar oranının uygulanması suretiyle bulunan tutarın eklenmesi yoluyla 30 Haziran 2011 tarihine kadar fatura düzenlenecek.
• Düzenlenen fatura, satış işlemi gibi kayda alınacak, malın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve Haziran 2011 dönemi KDV beyannamesine dahil edilecek. Satış hasılatı yıllık gelir ve kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında dikkate alınacak.
Bu durumda, söz konusu mallarla ilgili olarak geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmayacak.

KASADA OLMAYAN PARADAN KURTULMA İMKANI


Belgelendirilemeyen çeşitli ödemeler nedeniyle fiilen kasada olmayan ancak mali tablolarda varmış gibi gözüken paralar ile ortaklardan olan alacaklar beyan edilerek düzeltilebilecek.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31.12.2010 tarihli bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan;

l Kasa mevcutlarını ve
l İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını,
30 Haziran akşamına kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecekler.
Beyan edilen tutarlar üzerinden hesaplanacak olan yüzde 3 oranındaki vergi de yine 30 Haziran akşamına kadar ödenecek.
Yapılan beyanla ilgili olarak söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi dahil olmak üzere geçmişe yönelik ilave herhangi bir vergi ve ceza istenmeyecek.

Soru ve Cevaplar

Ücreti ödenmeyen işçi sözleşmesini feshedebilir
Çalıştığım iş yerinde iki aydan fazladır maaş ödemesi yapılmadı. 120 saat fazla mesai, 8 aylık da yemek parası alacağım var. Nasıl bir yol izlemeliyim? T. Savaş
 Ücreti mücbir sebep olmaksızın 20 gün içinde ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir, yani çalışmayabilir. İşveren de çalışmadığı için işçiyi işten çıkaramaz ve yerine işçi alamaz. İşçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi halinde işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle bildirimsiz olarak feshetme hakkı var. İş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinizde kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ayrıca şikayet hakkınızı da kullanabilir, Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz. İşverenden ücret ve fazla mesai ücretinizi talep edip, ödememeleri halinde şikayet hakkınızı kullanacağınızı ve yargı yoluna gideceğinizi belirtebilirsiniz. Buna rağmen işveren ödeme yapmazsa iş sözleşmenizi, ücretlerinizin kanun hükümlerine göre ödenmediği gerekçesiyle feshedip, ücret, fazla mesai ve kıdem tazminatı alacağınızı yargı yoluyla almaya çalışmaktan başka yapılabileceğiniz bir şey kalmıyor.



Bu yazı 2,264 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,387 µs