En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
11 Ağustos 2011

Yüz binlerce eski memur sevindi!



Yüz binlerce eski memur sevindi!

Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Bu köşede daha önce de dile getirdiğimiz bir konu olmasına rağmen, okurlarımızdan çok sayıda soru alıyoruz. Eski yıllarda bir süre memurluk yaptıktan sonra, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanların devlet memuriyetlerinde geçen hizmetleri için ikramiye ödenmemesinden dolayı bir mağduriyet yaşanıyordu. İşte bugün konuyu son Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde değerlendirdik.

Sorun nereden çıktı

Bir süre memurluk yaptıktan sonra istifa edip, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışıp buralardan emekli olduklarında, son defa memur olarak çalışırken emekli olmadıkları gerekçesiyle memuriyette geçmiş hizmetleri için ikramiye ödenmiyordu. Mağduriyet yaşayan eski memurların bazılarının açtığı davalar üzerine Önce Anayasa Mahkemesi 05/02/2009 tarihli ve 2009/17 sayılı kararı ile 2829 sayılı kanunda yer alan “Son defa Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve...” ibaresini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiş, iptal kararının yürürlük tarihini 05/06/2010 olarak kararlaştırmıştı. Bu çerçevede 5997 Sayılı Kanun’la mülga 5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek yeni bir düzenleme yapılmıştı. Ancak bu düzenleme memurların ikramiye sorununu çözememişti. Daha sonra konu yeniden Anayasa Mahkemesine götürülmüş ve 9.7.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesinin 2011/78 karar, 2010/81 esas ve 12.5.2011 tarihli kararı ile “ Son defa bu kanun veya 5510 Sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve ...” bölümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline oybirliğiyle karar verilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile birlikte 9.7.2011 tarihinden itibaren SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olup, eskiden devlet memurluğu yapmış olanlara dava açmalarına gerek kalmadan ikramiyeleri ödenecek. Ancak 9.7.2011’den önce emekli olanlar içinse dava yoluna başvurulmadan ikramiyelerinin ödenmesi mümkün görünmüyor.

Dava açmak gerekir mi?

Çok sayıda okurumuz dava açıp açmamalarını soruyor. Hiçbir okuruma ‘dava açmayın’ diyemem. Elbette ki dileyenler ikramiyelerinin ödenmesi için önce SGK’ya başvurup, ret cevabı aldıktan sonra dava açabilir. Ancak 9.7.2011 tarihinden önce emekli olanların TBMM’nin açılmasına kadar beklemelerini tavsiye ediyorum. TBMM’nin açılmasıyla sosyal güvenlikte yer alan bazı düzenlemelere ilişkin değişiklik yapılacak. Bu kapsamda ikramiyelerin de ele alınması söz konusu olacak. Umuyoruz ki SGK’nın yeni yönetimi konuya sağduyulu yaklaşır ve çözüm için emek verir. Yasa değişikliği yapılırsa hem daha kısa bir sürede bu sorun çözülür ve vatandaş-devlet üzerinde mali külfet oluşturmaz, hem de yargı üzerindeki yükü artırmaz. Eğer yakın zamanda bir düzenleme yapılmaz ise bu durumda önce SGK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurulup “ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi” talep edilmeli, talebi reddedildikten sonra da Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde dava açılması gerekecektir.

Dava dilekçelerinde özellikle “9.7.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2011/78 karar, 2010/81 esas ve 12.5.2011 tarihli kararı da dikkate alınmak suretiyle memuriyette geçen ....... yıl, .... ay ve .... günlük hizmet süresi karşılığında ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi” talep edilmelidir.



Bu yazı 3,856 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,329 µs