En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
8 Eylül 2011

Nemrut’un sırları



 Nemrut’un sırları

Dr.Resul KURT 

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Bayram öncesi bu köşede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in mesajlarını ilettim. Bu konuda bir çok okurdan mesajlar aldık. Özellikle teşviklerin sadeleştirilmesi konusunda inanılmaz bir destek geldi Sayın Bakan’a. Bugün farklı bir konuyu ele almak istiyorum. Bayram tatili 9 gün olunca, bayramı babaocağı Adıyaman’da geçirdim. Bu fırsatı değerlendirip, 23-24 yıl önce üniversite öğrencisi iken çıktığım Nemrut Dağı’nı ve Kommagene medeniyetini yeniden keşfetmek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, bir gazetede yer alan Nemrut Dağındaki muhteşem heykellerin Kahta’ya indirileceğine yönelik açıklamalarını okuyunca, bu eşsiz tarih ve kültür mirasını doğal ortamında belki son kez göreyim istedim.

Açıkçası, Adıyaman’da görüştüğüm akil insanların ortak düşüncesi, Nemrut’taki heykellerin olduğu yerde sergilenmesi ve buraya yatırım yapılmak suretiyle ziyaretlerin kolaylaştırılması gerektiğidir. Ben de aynı kanıdayım. 2 bin yıldan daha uzun bir süre 2150 m. yükseklikte varolma mücadelesi veren heykellerin yerinde korunması daha doğru olacak. Hiçbir tarih mirası yerinden kopartılıp başka yerde sergilenmiyor. Ne Mısır piramitleri, ne de diğerleri.

Adıyaman barış ve medeniyet şehri

Adıyaman, bir çok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış, altında çok önemli tarih ve kültür mirası barındıran bir kent. Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği, barışçı ve güçlü bir antik krallık. Başta Arsemia, Cendere Köprüsü, Kahta kalesi ve Gerger Kalesi gibi önemli tarih mirasları olmak üzere görülecek 270 civarında tespit edilebilen eser var. UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak ilan edilen Nemrut, çevresindeki Kommagene uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli milli parklarından birisidir. Annesi Büyük İskender soyundan, babası ise Persler’in “Krallar Kralı” diye tanımladığı Darius soyundan olan Kral I.Antiochos şöyle demiş: ”Ata hükümdarlığını devraldığım zaman, dindarlığımın sonucu olarak, tahtıma bağlı krallığı tüm tanrıların ortak yurdu yaptım. Zamanın akışı içinde her kim, bu kanunu ve bize ibadeti korur ve sürdürürse, benim hayır dualarımla anılacaktır. Tüm rahmetli atalar ve tanrılar ondan razı olsun. Her kim ki, bu düzenin kutsal geçerliliğini bozar ya da zarar verir, ya da gerçek anlamını değiştirmeye yeltenirse, yalnız kendisi değil, aynı zamanda tüm soyu sopu rahmetli atalarımın ve tüm tanrıların hışmına uğrasın”

Davul-tokmak meselesi

Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde bulunuyor. Ancak, ne hikmetse bu önemli tarih ve kültür mirası, sırf adında milli park ibaresi geçtiği için, ilgisi ve bilgisi olmayan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Tabiri caizse davul Kültür ve Turizm Bakanlığında, tokmak Çevre ve Orman Bakanlığı’nda bulununca her şey arapsaçına dönüyor. Bir de işin içine milli park sınırlarında yer alan köyler girince içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Öncelikle bu kadar önemli bir yerin yönetimi, bulunacak bir formülle mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmelidir.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, kültür ve tarih mirasının korunması, gün yüzüne çıkması için tabiri caizse çırpınıyor. Ancak bir bürokratın çabaları ile yapılabilecekler çok sınırlı. O kadar çok tarihi eser var ki, bunların tespiti, korunması büyük bir bütçe gerektiriyor. Bakan Günay’dan, bir talebim var, heykellerin üzerine yorgan örtmesine gerek yok. Bıraksın heykeller yerinde kalsın. Adıyaman’a önemli bir bütçe ayırsın. Yıkılmak üzere olan Kahta kalesi, Gerger kalesi, karakuş tümülüsü, palanlı mağarası gibi yüzlerce esere, keşfedilmeyi ve yağmacılardan korunmayı bekleyen perre antik kentine sahip çıksın. Sahipsizlikten talan edilmiş, bakımsızlıktan çürümeye yüz tutmuş, tarihi sütunların, antik lahitlerin pirin köyünde evlerin temellerinde, bahçe duvarlarında, ahır yapımında kullanıldığı bu eserlere sahip çıksın. En az Nemrut kadar önemli Perre antik kentini himayesine alsın, Pirin Köyü’nü buradan kaldırıp kamulaştırma sonrasında bu bölgede yüzlerce yıl devam edebilecek kazılara kaynak ayırsın. Dünyanın en muhteşem mozaiklerinin yer aldığı bu bölgede kazıları başlatsın. Adıyaman’a yakışır birkaç büyük turistik tesise öncü olsun. Üniversitelerde Hititoloji, Sümeroloji gibi bölümler var, ama Kommagene medeniyetini araştıran bir bölüm yok. Adıyaman Üniversitesi veya A.Ü. DTCF’de Kommagene medeniyetini araştıran bir bölüm açılmasını sağlasın. Eminim bunların bir kısmını bile yapsa, Adıyaman halkı bakan Günay’ı ömür boyu bağrına basar. 



Bu yazı 3,106 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,441 µs