En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
22 Eylül 2011

Vergi ayarı yağ kullanımını engeller mi?



Vergi ayarı yağ kullanımını engeller mi?

Motorindeki yüksek vergiye karşı '10 numara yağ' olarak bilinen alternatif yakıtın kullanımının yaygınlaşması üzerine, bu yağın içeriğinde bulunan maddelerdeki ÖTV oranı geçtiğimiz günlerde artırıldı. Yapılan artış sonucu 10 numara yağın litresinde 70 kuruşluk artış meydana geldi.
Artış öncesinde akaryakıt haricinde kalan solvent, madeni ve baz yağlar, asfalt, solvent nafta gibi petrol ürünleri ile atık yağlar, atık solventler, bitkisel atık yağlar ve bunların geri kazanımı sonucu elde edilen ürünlerin akaryakıt olarak satışı EPDK tarafından yasaklanmıştı.
Dahası, madeni yağların piyasada izlenebilirliğinin sağlanabilmesi, akaryakıt olarak kullanımının engellenmesi amacıyla İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına sahip yerlerin dışında satışını engellemişti.

FAYDA-MALİYET KARŞILAŞTIRMASI
Yapılan vergi artışının yağ kullanımını engelleyip engellemeyeceğinin ortaya konulabilmesi için düzenleme öncesi ve sonrası fiyatların karşılaştırılması gerekiyor. Düzenleme öncesinde 10 numara yağ, motorinin yarısı civarında bir yakıt maliyeti ortaya çıkarıyordu.
Yapılan düzenleme sonrasında ise motorinle yağın maliyetleri birbirine oldukça yaklaştı. Bir bakıma, araçlarda motorin yerine yağ kullanmanın ekonomik bir çekiciliği kalmadı. Bu yönüyle bakıldığında, düzenlemenin olumlu sonuç ortaya çıkardığı söylenebilir.
Ancak, neredeyse bütün sektörler açısından bir maliyet unsuru olan ulaşım sektörünün önemli bir bölümü, yağ kullanımı yoluyla para kazanabiliyordu. Artık yağ maliyeti motorine yaklaştığına göre, ulaşım sektörü açısından maliyetlerin düşürülmesi olanağı da önemli ölçüde ortadan kalkmış durumda.
Yanlış anlaşılmasın, yağ kullanımına biz de karşıyız. Ancak sektörün gerçeklerinin de dikkate alınarak farklı bir çözüm yolu olup olamayacağı üzerinde durulmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Zira, bu ayarlama sonrası reel maliyetleri artan ulaşım sektöründe fiyat artışı olacağını kestirmek hiç de zor değil.

VERGİLER ÇOK YÜKSEK
Başta Şükrü Hoca (Kızılot) olmak üzere, akaryakıttaki vergilerin yüksek olduğu defalarca dile getirildi. Rafineri çıkışı 146 kuruş olan motorinin pompa satış fiyatı 372 kuruş. Yüksekliğin temel nedeni akaryakıttan alınan yüksek oranlı vergiler. Akaryakıttan alınan vergiler devlet açısından önemli bir kaynak niteliğinde.
Bu nedenle, Devlet bu kaynaktan vazgeçemiyor. Kullanıcılar ise maliyetleri düşürmek adına farklı çözüm yollarına başvuruyor. Yağ da bunlardan birisi olarak geliştirildi. Yurdum insanı yakında ucuz bir alternatif bulursa şaşırmayın.
Sorunun doğru çözüm yolu, yüksek olan vergilerin makul düzeye indirilmesinden geçiyor. Buna karşı olarak, vergilerin düşürülmesinin vergi gelirlerini azaltacağı ileri sürülebilir. Burada olaya düz matematiksel mantıkla bakmak yerine; ulaşım sektörünün diğer sektörler açısından maliyet unsuru olma özelliği de göz önünde bulundurularak bakılmalı.
 Yani, akaryakıtta yapılacak vergi indiriminin ulaşım sektörü ve diğer sektörlere yapacağı maliyet düşürücü etkinin ortaya çıkaracağı maliyet düşüklüğünün iç ve dış ticarette ortaya çıkaracağı potansiyel gelirler, yapılacak vergi indirimini telafi edebilir.

Banka kartının az bilinen yönleri
YURTDIŞINDA nakit paraya ihtiyaç duyduğunuzda, Türkiye'deki hesabınızın bağlı olduğu banka kartı ile yurtdışında bulunan ATM'lerden bulunduğunuz ülkenin parasını çekebiliyorsunuz. Ayrıca, banka kartı ile pos makinesi olan işyerlerinden alışveriş yapabiliyorsunuz.
 Bu şekilde yapacağınız nakit döviz çekimi veya alışverişler için Türkiye'de döviz hesabınızın olmasına gerek yok. TL cinsinden hesaplarda da aynı sistem söz konusu. Bu yolla kullandığınız para için Türkiye'deki banka, işlemin yapıldığı günkü döviz satış kuru üzerinden hesabınızdan parayı düşüyor.

Soru ve Cevaplar

Askerlik borçlanmasıyla 15 yılı tamamlayıp kıdem tazminatı alabilir miyim?
1994 yılında meslek lisesinde zorunlu staj döneminde SSK başlangıcım var. 1998-2000 yılları arası 1 yıl 10 ay 3 gün Bağ-Kur; 2000-2011 yılları arası 3968 gün SSK prim günüm var ve çalışmaya devam ediyorum. 1997-1998 yılları arası 550 gün askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanarak sigortalılık süremi 15 yıla tamamlayıp, kendi isteğimle işten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alabilir miyim? Ahmet Bostan
1994 yılında staj dönemindeki sigortalılığınız, sigortalılık sürenizin başlangıcı sayılmaz. Çünkü bu dönemde adınıza sadece kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olup, emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiyor.
Askerliğinizi, ilk defa sigortalı sayıldığınız Bağ-Kur sigorta başlangıcından önce yaptığınızdan, askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geri gelir.
3600 prim günü şartını yerine getirmişsiniz. Bağ-Kur başlangıç tarihinizi gün ve ay olarak vermemişsiniz. Askerlik borçlanmasıyla geri gelen sigorta başlangıç tarihinizden itibaren 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olduğunuz tarihte, emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış olursunuz. Bu tarihten itibaren SGK'dan alacağınız kıdem tazminatı alabilir yazısını işvereninize ibraz ederek işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. 



Bu yazı 2,057 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,983 µs