En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
27 Ekim 2011

Yurt dışında kıdem tazminatı var mı?



 Yurt dışında kıdem tazminatı var mı?

Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Geçen hafta Denizli’deydik. DENİF 2011 Denizli İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nda ‘Çalışma Hayatındaki Yenilikler ve Kıdem Tazminatının Güncel Sorunları’ konulu panelde Doç. Dr. Oğuz Karadeniz, Yrd. Doç. Dr. Handan Kumaş ve Ali Tezel’le birlikte konuşmacı idim. Gerçekten Denizlili vatandaşların, Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin ve meslek odalarının olağanüstü ilgisi vardı. Oğuz Karadeniz ve Handan Kumaş hocanın uzun bir emek ve uğraş vererek hazırladıkları ülkelere göre kıdem tazminatı uygulamasının bu tartışmalara ışık tutacağı kanaatindeyim. Ülkelere göre iş gücü piyasasında kıdem tazminatı, iş güvencesi, işsizlik sigortası ve işsizlik yardımı açısından oldukça kapsamlı karşılaştırmalar yapılmış.

4 ülkede kıdem tazminatı fonu

Kıdem tazminatı + iş güvencesi + işsizlik sigortası uygulanan ülke sayısı 12. Kıdem tazminatı olmayan (yasa ile düzenlenmeyen) ülke sayısı 22. Kıdem tazminatı fonu uygulayan ülke sayısı ise 4. Kıdem tazminatı + iş güvencesi + işsizlik sigortası + işsizlik yardımı uygulanan ülke sayısı 5 olup, dünyada ağırlıklı olarak kıdem tazminatı uygulanıyor.

Ülkelere göre kıdem tazminatı

İngiltere: Aynı işyerinde en az iki yıl çalışma şartı, işin tasfiye olması, işyerinin kapanması durumunda ödenmektedir. Ödeme miktarları yaşa bağlı olarak değişir. 41 yaş, her yıl için 1.5 haftalık ücret, 22 yaşından küçükler için yarım haftalık ücret ödenir.

Hollanda: Zorunlu kıdem tazminatı uygulaması yok. Ancak, mahkeme kararı ile ödenmektedir. 1996 yılı bölge mahkemeleri birliği tarafından geliştirilen tavsiye formülüne göre kıdem hizmet yılına göre çarpan etkisi kullanılarak birkaç aylık ücrete sabitlenmiştir. Örneğin; 40 yaşın altındaki işçiye her hizmet yılı için 1 aylık ücret tutarında tazminat ödenmektedir.

Danimarka: Beyaz yakalılar için yasa ile düzenlenmiştir. 12, 15, 18 yıllık çalışanlara 1, 2 ve 3 aylık ücretleri tutarında ödeme yapılmaktadır. Mavi yakalılar için toplu iş sözleşmeleri ile düzenlenebilir.

İspanya: İş sözleşmesinin haklı ve haksız nedenle feshinde tazminat miktarı değişmektedir. Haklı nedenle fesihte her hizmet yılı için 20 günlük, haksız nedenle fesihte 45 günlük ücret tutarında ödeme yapılmaktadır.

Yunanistan: Hizmet yılı, çalışanın beyaz veya mavi yakalı olmasına göre değişir. Örneğin; beyaz yakalı ve 2 aydan 1 yıla kadar çalışanlara 1 aylık ücreti, iki aydan bir yıla kadar hizmeti olan mavi yakalılar için 5 günlük ücreti tutarında tazminat ödenir.

İsviçre: Kıdem tazminatına ilişkin yasalarda zorunlu uygulama yok. Ancak, 50 yaşında aynı işverenin yanında 20 yıl çalışanlara en fazla 2 aylık kıdem ödenebilmektedir.

Avusturya: 2003’te güvenceli esneklik uygulamaları getirilmiş olup, oluşturulan kıdem tazminatı fonuna işverenler işçi ücretinin yaklaşık yüzde 1.53’ü kadar prim ödemektedir. Yeni sistemle 3 yıllık katkısı olan bir işçi fondan tazminat alma veya emeklilik dönemine ilişkin tasarruf etme tercihleri arasında seçim yapabilmektedir.

Denizli’de terör var mı?

Denizli’ye ilişkin bir endişemi paylaşmadan edemeyeceğim. Denizli insanına ve buranın doğal ve tarihi güzellikleri ne kadar güzelse, havaalanı da bir o kadar kabus gibiydi. Havaalanlarında güvenlik gerekçesiyle bazı uygulamalar olabiliyor.

Bugüne kadar bir çok ile gittim. Ancak, hiçbir havaalanında bu kadar faşist bir uygulama görmedim. Havaalanına girdiğiniz anda ilk kontrol noktasından itibaren bir terslik olduğunu hissediyorsunuz. Kendinizi New York havaalanındaymış gibi baskı altında görüyorsunuz. Üzerinizdeki kemeri çıkarmak yetmiyor, neredeyse pantolon düğmelerini de söktürecekler. Üstüne üstlük kontrol noktalarından geçerken bir de emniyet GBT genel sorgulama yapıyor. Bu kadar güzel bir memlekete bu faşizm yakışmamış. Antalya, İstanbul, Ankara havaalanlarından biraz ders alsınlar. Acaba Denizli’de terör aldı başını gidiyor da, haberimiz mi yok? 



Bu yazı 4,039 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,358 µs