En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
11 Kasım 2011

Deprem bağışlarının vergi matrahından indirilmesi



Deprem bağışlarının vergi matrahından indirilmesi

Akşam Gazetesi - 10.11.2011

 

Van depremi, halkımızın zor günlerde nasıl kenetlendiğini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi. Yardım kampanyalarına katılım öylesine büyük ki, deprem bölgesinde dağıtım sorunu yaşanmaya başladı ve yardımların zamana yayılması uyarısı yapılmak zorunda kalındı.
Depremin vergi mükellefleri, işverenler ve çalışanlar üzerindeki etkilerini daha önce yazmıştık. Bugün, yapılan bağış ve yardımların vergi matrahından indirimine ilişkin kısa hatırlatmalar yapacağız.
Yapılan bağış ve yardımın vergi matrahından indirimi, nakit veya ayni olmasına ve yardımın yapıldığı yere göre değişiyor. Duruma göre, yapılan bağış ve yardımın tamamı veya beyan edilen kazancın yüzde 5'ine kadar olan kısmı indirim konusu yapılabiliyor.

YARDIM KARARI ALINMIŞ OLMASI

Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı, şirketlerin kurum kazancından; gelir vergisi mükelleflerinin de beyan ettikleri gelirden indirilebiliyor.
Bakanlar Kurulu 26 Ekim günü, Van ve çevresinde meydana gelen deprem afetinden zarar gören afetzedeler için de yardım kampanyası düzenlenmesi kararı aldı.
Yardım kampanyası düzenlenmesine ilişkin 2011/2350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 27.10.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

YARDIMIN KIZILAY ARACILIĞIYLA YAPILMASI
KVK'nın 10/1-f maddesi ile GVK'nın 89. maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendine göre, Türkiye Kızılay Derneği'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların da tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor.
Bu bağlamda, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören depremzedelere Türkiye Kızılay Derneği aracılığıyla yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilmesi mümkün olabilecek.
Ayni bağış ve yardımların ise kurum kazancının ve gelir vergisi matrahının yüzde 5'ine kadar olan kısmı indirim konusu yapılabilecek.

BAĞIŞLARIN BELGELENDİRİLMESİ
Depremzedelere yapılan yardım ve bağışların matrahtan indirimi, yardım ve bağışın makbuz karşılığı yapılması koşuluna bağlı.
Bu nedenle, yapılan bağış karşılığında, bağış yapılan kurum veya Türkiye Kızılay Derneği'nden makbuz alınması gerekiyor.

AYNİ YARDIMLAR
Depremzedelere yapılan parasal bağış ve yardımların, bağışı kabul eden kuruluşça verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalara açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontuyla belgelendirilmesi yeterli. Gıda, giyecek, çadır, battaniye gibi ayni bağış ve yardımların belgelendirilmesinde ise durum biraz farklı.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanması halinde, fatura düzenlenmesi gerekiyor. Dışarıdan alınmış olması durumunda ise ilgili kurum ve kuruluş tarafından teslime ilişkin belge düzenlemesi yeterli. Düzenlenecek belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekiyor.
Ayrıca bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde, faturada belirtilen değerlerin ilgili kurum ve kuruluş tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kişiler tarafından imzalanmış olması gerekiyor.

 

Bankaya yatırılan bağışlar
GEÇMİŞTE düzenlenen yardım kampanyalarında, bankalarda bağış hesapları açılmış; Maliye Bakanlığı da verdiği özelgelerde, banka hesaplarına yatırılan bağış karşılığında alınacak dekontta, hesabın ve yapılan bağışın söz konusu yardım kampanyasına ilişkin olduğunun belirtilmesi koşuluyla, yapılan bağışın banka dekontuna dayanılarak da vergi matrahından düşülebileceğini belirtmişti. Aynı durumun, Van ve çevresinde meydana gelen deprem nedeniyle yapılacak bağışlar için de geçerli olacağını düşünüyoruz.

 

SORU VE CEVAPLAR

20 gün askerlik borçlanması emeklilik yaşınızı 50'ye indirir
15.12.1965 doğumluyum. 04.06.1988'de işe başladım, şu anda çalışıyorum. 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olurum? Kadir Küçük
04.06.1988 sigorta başlangıcıyla, en az 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 51 yaşınızı doldurduğunuzda; askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız 20 günlük askerlik borçlanması yaparak 5375 prim günüyle 50 yaşınızı doldurduğunuzda, 4/a (SSK) statüsünden emekli olursunuz.
Prim gününe ihtiyacınız yoksa askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Emeklilik yaşınızın bir yaş inmesi için 20 gün borçlanma yapmanız yeterli.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Atatürk yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. O'nun büyüklüğünü kavrayabilmek için uzaklardan bakmak gerekir.'
 Claude Ferrer



Bu yazı 2,372 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,723 µs