En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
9 Şubat 2012

İşçilerden ‘Çalışma Bakanı’na mesaj var



İşçilerden ‘Çalışma Bakanı’na mesaj var

Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Uzlaştırmacı kimliğiyle bir çok sorunu hızlı ve pratik bir şekilde çözüyor.

Bakanlık görevine başlar başlamaz toplu sözleşmelerle uğraşıp kısa zamanda çözüme kavuşturdu. Yine Asgari ücreti çok az bakana nasip olacak şekilde oybirliği ile belirledi. Kısa bir süre önce özel hastanelerin sorunlarını çözdü. Son günlerde de yaşanan ilaç krizine el koydu ve bu sorunu da kısa zamanda çözüme kavuşturdu. Yabancı uyruklu öğrencilerin ödeyemedikleri aylık 106 liralık GSS primini de yine 35 TL’ye indirerek Türk Üniversitelerinde okuyan onbinlerce yabancı öğrenciyi sevindirdi. Bakanın kendisine ulaşan her sorunu dikkatli bir şekilde araştırdığını ve çözülebilecek olması halinde de en kısa zamanda çözdüğünü biliyorum.

Bu nedenle, işçilerden bana gelen ve mutlaka çözülmesi gerektiğini düşündüğüm bir konuyu da buradan iletmek istiyorum. Bu sorun part-time çalışan 138 bin işçinin çalışma hevesini kıran, çalışmamaya, işten ayrılmaya teşvik eden bir düzenleme. Part time çalışan işçilerin Çalışma Bakanından tabiri caizse bir şekilde iş barışını bozan, çalışma adaletini zedeleyen bir uygulamanın sonlandırılması isteği var.

Çalışan öğrenciler müjde bekliyor

Part-Time kapsamında yaklaşık 138 bin kişi çalışmaktadır. Bu kişilerin büyük bir bölümü üniversite öğrencisi olup, zaten çalışmazlarsa anne-babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Çok az bir kısmı da ev hanımı olup, kısa zamanlı işlerde çalışarak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Kısmi zamanlı part time işlerde çalışan ev hanımları da, yaş şartı aranmaksızın eşlerinden dolayı sağlık yardımlarından yararlanabiliyor.

Bugüne kadar, part time çalışan kişiler bir yılda 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeyenler, sağlıktan yararlanabiliyorlardı. Ancak, hem çalışıp hem de okumak isteyenler veya aile bütçesine katkıda bulunmak için ayda 5-10 gün çalışma isteyen ev hanımları eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunlu tutulmuştur.

Yapılan düzenleme sadece kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanları kapsıyor. Yani eksik gün nedenini puantaj kaydı olarak yapan bir kişi ayda 10 gün çalışınca eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamayacak, ancak eksik gün nedenini kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışma olarak yapan bir kişi eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamayacak. Bu nasıl bir hatadır, anlayabilmiş değilim.

***

Ürkütülen kurbağaya değmiyor

Bir kişinin part-time çalışması halinde bunun hem aylar itibariyle takibi, hem primlerinin ödenmesi hem de uygulamanın zorluğu göz önüne alındığında atılan taş ürkütülen kurbağaya değmiyor. Örneğin 138.000 kişinin tamamının aylık 35,46 TL kapsamında olduğu kabul edilse bile, bu tutar üzerinden hesaplama yapıldığında 15 gün çalışıp 15 gün için GSS primi ödenmesi halinde part time çalışanların ödeyeceği prim tutarı 138.000 x 17,73= 2.446.740 TL olacaktır.

Görüleceği üzere satın alınan programa da, binlerce memuru bu işe koşturmaya da değecek bir rakam değildir. Eğer bu işçiler işten ayrılırsa (ki bunların büyük bölümü kayıtdışı çalışmak için işten ayrıldı, yada ayrılmak üzere) SGK işten ayrılanlardan dolayı kişi başına 162 TL sigorta priminden ve 24 TL vergi gelirinden mahrum kalırsa, aylık 25.668.000 TL kayıp oluşacaktır. Yani, bir kişinin 2.446.740 TL kazanmak için, 25.668.000 TL kaybetmesinin hiç bir mantıklı izahı yoktur. Bu kişiler işten ayrılıp sigortasız-kaçak çalıştığında ailelerinden sağlık yardımı almaya da devam edecekler. Çalışma Bakanının, bu soruna da el atmasını tüm çalışanlar adına rica ediyorum.

 

 



Bu yazı 3,799 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,507 µs