En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
10 Mart 2012

Hangi öğrencilere yetim aylığı bağlanıyor?



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Hangi öğrencilere yetim aylığı bağlanıyor?

Okurumuz Gürsel Talip Özdemir, “Ben 22 yaşındayım, babam 1993 yılında vefat etmiş ve vefat ettiğinde 490 gün hizmeti bulunuyormuş. Annem şu anda evli ve kardeşim de yok. Babamdan dolayı yetim maaşı almak istedim, 900 gün olması gerektiği söylendi ve askerlik borçlanması yapıp emekli olabileceği belirtildi. Şu anda A.Ö.F. 2. sınıf öğrencisiyim, SGK müdürlüğüne müracaat ettim ve bana 2 yıllık üniversitede okuduğum için yetim maaşının bağlanamayacağı söylendi. Ben de bunun akabinde hangi kanunda böyle bir ibarenin olduğunu sordum, ancak yanıt alamadım. Sizden bu konu hakkında yardım talep ediyorum. Kanunda böyle bir madde var mıdır ne yapmam gerekir?” diyor.
Erkek çocuklardan onsekiz yaşını, ortaöğretim görmesi halinde 20, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocuklarına ölüm sigortasın≠dan aylık bağlanır. Yüksek öğrenim hem örgün eğitim kurumlarını, hem açık öğretimi, iki yıllık veya dört yıllık yüksek okul ya da fakülteleri, hem de yüksek lisans veya doktora gibi lisans üstü öğrenimi kapsamaktadır. Dolayısıyla şartları tamamlamanız halinde öğrenim süresince aylık alabilirsiniz. Yaş şartını sağlayan erkek çocuklar evlenmiş bile olsa ölüm aylığına hak kazanır. Kız ya da erkek ayrımı yapılmaksızın çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirmiş malul çocuklara yaş, öğrencilik niteliği ve bekâr olma şartları aranmadan aylık bağlanır.

4/a sigortalısının ölüm tarihi 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra vefat etmesi durumunda aylık bağlanma şartları değişmektedir. 01.10.2008 tarihinden önce ölen 4/a sigortalısının dul ve yetimlerine ölüm aylığı bağlanması için sigortalının ölüm tarihinde en az 5 yıl sigortalılık süresinin bulunması ve en az 900 gün malullük yaşlılık ve ölüm si≠gortası kollarından sigorta primi ödenmiş olması gereklidir. Okurumuza, borçlanmalar dahil beş yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi varsa yetim aylığı bağlanması gerekir.

1Ekim 2008’de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile yapılan düzenlemede 4/a sigortalıları (SSK) açısından, ölüm aylığı bağlanması için, ‘her türlü borçlanma hariç 5 yıl sigortalılık süresi, en az 900 gün prim ödeme koşulu’ getirilmiştir. Yazılı olarak SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü hatalı uygulaması nedeniyle ilgili SGK müdürlüğünü uyaracaktır. Ancak askerlik borçlanma tutarını yatırmadan yetim aylığı başvurusu yapmayın.

Sağlıkta biyometrik doğrulama geliyor

SGK’nın 2011 yılında hastane ve ilaç giderleri toplamı 37 milyar TL’yi aşmış durumda. Şüphesiz Başbakan Erdoğan’ın ve AK Parti’nin sağlık politikalarındaki tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilir olması düşüncesinin etkisi dışında, daha önce sosyal güvenlik sistemi kapsamında vatandaşların kendi ceplerinden yaptırdıkları tedavileri de SGK üzerinden yaptırabilmelerinin payı büyük. Bir kısım maliyetin de suiistimallerden kaynaklandığı biliniyor. Sağlıkta yapılan suiistimaller nedeniyle SGK’nın uğradığı kayıpların ve yapılan yersiz ödemelerin çok büyük rakamlara ulaşmasından dolayı farklı yöntemlere başvurmak için arayışlara girmişti. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde kabul edilen intibak yasasına konan bir madde biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının önü açılmış oldu. Buna göre, sağlık kuruluşuna gitmeden faturalandırılması veya bir başkasının tedavisinin yapılması suretiyle SGK tarafından usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılabilecek.

Şüphesiz ilk başta uygulamaya geçilmesinde bazı sorunlar yaşanacak olsa da, SGK’nın usulsüz işlemlerle dolandırılmasının önüne geçilecek. Bu da hem sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıracak hem de SGK üzerindeki mali baskıları azaltarak sistemin güvenilirliliği ve devamlılığına katkı yapacak.



Bu yazı 4,575 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,736 µs