En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
24 Mart 2012

3.5 yılla SSK’dan emekli olunur mu?



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

3.5 yılla SSK’dan emekli olunur mu?

Okurumuz İhsan Özlen diyor ki, “Resul bey yazıl,arınızı star gazetesinden okuyoruz size çok teşekkür ediyorum bu yazılarla bizi bilgilendirdiğiniz için. Doğum tarihim:25.11.1967, SSK’ya giriş : 11.1987 ve çıkış: 04.1989 olup, 1992 Nisan ayından bu yana aralıksız Bağ-Kur primi ödüyorum. Ben bağ-kurdan çıkış yapsam bir yerde SSK’lı olarak 3,5 yıl çalışsam ilerde hem erken emeklilik için hem de maaşımın daha çok olması için faydası olur mu? İşyerimi devretmem gerekir mi?”
Geçtiğimiz yıl torba kanunla yapılan değişiklikle Bağ-Kur’luların büyük bir sorunu çözüldü. Buna göre, eskiden Bağ-Kur’luların vergi kaydı devam ederken SSK’lı çalışmaları mümkün değildi. Artık bu uygulama 1.3.2011 itibariyle torba kanunla değiştirilerek SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışılması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılması, SSK ve Bağ-Kur arasında kalınması halinde de SSK’lı sayılması  uygulaması getirildi.

Yani diğer bir deyişle eskiden vergi mükellefi veya şirket ortağı olduğu için Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişi, aynı zamanda SSK’lı olarak çalışmaya başlasa Bağ-Kur sigortalılığı sona erecek ve SSK sigortalılığı başlayacaktır. Bu durumda işyerini veya şirket hisselerini devretmesine de gerek yoktur.

Eğer okurumuz bu şekilde bir yerde SSK’lı olarak çalışmaya başlar ve en az emekliliğine 3,5 yıl kalınca SSK’lı çalışmaya başlarsa SSK koşullarına göre emekli olur. Elbette ki genellikle SSK’dan daha erken emekli olunduğu gibi ödenecek emekli maaşı da daha fazla olmaktadır.

SGK gurbetçiye emekliliği kolaylaştırdı

Yurtdışında ekmek parasını arayan ve sayılarının 5-6 milyon olduğunu düşündüğüm gurbetçi işçilerin, Türkiye’de de emekli olmaları sağlanmıştı.

Ancak gurbetçilere tanına bu haktan, yurtdışına çıkmadan yararlananlar olması bazı önlemler alınmasını zorunlu kılıyor. Özellikle Lübnan, Libya gibi bazı ülkelerde çalışıldığını iddia edenlerin hiç yurtdışına dahi çıkmadıkları, tabiri caizse sahte belgelerle emekli oldukları anlaşılınca SGK’da çareyi işi sıkı tutmakta bulmuştu. SGK, haksız yararlanmaların önüne geçmek için yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi ekinde pasaportlarının ibrazını istemekte ve ibraz edilen pasaportlarda giriş-çıkış tarihlerine bakılmaktaydı.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen sürelerin 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılması için, borçlanma talebinde bulunanların;

1) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,

2) Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerinden, durumlarına uygun olan yalnızca birisini Kuruma ibraz etmelerini istemekteydi.

Emniyet müdürlüklerinde yurda giriş-çıkış tarihleri 1/11/1991 tarihinden itibaren bilgisayar ortamında tutulduğundan, bu tarihten önce yurda dönen ve pasaportunu kaybeden veya yeni pasaport alırken eski pasaportu emniyet müdürlüklerince alınan sigortalıların, yurda giriş ve çıkış tarihlerini belgeleyememesi nedeniyle borçlanma taleplerinin kabul edilmemesi mağduriyetlere neden olunca SGK uygulama değişikliğine gitti.

Sigortalıların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 1/11/1991 tarihinden önceki yurda giriş-çıkış tarihlerini pasaportuyla veya yurda giriş-çıkış tarihlerini gösterir belge ile ibraz edemeyenlerin talepleri reddedilmemesi, ilgililerden borçlanma talebinde bulunduklarında beyan ve taahhüt belgesinin eksiksiz doldurularak ibrazı istenerek borçlanma ve aylık talepleri sonuçlandırılmaktadır. 



Bu yazı 4,987 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,607 µs