En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
16 Nisan 2012

Öğretim üyeleri hangi işleri yapabilir?



Öğretim üyeleri hangi işleri yapabilir?

Öğretim üyelerinin üniversite dışında hangi alanlarda çalışabileceğine yönelik yapılan düzenlemelerin nasıl yorumlanması gerektiği konusunda sözlü ve yazılı sorulara muhatap oluyoruz. Bu soruları ayrı ayrı cevaplamak yerine konuyu bir yazı ile ifade etmenin yararlı olacağını düşünüyoruz.
26 Ağustos 2011 tarihinde yayınlanan 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 40. maddesiyle 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 36. maddesine bir fıkra eklendi. Aynı gün yürürlüğe giren ek fıkra şu şekilde:
'Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslek” faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine 58. madde ile 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3. maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz; bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz.'

KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Söz konusu düzenlemede, öğretim elemanlarının 657 sayılı Kanunun 28. maddesi hükmüne tabi oldukları belirtildikten sonra, öğretim üyeleri için istisna getiriliyor. Öğretim elemanlarının ve öğretim üyelerinin kimlerden oluştuğu ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3. maddesinde tanımlanmış.
Buna göre öğretim elemanları; yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarından, öğretim üyeleri ise;  profesör, doçent ve yardımcı doçentlerden oluşuyor. Yani söz konusu istisnai hüküm; profesör, doçent ve yardımcı doçentleri ilgilendiriyor.

KISITLAMALAR

Kararname ile yapılan düzenleme, kapsama giren öğretim üyelerinin; mesai saatleri dışında dışarıda çalışabileceklerini açıkça ortaya koyuyor. Ancak, dışarıda çalışacak öğretim üyeleri için bazı kısıtlar da ortaya konuluyor. Buna göre, dışarıda çalışacak öğretim üyeleri, döner sermaye kapsamında çalışmayacaklar. Ancak, kanuni yükünü doldurup fazla ders verenlere ek ders ücreti ödenmesinde bir engel bulunmuyor.
Ayrıca dışarıda çalışan öğretim üyeleri üniversitelerde yöneticilik (rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı) yapamayacak.

HANGİ İŞLER YAPILABİLİR?

Öğretim üyelerinin dışarıda çalışabileceklerine ilişkin düzenleme, bu çalışmaların 'mesai saatleri dışında' yapılabileceğini öngörüyor. Buna göre öğretim üyeleri hafta içinde mesai saatlerinden önce veya sonra, hafta sonları ve izin dönemlerinde dışarıda çalışabilecekler.
Öğretim üyelerinin yapabilecekleri işler konusunda Kanunda kullanılan ifade; 'yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslek” faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir' şeklinde. Buradan da anlaşılacağı gibi, öğretim üyeleri, kendi alanlarıyla ilgili olarak bağımlı veya bağımsız çalışabilecekler. Kendi alanlarıyla ilgili ofis açarak serbest çalışabilecekleri gibi, kendi meslekleriyle ilgili olarak bağımlı olarak da çalışabilecekler.
Örneğin; öğretim üyesi bir gıda mühendisi, gıda üretimi yapan bir firmada danışman veya mühendis olarak çalışabilir. Aynı şekilde bir maliyeci öğretim üyesi, herhangi bir işletmeye danışmanlık yapabilir. Öğretim üyeleri alanlarıyla ilgili olarak özel dershanelerde ders de verebilirler.

 Soru ve Cevaplar

420 gün borçlanırsanız 50 yaşında emekli olursunuz
30.08.1966 doğumluyum. 12.07.1989 sigorta girişim, 7300 gün ödenmiş primim, 900 gün Bulgaristan'dan askerlik ve çalışmam var. Bu 900 günün borçlanmasını yaparsam ne zaman emekli olurum? Cevdet Küpeli
12.07.1989 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz.
Bulgaristan'daki askerlik ve çalışma sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. 14 ayını (420 gününü) borçlanmanız halinde emeklilik yaşınız 50'ye, prim ödeme gün şartınız da 5375 güne iner. Tamamını borçlansanız da bu şartlar değişmez.
Buna göre, 420 gün borçlanmanız halinde 50 yaşınızı dolduracağınız 30.08.2016 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız.

Kıdem tazminatı için bir yıl çalışmak gerekiyor

Şu an çalıştığım yerden emekli olarak ayrıldım. 11 aydır çalışıyordum, işyerimden herhangi bir tazminat alma hakkım var mı? Yani işten çıkmadım, emekli olduğum için ayrıldım. İşyerim 'yılını doldurmadığın için tazminat hakkın yok' dedi.  H. Kobul
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, iş sözleşmesinin kanunda sayılan hallerden biriyle sona ermiş olmasının yanı sıra en az bir yıl çalışmış olmak gerekiyor.
Emeklilik kıdem tazminatına hak kazanmak için geçerli olan sebeplerden biri. Ancak çalışma süreniz bir yıldan az olduğu için kıdem tazminatına hak kazanmanız söz konusu değil.



Bu yazı 2,801 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,516 µs