En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
7 Haziran 2012

İki yerden sigorta olur mu?



İki yerden sigorta olur mu?

Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Facebook.com/DrResulKurt

twitter.com/resulkurt34

Okurumuz Koray ATAÇ, "Kime sorsam değişik cevaplar aldım. En iyi siz bilirsiniz diye en son size soruyorum müsaadenizle. İki ayrı iş yerinde birden part-time çalışarak sigortalı olabilir miyim?2005 yılında emekli oldum, çalışmaya başladığımda emekli maaşımda kesinti olacak mı?" diyor.
 
Normal şartlarda bir kişi, birden fazla işyerinde çalışabilmektedir. Bir kişi bir, iki, üç hatta dört yerde bile çalışsa, her bir çalıştığı işyerinin ayrı ayrı o işyerindeki ücret ve çalışma gününü dikkate alarak sigortalı yapması gerekir.
 
Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işçi olarak çalışanların emekli maaşlarında bir düşme olmaz. Bir kişi emekli olup 4/a (SSK) sigortalısı olarak sosyal güvenlik destek primi ödediği sürece emekli maaşı da kesilmez.
 
Ancak bazen şirketler veya işverenler işçilerin bir başka yerde çalışmaması yönünde şartlar ileri sürebilir. Ancak bu şekilde yasaklayıcı hükümler olmasına rağmen çalışılmış ise yine de her iki yerden sigortalı olabilir. Yani yasaklayıcı hükümler o işyerinin uygulayabileceği disiplin kuralları açısından geçerlidir. Her şeye rağmen birden fazla işyerinde çalışanların her işyerinden ayrı ayrı sigortalı olması gereklidir.
  ***

SGK'nın işi fark ücreti belirlemek değil
 
Geçen hafta SGK'lıya 16, buzağıya 35 lira başlıklı yazımdan sonra çok sayıda okurumuzdan yorumlar geldi. Yazımda, Doç. Dr. Paşa Göktaş'ın sektörle ilgili değerlendirmelerini ele alacağımı belirtmiştim. Hoca özetle diyor ki; "Gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla, SGK ile OHSAD arasında bir çalışma başlatılmış. SGK, OHSAD' dan maliyetlerle ilgili bir çalışma yapmasını istemiş. Bir miktar artışla, özel hastanelerin bazı sorunları çözülecekmiş. Böylelikle, vatandaştan alınacak fark miktarının da azalacağı umut ediliyormuş. Eğer bunlar doğruysa, SGK hala çıkmazda ve yanlış bakış açısından kurtulamıyor demektir. Başka bir deyişle, SGK' nın hala çözüm arama yöntemleri yönünden bataklıkta bocalandığını söyleyebiliriz.

Sağlık Bakanlığı, kamu hastaneleri gerçekte yüzde 120 üzerinde genel bütçeden sübvansiyon farkı alırken, özel kuruluşların farksız çalışmasını savunabiliyor. SGK, öncelikle olayı kendi yönünden değerlendirmek durumundadır.
 
Fark sınırlarının dondurulması, kuruluşların daha farklı ve kaliteli iş yapmasını sınırlar. Maliyet baskısı, daha kalitesiz ve ucuz işlere yönelinmesini sağlar. Bu da, halkın sağlığı için tehdittir. "Hem ucuz olsun, hem de kaliteli olsun." Bu ise imkansızdır. Çünkü kalitenin bir bedeli vardır.

SGK, özel kuruluşlara da, devlet kuruluşlarına da aynı ödemeyi yapıyor. Hatta, bazı devlet kuruluşlarına daha fazla ödeme yapıyor. Devlet kuruluşları, SGK dışında genel bütçeden de ödenek alıyor. Örneğin 2012 için, bildiğimiz kadarıyla Sağlık Bakanlığı' nın SGK'dan aldığı 13.9 milyar TL iken, genel bütçeden aldığı 17.5 milyar TL civarındaydı. Yani Sağlık Bakanlığı, SGK dışında, bunun yüzde 125'i civarında da genel bütçeden pay alıyor. Yani yüzde 125 fark alıyor. Bina kirası, vergi avantajları, diğer avantajları da göz önüne alırsak, bu fark yüzde 150'lerin üzerine tırmanır.
 
Yüzde 30, hatta yüzde 90 fark alarak, özel kuruluşların kamu kuruluşları ile yarışabilmesi mümkün değildir. Bu sistemi zorlamak da iyi niyetli değildir.  Bile bile, özel kuruluşları iflasa sürüklemektir.
"
 
Özel hastane, kamu hastanesi arasında ciddi bir haksız rekabet olduğuna katılmamak mümkün değil. Daha önce de yazdığım gibi, özel hastanelerin düşük miktarda fark alarak vatandaşa hizmet vermesi amaçlanıyor ise, mutlaka maliyet düşürücü bir takım önlemler alınmalıdır. Özellikle, pilot ve hemşirelere verilen uçuş tazminatının vergiden istisna edilmesine benzer şekilde doktor ve hemşirelere ödenecek sağlık tazminatı adı altındaki tutarın da vergi dışı bırakılması sağlanmalıdır.



Bu yazı 4,025 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,378 µs