En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
7 Haziran 2012

Yeni teşvik sisteminde indirimli kurumlar vergisi?



Yeni teşvik sisteminde indirimli kurumlar vergisi?

Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, hafta başında da Cumhurbaşkanlığına gönderilen yeni teşvik sistemine ilişkin yasal düzenlemeleri kısa başlıklar halinde Salı günü yazmış, detaylarını sonraya bırakmıştık.


Bugün, yatırım teşviklerinin kapsam ve etkinliğinin artırılması bağlamında mevcut indirimli kurumlar vergisi uygulamasında yapılan iyileştirme ile yeni bir teşvik unsuru olarak getirilen katma değer vergisi (KDV) iadesini ele alacağız.


MEVCUT KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASI
Kurumlar Vergisi Kanunun 32/A maddesinde yer alan mevcut düzenlemede indirimli kurumlar vergisi, yatırımın tamamlanıp işletmeye geçmesinden sonra, teşvik konusu yatırımdan elde edilen kazançlara uygulanıyordu.
Vergi indiriminden yatırım döneminde yararlanılamaması ve indirimli oranın yatırımcının diğer faaliyetlerinden doğan kazancına uygulanmaması, indirimli kurumlar vergisi teşvikine ilişkin eleştirilerin odağını oluşturuyordu.
Zira devlet desteği, asıl lazım geldiği yatırım döneminde değil, yatırım tamamlanıp işletmeye geçtikten hatta kar etmeye başladığı dönemden itibaren hissedilebiliyordu. Dolayısıyla bu teşvikten yararlanmak çoğu zaman uzun yıllar alabiliyordu.


YENİ DÜZENLEME
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesinde yapılan değişiklikle, indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yatırım döneminde de yararlanılmasına imkan sağlanıyor.
Buna göre yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek ve devlet desteği, yatırıma başlanıldığı dönemden itibaren hissedilebilecek.
Bakanlar Kurulu; yatırıma başlama tarihinden itibaren yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50'sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulatmak suretiyle devletin yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya yetkili olacak. Bakanlar Kurulu, yüzde 50 oranını her bir il gurubu için yüzde 80'e kadar artırıp, yüzde sıfıra kadar indirebilecek.
Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulanacak indirimli kurumlar vergisi, 1.1.2013 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara
uygulanacak.


YATIRIMIN TAMAMLANAMAMASI
Yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanmadan önce, başka bir deyişle yatırım döneminde, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulayan yatırımcının, yatırımını tamamlayıp işletmeye geçememesi durumunda, yatırım döneminde uygulanan indirimli vergi oranı nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş kurumlar vergisi, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.


STRATEJİK YATIRIMLARDA KDV İADESİ
31.12.2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırımın öngörüldüğü stratejik yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, mükellefin talep etmesi halinde izleyen yılda iade edilecek. Böylece özellikli yatırımlar açısından yatırımcının finansman yükü hafifletilmiş olacak.
Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek. İade edilen vergiler ve cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başında başlayacak.


Hacizde sınır
Ödeme emrine rağmen borcun süresinde ödenmemesi üzerine icra dairesi, gerek mal bildiriminde bulunan borçlunun bildirdiği malları ve gerekse kendi belirlediği malları haczeder. Haciz işleminde amaç, alacağın tahsil edilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla haczedilebilecek mal ve hakların 'alacağı karşılayacak miktarda' olması yeterli olup, borçlunun tüm mal varlığının haczine gerek yoktur. Kendisine haciz uygulanan borçlu, hacze rağmen de borcunu ödemezse, haczedilen mallar paraya çevrilir. Elde edilen paradan alacak tahsil edildikten sonra haciz masrafları düşülür; kalan tutar kendisine geri verilir.
 

Soru ve Cevaplar

Vergi mükellefiyetinden çıkamazsınız
30 yıldır gelir vergi mükellefiyim, işletme defteri tutuyorum. Yıllardır her ay beyanname vermekten yoruldum artık. Şu anda ecnebi bir firmanın buradaki işlerini büromda takip ediyorum. Ancak işimi yapmam için sabit bir mekan gerekmiyor, evden dahi yapabileceğim bir iş. Çalışanım yok, alış satışım yok, emekliyim. Ecnebi firmada ücretli çalışıyor görünmemi firma uygun görmüyor. Gelir vergisi mükellefiyetinden çıkarak işimi yürütmek istiyorum, bu mümkün müdür? Cevdet Yılmaz
Yurtdışındaki firmaya verdiğiniz hizmeti ya ücretli olarak ya da ticari faaliyet kapsamında verebilirsiniz. Firma, ücretli olmanızı uygun görmediğine göre vergi mükellefiyetinizi devam ettirmeniz gerekiyor. Yurtdışındaki firmaya vermiş olduğunuz hizmeti evinizden de verebilirsiniz ama vergi mükellefiyetinizi sona erdirmeniz mümkün olmaz.



Bu yazı 2,240 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,674 µs