En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
12 Haziran 2012

Bireysel emeklilikte vergi iadesi



Bireysel emeklilikte vergi iadesi

Bireysel emeklilik geri ödemelerinde anaparadan da vergi kesilmesi, bireysel emeklilik sisteminde en büyük sorundu...
 Yargının anaparadan vergi kesilmemesi gerektiğine ilişkin kararlarına rağmen, Maliye anaparadan da vergi kesilmesi görüşündeki ısrarını sürdürüyordu...
 Sorun, TBMM'de bulunan Bireysel Emeklilik Yasa Tasarısı ile çözülüyor. Artık sistemden çıkanlara yapılan ödemelerin sadece getirisi üzerinden vergi kesintisi yapılması öngörülüyor.
Peki, sistemden daha önce ayrılan ve dava açmayanların durumu ne olacak?
Son günlerde aldığımız iletilerin büyük çoğunluğunda bu soruluyor.
 Soru sahiplerine tek tek yanıt verebilmemiz olanaklı olmadığından, müjdeyi toplu olarak veriyoruz. Bu sorun da çözülüyor.
 TBMM alt komisyonda Tasarıya eklenen geçici maddeyle yapılan düzenlemede, bireysel emeklilik sisteminden daha önce çıkanların anaparaları üzerinden kesilen vergilerin iadesi öngörülüyor.
 
YASAL DÜZENLEME
 Bireysel emeklilik ve birikimli hayat sigortası sisteminden çıkanların vergi idaresine karşı açtıkları dava konusu ihtilafların ortadan kaldırılması amacıyla Tasarıya eklenen geçici 1. madde şöyle;
 'GEÇİCİ MADDE 1- (1) 7.10.2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75. maddesine bu Kanunla eklenen dördüncü fıkra hükmüne göre belirlenen menkul sermaye iradı üzerinden bu Kanunun yayımlandığı tarihte yürürlükte olan orana göre hesaplanan tutarı aşan kısmı, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla, 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmez, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilemez.
 (2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
 
BAŞVURU İKİ AY SONRA
 Düzenlemeyi bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlar açısından değerlendirirsek, bireysel emeklilik katılımcılarına, maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce emeklilik şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden kesilen vergilerin, yapılan ödemelerin irat (getiri) kısmı üzerinden Kanunun yayımlanacağı tarihte yürürlükte olan orana göre hesaplanan tutarı aşan kısmı iade edilecek.
İrat tutarı, getirileri dahil bireysel emeklilik şirketleri tarafından ödemeye konu toplam birikim tutarından, katılımcı tarafından ödenen katkı payları indirilerek bulunacak. 
İade için dava açılmaması veya açılmış olan davalardan vazgeçilmesi gerekecek. Açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmeyecek, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilemeyecek.
 Yapılan düzenleme, uygulama için gerekli hazırlıkların yapılmasını sağlayacak bir sürenin verilmesini gerektirdiğinden, Kanunun Resmi Gazete'de yayımı tarihinden iki ay sonra yürürlüğe girecek. Tasarı şu anda TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunuyor.
 İade için maddenin yürürlük tarihinden itibaren (Kanunun yayımlanacağı tarihten iki ay sonra) bir yıl içinde bireysel emeklilik şirketi tarafından tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulacak.
 

AKLINIZDA BULUNSUN - İşyerini devreden işverenin sorumluluğu
İŞYERİNİN devredildiği tarihe kadar doğmuş bulunan ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücretlerinden 4857 sayılı İş Kanununun 6. maddesi uyarınca devreden işveren ile devralan işveren birlikte sorumlu olup, devreden açısından sorumluluk süresi devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. Kıdem tazminatı bakımından ise 1475 sayılı (eski) İş Kanununun 14. maddesinde devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı İş Kanununun 6. maddesinde yer alan iki yıllık süre sınırlaması söz konusu olmayıp, devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücret ile sınırlı olmak üzere sorumludur.

Soru ve Cevaplar
 
Fazla mesai ve genel tatil ücretleri
 20 aydır çalıştığım iş yerinden evlilik tazminatımı alarak kendi isteğimle ayrıldım. İşe girerken hiçbir şekilde fazla mesai yapıp ücretini almayacağım diye imza atmadım ve şu anda fazla mesailerimi almak istiyorum. Elimde çalıştığım fazla mesailerin imza çizelgeleri mevcut, ne yapmam gerekiyor? Fazla mesai saat ücreti nedir öğrenebilir miyim? Ayrıca resmi tatillerde çalışıp ekstra ücret ödemesi yapılmadı, bunu hak ediyor muyum? E. Karakoç
 Genel olarak çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Her bir saat fazla çalışma için normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmiş tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir.
Kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışılmazsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapılmayıp çalışılırsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Fazla çalışma ücretleriniz ile çalıştığınız ulusal bayram ve genel tatil günleri için ücret talep edebilirsiniz. Ödenmemesi halinde Çalışma Müdürlüğüne şikayet edebileceğiniz gibi, doğrudan yargı yoluna da başvurabilirsiniz.

GÜNÜN SÖZÜ
'Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er ya da geç ulaşır.'
Mirebau



Bu yazı 2,516 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,156 µs