En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
22 Ağustos 2012

Yurtdışı pazara giriş desteği



Yurtdışı pazara giriş desteği
Akşam Gazetesi - 19.08.2012
İhracatın artmasına katkıda bulunmak üzere, firmalara yurtdışı pazar araştırması desteği verilmesi konusuna geçtiğimiz günlerde değinmiştik. Verilen destek sadece pazar araştırmasını içermiyor. Yapılan pazar araştırması sonucunda pazara girmek isteyenlere ayrıca pazara giriş desteği de veriliyor. Pazara giriş desteği kapsamında ilgililere, 'rapor desteği' ve 'danışmanlık desteği' olmak üzere iki ayrı destek verilmesi söz konusu.

RAPOR DESTEĞİ
Şirketler ve işbirliği kuruluşlarının yararlanabildiği rapor desteği; yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlara yaptırılan ve satın alınan sektör, ülke, yabancı şirket veya marka odaklı raporlara (mali ve hukuki raporlar dahil) ilişkin giderlerin limitler dahilinde karşılanmasını amaçlıyor.
Bu kapsamda, uluslararası kuruluşlara yaptırılan ve satın alınan sektör, ülke, yabancı şirket veya marka odaklı raporlara ilişkin giderler için; şirketler yüzde 60, işbirliği kuruluşları yüzde 75 oranında destekleniyor.


DANIŞMANLIK DESTEĞİ
Danışmanlık desteği; yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin belirli sınırlar içerisinde karşılanmasını amaçlıyor.
Bu kapsamda, yabancı şirket alımlarına yönelik uluslararası kuruluşlardan alınacak danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin giderler için; şirketler yüzde 60, işbirliği kuruluşları yüzde 75 oranında destekleniyor.


SINIR 200 BİN DOLAR
Verilebilecek destek miktarı oransal olarak belirlenmiş olmasına karşın destek miktarı sınırsız değil. Rapor ve danışmanlık için verilebilecek yıllık destek miktarının üst sınırı 200 bin ABD Doları olarak belirlenmiş. İlgili mevzuattaki ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla, söz konusu miktar her iki destek için verilebilecek desteğin üst sınırı. Yani, sadece tek destekten yararlanılsa da iki destekten aynı anda yararlanılsa da, verilecek destek miktarı 200 bin ABD Dolarını geçemiyor.


BAŞVURU SÜRECİ
Danışmanlık ve rapor desteğinden yararlanmak isteyenlerin başvuru süreci birbirine oldukça benziyor. Desteklerden yararlanmak isteyen şirketler ve işbirliği kuruluşlarının; hizmet sağlayacak uluslararası kuruluşun daha önce benzer nitelikte hazırlamış olduğu rapor örneği ve/veya hazırlanacak raporun taslağıyla birlikte Ekonomi Bakanlığı'na müracaat etmeleri ve satın alınması planlanan sektör, ülke, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar (mali ve hukuki raporlar dahil) ve raporu hazırlayan uluslararası kuruluş için Bakanlığın “ön onayını' almaları gerekiyor.
Ön onay başvurusunda kullanılacak belge ve formlara, Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan '2011/1 Sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge' ve eklerinden ulaşılabiliyor.
Ön onayın alınmasının ardından 'Genelge'de belirtilen ön onay sonrası başvuru belgelerinin ilk ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içerisinde doğrudan veya posta ile Ekonomi Bakanlığı'na ibraz edilmesi gerekiyor.


AKLINIZDA BULUNSUN e-ticaret sitelerine üyelik desteği
Şirketlerimizin dış tanıtımının sağlanabilmesi amacıyla belirli şartlar altında e-ticaret sitelerine üyelik giderleri de destekleniyor. Bu madde kapsamda; 'nihai tüketiciye yönelik olmayan' e-ticaret sitelerine üyelik giderleri şirketler için %70 oranında ve yıllık en fazla 10.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor.
E-ticaret desteğinden, en fazla 5 e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına en fazla 3 (üç) yıl süresince yararlanılabiliyor. Destekten yararlanmak isteyen şirketlerin en az bir yabancı dilde yayımlanan ticari faaliyetiyle ilgili bir internet sitesi olması zorunlu. Ancak, şirketlerin üye olmak istedikleri e-ticaret sitesinin Ekonomi Bakanlığı'ndan ön onay almış olması gerekiyor. E-ticaret sitelerinde yer alan site içi reklam ve reklam bandı (banner) giderleri destek kapsamı dışında.


Soru ve Cevaplar
Yetim maaşı alabilir miyim?
Öğretmen olarak Emekli Sandığı'ndan emekli ve hiç evlenmeyen bayanım. 15 yıl önce ölen SSK'lı babamdan yetim maaşı alabilir miyim? İsmi saklı

Kız çocuklarının SSK'lı babalarından yetim aylığı alabilmeleri için bekar olmalarının yanı sıra Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıkları'na tabi bir işte çalışmıyor, buralardan aylık veya gelir almıyor olmaları gerekiyor.
Emekli Sandığı'ndan emekli olup emekli aylığı aldığınızdan maalesef SSK'lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız. Siz SSK'dan emekli olup, babanız Emekli Sandığı'ndan emekli olsaydı yetim aylığı almanız mümkün olurdu.

Eşim ne zaman emekli olur?
Eşim 52 yaşında, işe başlama tarihi 2004 yılı, yani yaklaşık 8 yıldır sigortalı çalışıyor. Ne zaman emekli olabileceği konusunda yardımcı olur musunuz? Erol Demirbay

Eşiniz 2004 yılı sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden iki şekilde emekli olabilir. Birinci seçeneğe göre 58 yaşını doldurması ve 7000 gün prim ödemiş olması; ikinci seçeneğe göre ise 58 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı olması ve 4500 gün prim ödemiş olması gerekiyor.


Kısa bir soluklanma
Hani, çalışanların yıllık izinleri ile ilgili yazılarımızda diyoruz ya; 'Bir yıl boyunca çalışan insanın bir süre dinlenmesi, beden ve ruh sağlığı için zorunlu bir ihtiyaç. Yılın belli bir döneminde işten uzak kalıp dinlenmek, çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyen önemli bir husus' diye...
Biz de biraz dinlenmek, biraz soluklanmak için kısa bir süre izin istiyoruz. Eylül'ün ilk günlerinde görüşmek üzere tüm okurlarımızın Ramazan Bayramı'nı kutlar; sağlıklı ve mutlu günler dileriz...


GÜNÜN SÖZÜ
'Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.' 
Claude Bernard


Bu yazı 2,308 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,079 µs