En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
6 Ekim 2012

Kimler fazla mesai alabilir?



Kimler fazla mesai alabilir?

Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Facebook.com/DrResulKurt

twitter.com/resulkurt34


Dün gazetelerde Türkiye'de çalışma süresinin Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğu yer aldı. Gerçekten de ülkemizde yasal haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olabilmektedir. Ancak iş uygulamaya gelince, bu sürenin aşıldığı görülebiliyor.
Yapılan istatistiki çalışmalara göre; haftalık çalışma süreleri Türkiye'de 52,1, AB'de ise 40,4 saat olarak hesaplandı. AB istatistik kurumu Eurostat'ın 2011 işgücü anketine göre Türkiye'de erkekler haftada genellikle 53,1 saat çalışırken kadınlarda bu rakam 48,6 saat imiş. Gerçekten de bu verilerin beni şaşırtmadığını söylemeliyim.
 Haftalık çalışma süresi İzlanda da 43,9 saat, Makedonya da 43 saat, İngiltere de 42,2 saat, İsviçre ve Avusturya da 41,8 saat, Fransa'da 39,5, Almanya'da 40,7 saat, Danimarka'da 37,7 saat, Norveç ve İrlanda'da 38,4, İtalya'da 38,8, Hollanda'da 39 ve Finlandiya'da 39,1 saat olması da işin bir diğer önemli yanı. Bir kişinin haftalık çalışma süresi iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Bu çalışma süresi aşıldığında fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma ortaya çıkmaktadır.
İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği'nde;
a) Fazla çalışma: Haftalık 45 saati aşan çalışmaları,
b) Fazla sürelerle çalışma: Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar olarak tanımlanmıştır.
Fazla çalışmanın ölçütü, işçinin günlük değil haftalık (azami normal çalışma süresi olan) 45 saatin aşılmasıdır. Haftalık 45 saatin aşılıp aşılmadığını saptarken, o işçiye denkleştirme uygulanıp uygulanmadığına da bakılır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.
Bu hesaba göre haftada ortalama 52 saat çalışan bir işçinin haftalık 7 saat ve aylık 28 saat fazla çalışması ortaya çıkmaktadır. Yasal olarak bir kişinin bir yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapması mümkündür. Ancak görülüyor ki, bu 270 saatlik sınırın çok üstünde fazla çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle iş müfettişi denetimi veya işçinin fazla mesai alacağına ilişkin davalarda bu konuda işçi lehine kararlar verilmekte ve fazla çalışmalara hükmedilmektedir.
Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, sözleşmeler (iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi vb.) veya işyeri uygulaması ile aksi kararlaştırılmamışsa normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla sürelerle çalışmalarda ise normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir. Fazla süreli çalışma veya fazla çalışma ücreti, ücret alacağı olduğundan hak edildiği tarihten itibaren beş yıllık zamanaşımına tabidir.
İş kazasında işçiler ne yapsın?
Okurumuz Kerim Arslan, "Babam 2 ay önce iş kazası geçirdi ve ayağı kırıldı. Ameliyat oldu platin taktılar ama iş vereni sahip çıkmıyor. Ne yapmamız gerekir? Hangi haklarımız var?" diyor.
Öncelikle işverenlerin iş kazası geçiren personelin sorumluluklarının şirketler ve işverenler açısından çok önemli olduğu belirtmeliyiz. İş kazası sonrası sigortalıya, ölüm halinde hak sahiplerine sağlanan haklar şunlardır:
1- Sigortalıya, kaza sonrası istirahatlı kaldığı süre için SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Ayrıca iş kazası sonucu yüzde 10'dan fazla meslekte kazanma gücü kaybı olanlara SGK tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. SGK'ya başvuruda bulunmanız gerekiyor.
2-  İş kazası nedeniyle sakat kalan işçilerle (vefat eden işçilerin ailesi) maddi ve manevi tazminat davası açabilecektir. Bu yönde de bir hakkınız vardır.



Bu yazı 4,177 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,009 µs