En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
13 Şubat 2013

Emeklilik planlaması yaptınız mı?



Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34

 

Emeklilik planlaması yaptınız mı?

Okurlarımdan gelen soruların önemli bir kısmını emeklilikle ilgili sorular oluşturuyor. Okurlarımızın emeklilikle ilgili sorularında mutlaka işe giriş tarihlerini ve yaşlarını gün/ay/yıl olarak belirtmesinde yarar var. Emeklilik koşulları kişinin hangi statüye göre (4/a, 4/b ve 4/c) emekli olacağına göre farklılık göstermektedir. 4/a yani SSK sigortalıları açısından emeklilik hesabında işe giriş tarihleri yanında sigortalı olduğu tarihten önce askerlik yapmış olması halinde askerlik borçlanması da önemlidir. Çünkü askerlikten sonra ilk defa sigortalı olanlar askerlik borçlanması yaptıklarında sigorta başlangıç tarihleri askerlik süresi kadar geriye gider.

 

******

Askerlik borçlanması nasıl yapılır?

Askerlik borçlanması prim ödeme gün sayısını borçlanılan süre kadar artırmaktadır. Askerlik görevinin ifa edildiği tarih ilk defa sigortalı olarak çalışılmaya başlanılan tarihten öncesi ise sigortalılığın başlangıcı borçlanılan gün kadar geriye gider. Prim ödeme gün sayısına ihtiyaç duyan sigortalıların askerlik borçlanması yoluyla emekliliğe hak kazanılan süreyi kısaltmaları mümkündür.

Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanabilmesi için fiilen askerlik yapılması yeterlidir. Yani, önce askerlik yapıp daha sonra sigortalı olanlar veya önce sigortalı olup daha sonra askerlik yapanlar da askerlik borçlanması yapabilir. Hatta bu durumda askerlik süresi kadar sigorta başlangıç tarihi geriye gideceğinden, daha erken emekli olabilecektir.

Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir. Askerlik borçlanması talebinde bulunulması halinde, borçlanma başvuru belgeleri askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarınca onaylanır.

Askerlik borçlanması yapılırken, kişinin asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında dilediği matrah üzerinden borçlanma yapması mümkündür. Sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak.

Mevcut asgari ücret (978,60 TL) dikkate alındığında, 18 aylık askerlik borçlanması yapan bir 4/a sigortalısı (SSK'lı), en az 978,60 TL x % 32 = 313,15 TL üzerinden 18 aylık askerlik borçlanması karşılığı 18 X 313,15 = 5.636,70 TL olacaktır. Bu tutarın, borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

******

18 Yaş Öncesi çalışmalar Emekliliği Etkiler mi?

SGK uygulanmasında, 18 yaşından önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilmektedir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin primler ayrıca prim ödeme gün sayılarının hesabında dikkate alınmaktadır. SSK döneminde (506 sayılı Kanuna tabi olarak) 01.04.1981 tarihinden önce emeklilikle ilgili uzun vadeli sigorta kollarına primi ödeyenler hakkında, sigortalılık süresinin 18 yaşın doldurulduğu tarihte başlayacağına ilişkin hüküm uygulanmamaktadır. Yani, sigortalılık süresinin başlangıcı; 01.04.1981 tarihinden önce ise işe başlayanlar için işe başlama tarihi, 01.04.1981 tarihinden sonra işe başlayanlar için ise 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak kabul edilmektedir.

18 yaşın öncesinde geçen çalışma süreleri iptal edilmeyip, prim ödeme gün sayısına ilave edilmektedir. Bu durum, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan 4/1-a sigortalıları için yalnızca yaşlılık aylığı şartları için geçerli olup, malullük ve ölüm aylıklarında uygulanmamaktadır.

Emekli olmak için sigortalılık süresi dışında yaş şartı da arandığı için 30.04.2008 tarihinden önce 18 yaşın altında geçen hizmetlerin bulunmasının erkekler açısından bu gün için önemi kalmamıştır. Çünkü kişi bugün 1 yaşında sigortalı olsa bile en erken, 60 yaşında emekli olabilecektir. 18 yaşından önce sigortalı olmuş kadınlar bu uygulamadan kısmen etkilenmişlerdir. 01.04.1981 ile 08.09.1981 (dahil) tarihleri arasında 18 yaşından önce sigortalı olmuş kadınlar 38 yaşından önce emekli olamazlar.

****

GÜNÜN SÖZÜ

Karanlık ve aydınlık baktığın yere göre değişir. Karanlıktan loşluğa bakanlar aydınlık; aydınlıktan loşluğa bakanlar zifiri karanlık görür. (Resul Kurt) ‏

****

 



Bu yazı 2,879 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,824 µs