En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
3 Mart 2013

SGK Başkanlığı 'zıplama tahtası' oldu...



SGK Başkanlığı 'zıplama tahtası' oldu...

Akşam Gazetesi - 28.02.2013

2006'da SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un tek çatı altına alınmasıyla kurulan SGK, bugüne kadar 6 başkan eskitti.

Son iki dönemde SGK'nın başında bulunan Emin Zararsız ve Fatih Acar başarılarının ödülünü 'müsteşarlıkla' aldı. Şimdi kurumun başında Yadigar Gökalp İlhan var

Sosyal Güvenlik Kurumu; 20 Mayıs 2006 tarihli 5502 sayılı Kanunla kuruldu. Bu kanunla SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tek çatı yani SGK çatısı altında toplandı. SGK, kurulduğu tarihten bu yana önemli virajlardan geçti. Başlangıçta üç kurumun yönettiği sosyal güvenlik sahasını tek başına bir kurumun yönetmesi oldukça zordu. Nitekim zaman içerisinde de bu zorluklar daha belirgin hale geldi. Aslında çok dinamik ve anında karar veren mekanizmalar oluşturulması gerekirken, yapının hantallaşması gibi sorunlar başlangıçta yaşandı. Ne var ki bu sorun da zaman içerisinde aşıldı. Sosyal güvenlik alanında yaşanan bu gelişmeleri yönetme durumunda olan SGK'nın kurumsal kapasitesi güçlendirilmek durumundaydı. Bu da yapıldı. Türkiye'nin en fazla personele sahip, en fazla kaynak kullanma imkanı olan kurumu için alt yapı dahil her türlü destek verildi. 
ÖZELLİKLE yeniden yapılanmaya önem verilerek bilgisayar ve network alt yapısı güçlendirildi. Son teknolojik gelişmeler hayata sokularak, evden bile emeklilik işlemlerinin başlatılacağı bir sisteme sahip olundu. 

YENİ UYGULAMALAR
Sağlık alanında da teknolojik yeniliklere yer verilerek, e- reçete, e-sevk, avuç içi okuma yöntemi vb. uygulamalar devreye girdi. SGK'nın kurumsal yapısı önemli olmakla beraber, asıl önemli olanın sosyal güvenlik alanında yapılan hamlelerin istikrarlı gitmesi, popülist uygulamalara yer verilmemesi olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Geçmişte sosyal güvenlik alanının istikrarsız yapısı makro anlamda ülke ekonomisine önemli zararlar verdi.


SGK BAŞKANLARI
03.05.2006-01.09.2006    Tuncay Teksöz
05.10.2006-06.01.2008    Birol Aydemir (V.)
07.03.2008-15.05.2008    Tahsin Güney (V.)
16.05.2008-16.07.2009    Fatih Acar (V.)
21.07.2009-08.08.2011    Emin Zararsız
2011-24.02.2013        Fatih Acar
2013-...            Yadigar Gökalp


Sosyal güvenlikte istikrar şart
BAŞKANLAR neredeyse her yıl değişti. Bu kadar gelip gidilen başkanlık makamı aslında yeni dönemin, sosyal güvenlikteki istikrarın sembolü olmalıydı. Sosyal güvenlikte istikrar kolay bir şey değil, ancak tesis edilmesi gereken bir şey. Bu nedenle istikrarı başta kurum bazında ve onun yöneticileri bakımından yakalamak önemli. Bugün yapılan yarın bozulur ve farklı bakış açıları sürekli sisteme müdahale ederse, şimdiden gelecek nesillerin sosyal güvenlik politikaları için projeksiyonlar yapıp hayata geçiren bu kurumda istikrar beklemek mümkün olmaz.


Zararsız ve Acar müsteşar
TABİİ bunları yazarken de şunu hatırlatmakta fayda var. Özellikle son iki başkan, Emin Zararsız ve Fatih Acar, görevlerinden ayrılırken, hep kamunun diğer üst kademelerinde görev buldu. Zararsız, görevden ayrılırken, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı'na atlarken, hala da bu görevine devam ediyor. Aynı durum Fatih Acar için de geçerli. 24 Şubat itibarıyla SGK Başkanlığı görevinden alınan Acar, hiç vakit geçmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Bakalım Yadigar Gökalp'in SGK Başkanlığı ne kadar sürecek ve eğer bu görevden ayrılırse yeni adresi neresi olacak?


Şimdilik her şey yolunda
ŞU an için SGK'da her şey yolunda... Fakat belki de bizim anlam veremediğimiz konu, kurumun sürekli başkan değiştiriyor olması. Son olarak, SGK Başkanlığından müsteşarlık görevine geçen Fatih Acar, daha önce 2008 ve 2009 yıllarında Başkanlık görevini vekâleten yürüttü, daha sonra eski planlamacılardan Emin Zararsız başkanlık koltuğuna oturdu, ondan sonra tekrar Fatih Acar göreve geldi, tekrar görevden ayrıldı ve şimdi yardımcısı Yadigar Gökalp başkan oluyor.


En çok merak edilen 4 soru 4 cevap
DOĞUM İZNİM ETKİLENİR Mİ?
l Özel sektörde çalışıyorum. Doğum iznim 22 Şubat'ta doldu. Fakat izin 24 haftaya çıkacakmış. Bundan faydalanabilir miyim? Funda KESER

- Henüz yasal çerçeve oluşmadı. Bakanlık üzerinde çalışıyor. Ancak tahminim bu yasanın yaz aylarından önce çıkmayacağı şeklinde. Bu nedenle bu yasadan faydalanamazsınız.

UZMAN OLMANIN ŞARTLARI NELER?
l YENİ Kanun, tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirmekte. Bu uzmanların eğitimi ne olmalı?
- BAKANLIKÇA yetkilendirilmiş olan eğitim kurumlarından iş güvenliği uzmanlığı belgesi almış olan, mühendis, mimar, teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar, iş güvenliği uzmanı olarak görev yapabilecek. 

DOĞUM BORÇLANMASI YAPILAMAZ
l BAĞ-KUR'LULAR doğum borçlanması yapabilir mi?
- BAĞ-KUR'LULAR doğum borçlanması yapamıyor. İSon dönemde çıkan görüşler sadece sigortalı kadınlar ile ilgili. Bağ-Kur için  henüz bir düzenleme görünmüyor.

GSS PRİMİNİ AKTARAMAZSINIZ
l GENEL sağlık sigortasına bir yıldır en düşükten prim yatırıyorum. İsteğe bağlı sigortalı oldum. Genel sağlık sigortasına yatırdığım primleri isteğe bağlı sigortama aktarmam mümkün mü?
- GENEL sağlık sigortasının emeklilikle bir ilgisi yok. Diğer yandan, isteğe bağlı sigorta ise hem kişileri emeklilikleri için hem de sağlık yardımı almaları açısından önemli. Bu nedenle, genel sağlık sigortasına ödenen primler isteğe bağlıya aktarılamaz. İsteğe bağlı prim ödemeye başladığınızda, genel sağlık sigortanız sonlanır.




Bu yazı 3,017 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,599 µs