En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
13 Nisan 2013

SGKda sorunlar çözülmeye başladı



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com

 

SGK’da sorunlar çözülmeye başladı

SGK başkanlığında yeni yönetimle birlikte uygulamada yaşanan ve yıllardır çözülemeyen sorunlar bir bir çözülmeye başlandı.
Uzun bir süredir işverenlerin önemli sıkıntılarından birisi olan çalışılmadığına dair bildirim girişleri ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar çözüldü. İşverenlerin ve sigortalıların çalışılmadığına dair bildirim girişi kabusu önemli ölçüde giderilmiş oldu. Buna göre işverenler raporlu her işçi için ayrı bir ekrandan yapmaları gereken bildirimi aylık prim ve hizmet belgesi ile yaparak mükerrer işlem yapma külfetinden kurtuldular, sigortalılar ise işverenlerinin çalışamazlık kaydı yapmadığı sürece rapor paralarını alamama eziyetinden kurtulmuş oldular. Yapılan düzenleme ile artık sigortalılar işverenlerince çalışamazlık kaydı olmasa da ödeneklerini alabileceklerdir.
Raporun bitim tarihinden itibaren 5 işgünü içine yapılması gereken çalışılmadığına dair bildirim girişi, raporun bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresine uzatıldı. Yani 5 gün olan süre minimum 23, maksimum 53 güne çıkarılmış oldu. Ayrıca zaten aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen bir durum için ayrıca bildirim yapılması uygulaması sona ermiş oldu.
Burada dikkat edilmesi gereken konu sigortalının rapor aldığı tarihten önceki aya ait hizmetlerin bildirildiği aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmiş olması yada sigortalı hesap fişinin Kuruma bildirilmiş olması durumudur. Örneğin 01.04.2013 ile 15.04.2013 tarihleri arasında rapor alan sigortalının mart ayına ait hizmetleri bildirilmeden ödeneğini alması mümkün olmadığından eğer 24.04.2013 tarihinden önce ödeneğini almak istiyorsa işverenince mart ayına ait hizmetlerinin sigortalı hesap fişi ile bildirilmesi gerekmektedir. Bu durumun gerekçesi de sigortalının alacağı ödeneğin hesaplanmasında rapor alınan tarihten önceki 90 günlük kazançlarının ortalamasına göre ödeneğinin hesaplanmasıdır.
Yapılan düzenleme ile getirilen bir diğer yenilikte ay içerisinde raporlu olmasına rağmen toplu sözleşme yada atıfet kabulünden ücretleri ödenmesi nedeni ile kuruma 30 gün üzerinden bildirilen sigortalıların çalışılmadığına dair bildirimlerini yapabilmeleri için aylık prim ve hizmet belgesine yeni bir sütun eklenerek söz konusu kişiler içinde çalışılmadığına dair bildirimlerinin aylık prim ve hizmet belgesi ile yapılmasının sağlanmasıdır. Umuyoruz bu olumlu düzenlemeler devam eder.
***
Doğum borçlanması yapabilir mi?
Okurumuz Hülya hanım, 30 Nisan 1996 tarihinde çalıştığı işyerinden hamile iken ayrıldığını ve 26 Mart 1997 tarihinde doğum yaptığını belirterek, akabinde tekrar 1 Şubat 1998 yılında tekrar işe başladığını belirterek doğum borçlanması yapıp yapamayacağını sormuş.
  Doğum borçlanması, SSK’lı annelerin doğumdan sonra çalışamadıkları sürelerde emeklilik yönünden hak kaybına uğramamaları için sosyal güvenlik reformu ile getirilen önemli bir düzenlemedir. 
4/a (SSK) sigortalısı kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları, en fazla iki doğum için geçerli olmak üzere, ikişer yıllık sürelerinin borçlandırılmasında sigortalının doğumdan önce 4/a bendi (SSK) kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılmaktadır. Mevcut SGK uygulamasına göre sigortalılıktan önceki doğumlar için borçlanma yapılamamaktadır. Doğum borçlanması iki doğumla sınırlı olup, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki iki yıl içinde sigortalının çalışmadığı günler için yapılabilmektedir. Doğum borçlanması sigortalının SGK prim gün sayısını artırmaktadır. 
Buna göre okurumuz Hülya hanım 26 Mart 1997 tarihinden sonraki 1 Şubat 1998 tarihine kadar olan günleri borçlanabilecektir.
Doğum borçlanması prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak kaydı  ile belirlenmektedir. Günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanır. Prime esas kazancın alt ve üst sınırı asgari ücret artışına göre değişmektedir. Doğum borçlanması primi asgari ücretle (978,60 TL) ve SGK prim tavanı (6.360,90 TL) arasında kalmak koşulu ile sigortalının belirlediği matrah üzerinden aylık % 32 oranında prim kesilerek yapılabiliyor. 2013 yılının 01.01.2013-30.06.2012 dönemi için  en az ödenecek aylık borçlanma  miktarı  213,15 TL  en fazla ise aylık 2.035, 48 TL olacaktır.

*********
twitter/resulkurt34



Bu yazı 3,194 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,170 µs