En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
23 Mayıs 2013

GSS prim borcumun affı mümkün mü?



GSS prim borcumun affı mümkün mü?

 

Sözcü 

2012 yılı Ağustos ayından beri işsizim. Daha öncesinde genel sağlık sigortası için başvuru yapmıştım fakat gelir tespiti için ayrıca bir başvuru yapmadım. O tarihten sonra da herhangi bir tebligat almadım. Şimdi SGK’nın internet sitesinden baktığımda tescilin resen yapıldığı ancak prim ödemediğimden 1.979 TL borçlu olduğum gözüküyor. Ne yapmalıyım? Affı mümkün müdür?  Çünkü başvurudan sonra tarafıma hiçbir bilgi/tebligat gelmedi, ben de açıkçası işe girince konuyu unuttum. Sosyal yardımlaşma kurumuna mı başvurmalıyım? A. Ozan Alp

Genel sağlık sigortası başvurunuzdan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurmanız gerekiyordu. Gelir durumunuza göre tespit edilmesi gereken prim tutarınız, gelir testi yaptırmadığınız için asgari ücretin iki aylık tutarı üzerinden tahakkuk ettirilmiş. Tahakkuk ettirilen prim tutarları için ayrıca tebligat yapılması gerekmiyordu.

Borcunuzun dönemiyle ilgili bir yanlışlık yoksa yapılacak bir şey yok. Söz konusu borcun affı (silinmesi) söz konusu olmaz, ödemeniz gerekiyor.

Halen çalışmıyorsanız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırabilir ve primlerinizi gelir testi sonucunda tespit edilecek gelir durumunuza göre ödeyebilirsiniz.

 

İşten ayrılsam prim günüm yeterli olur mu?

03.01.1969 doğumluyum. 02.11.1992 ile 15.03.1996 yıları arasında SSK’da geçici işçi statüsünde 807 gün çalıştım. Daha sonra 27.01.1997’de Emekli Sandığına geçtim, halen devam ediyorum. Bu dönemde 15 ay ücretsiz izin kullandım (9+6 ay). Ne zaman emekli olabilirim? Şu an ayrılsam prim gün sayım yeterli mi? Figen Yaşarlar

Kullandığınız ücretsiz izin sürelerini dikkate almazsak, emeklilik için 52 yaş; ücretsiz izninizin en az 9 aylık kısmını borçlanırsanız 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. 20 yıl fiili hizmet süresiyle 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız.

Hizmet süreniz şu an için yeterli değil. Ücretsiz izin sürelerinizi (15 ayı) borçlanmanız halinde, 20 yıllık fiili hizmet süreniz 2014 yılı sonunda doluyor.

 

Anneniz 3600 prim günüyle emekli olabilir

Öncelikle hem kendi adıma hem de kendini bu vatanın yurttaşlarından hissedenlerin adına çok teşekkür ederim. Bize balık tutmayı öğretiyorsunuz. Para verseniz bu kadar kıymetli olmaz. Annem 1953 doğumlu. İlk işe başlangıç tarihi 1978.  1978 ile 1985 yılları arasında toplam 96 iş günü prim ödemesi bulunuyor. Köyde Orman İşletmesinde fidan dikiminde çalışmış. Benim doğum tarihim 1981. Emeklilik şartları ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Cengizhan Kıraç

8 Eylül 1999 tarihi itibariyle annenizin sigortalılık süresi 18 yıldan fazla olduğundan, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim günü ve 50 yaş şartlarıyla 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilir.

Sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlıyor. 3600 prim günü için doğum borçlanması yapabilir, 1230 güne kadar isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilir. Geri kalan prim gününü 4/a (SSK) kapsamında çalışarak tamamlaması gerekir.

 

Oğlumdan maaş alabilir miyim?

46 yaşındaki şirket sahibi, Bağ-Kur’lu oğlumu kanserden kaybettim. Ben Bağ-Kur’un en düşük basamağından aylık almaktayım. Acaba bana oğlumdan maaş bağlanabilir mi? Hasan Tunç

Öncelikle başınız sağ olsun. Ölüm aylığı bağlanabilmesi için öncelikle, ölen sigortalının en az 1800 prim gününün ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

İkinci şart olarak, aylık bağlanacak ana ve babasının, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin, asgari ücretin net tutarından daha az olması ve gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması gerekiyor. Emekli aylığınız olduğundan, maalesef oğlunuzdan size aylık bağlanmaz.

 

Türkiye’de emekli maaşı alan kişi yurtdışında çalışabilir mi?

Arkadaşımın bir akrabası Türkiye'de isteğe bağlı emeklilik sistemine dahil olmuş, primlerini ödemiş ve emeklilik hakkına sahip olmuş. Şu an yurtdışında yaşamakta olan bu kişi Türkiye'de emekli maaşını alırken aynı zamanda yurtdışında bir işte çalışabilir mi? Faik Kalyoncuoğlu

Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olan kişinin, tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya başlaması halinde emekli aylıkları kesilir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapmaksızın emekli olmaları halinde ise yurtdışında çalışmaya başlamaları nedeniyle emekli aylıkları kesilmez.

Söz konusu kişi de yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olduysa, yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli aylığı kesilir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapmaksızın emekli olduysa, aylığı kesilmez.


Bu yazı 2,909 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,899 µs