En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Bulgaristan borçlanması ile emekli olan SGDP ile çalışamayacak



Bulgaristan borçlanması ile emekli olan SGDP ile çalışamayacak
|www.gazeteport.com||26.05.2008|

 

1994 ten beri aralıksız sigortalıyım.1999’da dükkân açtım, Bağ-Kur devreye girmedi. Şimdi de SSK’ya Bulgaristan yurtdışı borçlanması yapmayı düşünüyorum. Ama sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilecek miyim? Yasak diye duydum, yasaksa 1999’da açılan işyeri eskiden beri var olduğu için sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma imkanım olmaz mı acaba?
Bir de sosyal sigortalardan ödenek alanlar ve ikamete dayalı geliri olanlar eğer yurtdışı borçlanması yaparlarsa, ödenek almaya devam ettiği sürece aylıklarını alamazlar deniyor. O halde eşinden ölüm aylığı almakta olan biri yurtdışı borçlanması yaparak emekli olursa, hem eşinin hem de kendi maşını alamaz mı?
Nait Serbest

8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5754 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanuna eklenen ve aynı gün yürürlüğe giren Geçici 6. madde ile 1.1.1989 tarihinden 8.5.2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulan Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın, yurt dışında (Bulgaristan’da) geçen ve belgelendirilen çalışma sürelerini borçlanmalarına olanak sağlandı.
Ancak yine aynı gün yürürlüğe giren, 3201 sayılı Kanunun 5754 sayılı Kanunla değişik 6/B maddesine göre; yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlardan, tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecek. Yurtdışı borçlanması ile emekli olanların SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek çalışma hakları olmayacak.

Bu nedenle de, Bulgaristan göçmeni olan sizler dahil yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların SGDP ödeyerek çalışma hakları olmayacak. “… ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alanlar…” ifadesi, ölen eşten alınan ölüm aylığını kapsamıyor. Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar, ölen eşinden dolayı ölüm aylığı alabilecekler.
 

Yurtdışı borçlanmasını Türkiye’de işe girip çalışmadan yapmayın
Selamlar ve bu güzel hizmetlerinizden dolayı teşekkürler.
Ben 18.03.1963 doğumluyum. Ağustos 1980'den itibaren 13 ay ve 1985-1986 yılları arasında bir yıl kadar memur olarak çalıştım. 1 Ekim 1986 tarihinde yurtdışına çıktım ve Almanya'da belli aralıklarla bugüne kadar çalıştım. Yurtiçi ve yurtdışı pirim ödeme gün sayısının borçlanarak emekli olmaya yetip yetmeyeceği konusunda şüphelerim var. Bugünlerde kesin dönüşe hazırlanıyorum.
Borçlanma yolu ile hangi şartlarda SSK'dan emekli olabilirim? 1 Ekim 2008'den önce isteğe bağlı sigortalılığımı başlatarak -ki bana bu daha cazip geliyor- 3,5 yıl pirim ödemem halinde eski kanuna göre SSK'dan emekli olabilir miyim? Emekli Sandığı, askerlik (1 ay paralı askerlik yaptım) ve yurtdışı çalışma süreleri 1080 günün çok çok üzerindedir. Bu sorularıma cevap verirseniz sevinirim.
Mehmed Okcu

Türkiye’de çalışması olanların, yurtdışı hizmet borçlanması için Türkiye’de en son tabi olduğu sosyal güvenlik kuruluşuna müracaat etmeleri gerekiyor. Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde de borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık hali dikkate alınıyor ve borçlanılan süreler, borçlanma tarihindeki sigortalılık haline göre geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul ediliyor.
Türkiye’deki çalışmanızdan dolayı en son Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuz için yurtdışı borçlanma başvurunuzu normal koşullarda Emekli Sandığı’na yapmanız gerekiyor. Ancak yurtdışı hizmet borçlanmanızı Türkiye’ye dönüp SSK’lı olarak çalışmaya başladıktan sonra yaparsanız, borçlanma başvurunuzu SSK’ya yapabilirisiniz ve borçlandığınız süreler, SSK kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak dikkate alınır.

Bu durumda Ağustos 1980’deki Emekli Sandığı iştirakçiliğiniz, SSK açısından da sigortalılık sürenizin başlangıcı sayılır. Ağustos 1980 sigorta başlangıcıyla, devredilen SSK’dan emekli olabilmeniz için 25 yıllık sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5000 prim günü koşullarına tabi olursunuz.

Sigortalılık süresi ve yaş koşullarını sağlıyorsunuz. Geriye 5000 prim gününü doldurma koşulu kalıyor.

Yurtdışına çıktığınız 1 Ekim 1986 tarihinden bu güne kadar geçen sürede aralıklarla çalıştığınızı belirtiyorsunuz. Yurtdışında Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri borçlanılabiliyor.
Borçlanabileceğiniz süreler 5000 günü tamamlamaya yetmiyorsa, kalan süreyi sigortalı çalışarak tamamlamanızda yarar var. Zira 1 Ekim 2008’den önce başlasa da 1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/b (şuandaki Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Burada son 3,5 yıl önemli. İsteğe bağlı sigortalılık süreniz 1259 günü geçerse, 9000 günle devredilen Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle isteğe bağlı sigortalı olmanız gerekse de 1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalılık süreniz 1259 günü geçmemeli.

 

Evlenen bayanlara çeyiz parası ve prim iadesi
1990 yılından beri sigortalı olarak çalışmaktayım. SSK’nın bir defaya mahsus olmak üzere evlenen bayanlara çeyiz parası ödediğini duydum. Bu yardım sadece yetim aylığı alanlar için mi geçerli? Çalışan bayanlara da bu şekilde ödenen bir para var mı? Eğer varsa bunun yolu nedir? Ayrıca SSK evlilik nedeniyle işten ayrılana istekte bulunduğu takdirde ödenen pirim tutarlarını iade ediyor mu? Ediyorsa hangi şartlarda iade ediyor ve prim iadesi alırsam haklarımdan vazgeçmiş olur muyum? G. Gizem

Çeyiz parası, yetim aylığı alan kız çocuklarına evlenmeleri halinde ödeniyor. Yetim aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde yetim aylıkları kesiliyor. Bu nedenle de kesilen aylığın yerine kendilerine 24 aylık tutarında çeyiz parası ödeniyor. SSK'lı olarak çalışan veya kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alan kız çocuklarına yetim aylığı ödenmediği için evlendiklerinde de çeyiz parası ödenmiyor.
Prim iadesi ise evlenme dolayısıyla işten ayrılan bayan sigortalılara yapılıyor. Halen yürürlükte bulunan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Ek 1. maddesine göre, evlenme nedeniyle işten ayrılan bayan sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine, toptan ödeme şeklinde veriliyor. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girdikten sonra, bu uygulama son bulacak.

İşten ayrıldıkları tarihten itibaren bir yıl içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işinden ayrılmış olan bayan sigortalılar, evlenme dolayısıyla işten ayrılmış sayılıyorlar. Başka bir anlatımla prim iadesi alabilmek için ya evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmak ya da işten ayrıldıktan sonra bir yıl içinde evlenmiş olmak gerekiyor.

Evlenme dolayısıyla prim iadesi alanların, primlerini geri aldıkları süre, sigortalılık süresinden sayılmıyor. Bunların sigortalılık süreleri, yeniden işe girdikleri tarihten itibaren başlıyor. Primlerini geri aldıkları süreyi sigortalılık süresine saydırmak isteyenlerin ise primleri geri aldıkları tarihten itibaren yüzde 5 faizi ile birlikte iade etmeleri gerekiyor



Bu yazı 14,002 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,455 µs