En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
25 Ağustos 2013

Daha az borçlanıp SSKdan emekli olabilirsiniz



Daha az borçlanıp SSK’dan emekli olabilirsiniz…

 

Sözcü 


Azerbaycan’da çalışıyorum, bayram izni için Adana’ya geldim ve sizin köşenizi okudum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. 01.01.1966 doğumluyum. 01.02.1988-31.12.1999 yıllarında 2854 gün yüksek primli SSK prim ödemem var. 2002 yılında Emekli Sandığından 8 ay (Ağustos 1988-Mart 1989 arası 240 gün) askerlik borçlanması yaptım. 01.06.2002-15.05.2012 yıllarında 3570 gün Emekli Sandığı hizmetim var. 15.05.2012 tarihinde uzman akademik kadrodan istifa ettim. 01.05.2013 tarihinden itibaren Azerbaycan’da sigortalı çalışıyorum.

Bundan sonra emekliliği hak edebilmem için ne yapmalıyım? Memur olarak emekli olabilir miyim? Sigortadan emekli olmak için; Türkiye’de sigortalı mı görüneyim ya da yurtdışı borçlanmamı yaptırarak, yüksek emekli aylığından nasıl faydalanabilirim? İrfan Yüksek

4/c (Emekli Sandığı) statüsünden emeklilik için, 25 yıl fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Son defa Emekli Sandığına tabi çalışmanız olduğundan, yurda dönünce hiç çalışmadan, 2336 gün Emekli Sandığına yurtdışı borçlanması yaparsanız, 54 yaşınızı da doldurmuş olmak koşuluyla, Emekli Sandığından emekli olabilirsiniz. Borçlanma primleriniz, Emekli Sandığına tabi görevden ayrıldığınız derece/kademeniz üzerinden hesaplanır.

4/a (SSK) statüsünden emeklilik için ise 25 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5375 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim gününüz yeterli olmakla birlikte, son 1260 günlük prim ödemeniz Emekli Sandığı kapsamında olduğundan, Türkiye'ye döndükten sonra birkaç gün 4/a kapsamında çalışıp, 1260 gün (3,5 yıl) yurtdışı hizmet borçlanması yapmanız gerekiyor. 3,5 yıl sonra 50 yaşınızı da doldurmuş olacağınızdan, SSK statüsünden emekli olabilirsiniz.

Emekli aylığınızın yüksek olması için borçlanma primlerinizi, yüksek kazanç üzerinden ödemeniz gerekiyor.

 

Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor

5 Eylül 1964 doğumlu bayanım. 1995 yılından Bağ-Kur’luyum. Doğum borçlanması yaparak emekli olabilir miyim? Elif Pala

Doğum borçlanması, 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kadınlara verilen bir hak. Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz için doğum borçlanması yapamıyorsunuz. Ayrıca Bağ-Kur sigortalılığınızın başladığı gün ve aya göre, emeklilik için 51 veya 52 yaş şartına tabi olmalısınız. Yaşınız dolana kadar, 20 tam yıl prim gününü de dolduruyorsunuz. Bu nedenle borçlanmaya da ihtiyacınız yok zaten.

 

Tasfiye memuru sigortalı sayılır mı?

Tasfiye memuru ücretinin SSK’ya tabi olup olmadığı konusunda, bilgi sahibi olmak istiyorum. Ahmet Kaynak

5510 sayılı Kanununa göre 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılanlar, Kanunun 4. maddesi ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9. maddesinde sayılmış. Yasal düzenlemeye göre, tasfiye memurları, her üç sigortalılık statüsüne göre de sigortalı sayılmıyorlar. Dolayısıyla, sizin deyiminizle, ücreti de SSK’ya tabi değil.

 

Ne zaman maaş almaya başlayabilirim?

1968 doğumluyum. 1 Mart 1995’te işe başladım ve SSK'lı olarak aralıksız çalışıyorum. Askerliğimi yedek subay olarak 31 Aralık 1994'te bitirdim (14 ay subay, 3 ay öğrenci olarak yaptım). Acaba ne zaman maaş almaya başlayabilirim? Savaş İlhan

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 prim günü ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Mart 1995’ten beri aralıksız çalıştığınıza göre prim gününüzü fazlasıyla tamamlamış olmalısınız. 54 yaşınızı doldurana kadar, sigortalılık süreniz de doluyor. 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmaya hak kazanırsınız.

Doğum tarihinizi gün ve ay olarak vermediğinizden, maaş almaya başlayabileceğiniz tarihi tam olarak veremiyorum. 2022 yılında, 54 yaşınızı dolduracağınız ayın sonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmanız halinde, izleyen aybaşından geçerli olmak üzere emekli maaşı almaya başlarsınız.

 

Memuriyet öncesi döneme ait kıdem tazminatımı alabilir miyim?

1963 yılında 10195 sayılı kararname ile SSK'lı olarak kamu kuruluşunda göreve başladım. 2 yıllık askerlik görevim dahil 1970 yılına kadar çalıştım. 1970 yılında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çıkınca resen memur yapıldım. 2001 yılında Emekli Sandığından memur emeklisi oldum. Emekli olurken, 5 yıl sigortalı olarak çalıştığım hizmetime karşılık tazminat, ayrıca tarafıma ödenmedi. Toplam sigortalı hizmetimle birlikte 37 yıl hizmetim vardır. Sigortalı olarak çalıştığım 5 yıllık hizmetimin tazminatını alabilir miyim? Kayhan Kılıçoğlu

Kamu kuruluşunda işçi statüsünde çalışırken resen memur yapıldığınız dönemde geçerli olan yasal düzenlemelere göre; yasa veya bakanlar kurulu kararı gereği işçi statüsünden memur statüsüne geçirilen işçinin, iş koşullarında esaslı değişiklik olduğu kabul ediliyordu. Bu durum, 1475 sayılı (eski) İş Kanununun, işçiye bildirimsiz fesih hakkı tanıyan 16/II-e maddesindeki hali oluşturuyordu ve işçi kıdem tazminatına hak kazanıyordu. Ancak işçinin bu sebeple kıdem tazminatından yararlanabilmesi için, iş sözleşmesini feshederek yeni görevinde çalışmaması gerekiyordu. Aksi halde, yani işçinin yeni statüde çalışmasını sürdürmesi halinde, kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu olmuyordu. Yargının içtihatları da bu doğrultudaydı.

Siz de statünüz değiştirildiğinde iş sözleşmenizi feshetmeyip, memur statüsünde çalışmaya devam ettiğinizden, kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz. Diğer yandan 5 yıllık süre, emekli ikramiyenizde değerlendirilmiş olabilir. Aslında yapılması gereken de budur. Ancak emekli ikramiyesi, en fazla 30 yıl hizmet için ödeniyor. Tüm hizmet süreniz 30 yıldan fazla olduğundan, 5 yıllık hizmetiniz için ikramiye ödenmesi de söz konusu olmamıştır.

 

Annenizin emekliliği için 5400 prim günü gerekiyor

Annem, 3 Nisan 1951 doğumlu ve herhangi bir sosyal güvencesi yok (babam haricinde). 1970-1973’te Almanya’da çalışmış. Oradaki çalışmışlıkları ve çocuk borçlanmasıyla emekli olabilir mi? Nurden Genç

Annenizin emekli olabilmesi için en az 5400 prim gününe ihtiyacı var. 5400 prim günü olduğunda emekli olabilir. Almanya’da çalışarak ve ev hanımı olarak geçen süreleri borçlanabilir. Doğum borçlanması yapamaz, zira doğum borçlanması için doğumların gerçekleştiği tarihten önce 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olması gerekiyordu. Primlerini isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyebilir.

 

55 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

4 Eylül 1995 yılında sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. 28 Nisan 1973 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim? Orhan Ulusoy

Emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. En az 25 yıl fiili hizmet süresiyle, 55 yaşınızı dolduracağınız 28 Nisan 2028 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız.

 

Dışarıdan ek prim ödeyebilir miyim?

24 Mart 1969 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Temmuz 1993, prim gün sayım Haziran itibariyle 4769 olup, halen çalışmaktayım. Hep SSK (4/a) sigortalısı olarak çalıştım. Son dönemde aldığım maaş eski dönemlere göre düşük sayılır. Bu durum, emeklilik maaşımı olumsuz yönde etkiler mi? Daha yüksek emekli maaşı alabilmek için (sigortalı bir işte devam ederken) dışarıdan ek prim ödeyebilir miyim? Ya da işten ayrıldığım takdirde dışarıdan maksimum prim ödememin bana faydası olur mu? Ebru Acar Taralp

Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 prim günü ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. En az 5675 prim günüyle, 50 yaşınızı dolduracağınız 24 Mart 2019 tarihinde emekli olursunuz.

Sigortalı bir işte çalışırken dışarıdan ek prim ödemeniz maalesef mümkün değil. Bu imkân sadece 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışması devam ederken, 4/a kapsamında çalışmaya başlayanlar için söz konusu. Son dönemde aldığınız maaşın emekli aylığınızı ne derecede olumsuz etkileyeceği, eski maaşınıza göre ne kadar düşük olduğuna bağlı.

İşten ayrıldıktan sonra tavandan prim ödemeniz, prim ödeyeceğiniz süreye bağlı olarak emekli maaşınızı olumlu etkileyebilir. Şu anda yaklaşık 900 gün prim eksiğiniz var. Bu 900 günün primini mi, yoksa yaşınız dolana kadar geçmesi gereken yaklaşık 5,5 yılın primini mi tavandan ödeyeceksiniz? Zira tavandan prim ödeyeceğiniz süre de önemli. Burada nimet külfet dengesine de bakmak lazım.


Bu yazı 2,959 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,320 µs