En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
24 Ekim 2013

Engelli çocuğu olan annelere sağlanan yaş indiriminden yararlanıp erken emekli olabilir miyim?



Engelli çocuğu olan annelere sağlanan yaş indiriminden yararlanıp erken emekli olabilir miyim?

 

Posta 

5 Haziran 1972 doğumlu, Bulgaristan göçmeniyim. Türkiye’ye 1989’da geldik. 15 Ağustos 1991’de işe başladım ve hala aynı işyerinde kesintisiz çalışıyorum. Biri 2004, diğeri 2010 doğumlu  iki oğlum var. Küçük olanda doğuştan gelişim geriliği var, her sene yenilenen ve şu an yüzde 82’lik engelli raporumuz var. Şu an sistemde 2020 yılında emekli olacağım görünüyor. Doğum borçlanması veya engelli çocuk annelerine sağlanan erken emeklilik imkânından faydalanıp erken emekli olabilir miyim? S. Gülduman

Doğum borçlanması, emeklilik yaşında indirim sağlamaz, prim günü kazandırır. Sizin de prim gününe ihtiyacınız yok. Ancak engelli çocuğunuzla ilgili olarak yaş indirimi alabilirsiniz. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve eklenen bu süreler emeklilik yaş haddinden de indiriliyor.

En son çalışmanızın geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurup, yetkili sağlık hizmeti sunucularına çocuğunuzun sevk işlemini yaptırarak, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda engelli olduğunun tespitini istemeniz, alınacak raporla Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız gerekiyor. Başvuru, yaşlılık aylığı bağlanacağı tarihi beklemeden de yapılabiliyor.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarınızın dörtte biri prim ödeme gün sayınıza eklenip, eklenen bu süreler emeklilik yaş haddinizden de indirilir ve daha erken emekli olabilirsiniz.

 

Hizmet birleştirmesi yazılı talep üzerine Kurum tarafından gerçekleştirilir

14 Mart 1965 doğumluyum. SSK başlangıcım 26 Haziran 1985 olup, bu güne kadar 1700 gün SSK primim var. 1 Ocak 1994 ile 1 Ocak 2003 tarihleri arasında 18 aylık askerlik dönemim hariç 1900 gün de Emekli Sandığı hizmetim var. Hizmet birleştirmesi yapmam halinde ne zaman emekli olurum?  

Bir de sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirilmesine rağmen neden “Git Emekli Sandığından hizmetlerini getir” deniyor. Kurum, hizmet birleştirmesini kendi yapamıyor mu? A. Turan Memişoğlu 

Son 2520 gün içinde en az 1260 gün 4/a (SSK) kapsamında prim ödemiş olmak koşuluyla, prim gününüzü 5300 güne tamamladığınızda, 4/a statüsünden emekli olmaya hak kazanırsınız. Eksik prim gününüz için askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

Siz başvurmasanız da emekli olmaya hak kazandığınızda SGK, diğer sosyal güvenlik kurumları kapsamında hizmetiniz olup olmadığını araştırır ve hizmetlerinizi birleştirir. Ancak bu işlemin emeklilik aşamasında yapılması, emeklilik işlemlerini uzatır. Bu nedenle de emekliliğe son bir yıl kala hizmet birleştirmesi talebinde bulunmakta yarar var.

Diğer yandan normal şartlarda Kurum, “Git Emekli Sandığından hizmetlerini getir” demez. Hizmet birleştirmesi için yapacağınız yazılı başvuru üzerine yapacağı yazışmalar ile diğer hizmetlerinizi tespit eder ve birleştirir. Ancak diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi geçen hizmetlerin bilgisayar ortamına taşınması henüz tamamlanmamış olduğundan, işlemlerinizin kısa sürede gerçekleşmesi için söylenmiş olabilir.

 

52 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz  

30 Eylül 1968 doğumluyum. 1987 yılından itibaren 299 gün sigortam var. 12 Şubat 1991 yılında öğretmen oldum, halen göreve devam ediyorum. Askerliğimi er öğretmen olarak yaptım. iki aylık acemilik dönemi dışında prim eksiğim yok. Ne zaman emekli olabilirim? Atilla Bozdağ

Emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. SSK prim gün sayınızla birlikte en az 25 yıl fiili hizmet süresi ile 52 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2020 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.

 

İki ay askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olursunuz

15 Haziran 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 15 Ocak 1990. Askerlik borçlanmasını da yaptırırsam ne zaman emekli olurum? Metin Akdeniz 

Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız, iki ay askerlik borçlanması yapmanız halinde 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabi olursunuz. En az 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Haziran 2016 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.


49 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz

21 Temmuz 1965 doğumluyum. İlk SSK’lılığım 1 Haziran 1986 tarihinde başladı. 1988 yılında 18 ay askerlik yaptım. 1 Haziran 1991 yılında 3,5 sene Bağ-Kur ödemesi yaptım. 1 Ocak 1995 tarihinden bugüne kadar aralıksız SSK prim ödemem var. Askerliğimin emeklilik tarihine etki etmeyeceğini fakat borçlanma durumunda emekli aylığımın ne kadar artacağını ve ne zaman emekli olacağımı merak ediyorum. Erdoğan

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 prim günü ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamışsınız. 49 yaşınızı dolduracağınız 21 Temmuz 2014 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.

Sizin de belirttiğiniz gibi, askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez, sadece prim gün sayısı kazandırır. Bu da emekli aylığınızın hesaplanmasında esas alınacak parametrelerden biri olan aylık bağlama oranınızı 2-3 puan artırır. Ancak emekli aylığı hesaplamasında esas alınan diğer parametre olan ortalama aylık kazanç tutarı, tüm sigortalılık süresi boyunca üzerinden prim ödenen prime esas kazançların güncellenmiş tutarları esas alınarak hesaplandığından, emekli aylığınızı ne kadar artıracağını hesaplamam mümkün değil.


Bu yazı 3,537 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,009 µs