En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
0 0 0000

Serbest meslek erbabının taşıtı



Serbest meslek erbabının taşıtı
17.12.2007 | Bumin Doğrusöz | Yorum

Bilindiği gibi serbest meslek erbabı yıllarca yaya kuvvet olarak kabul edilmiş, doktorların hastalarına, avukatların adliyelere, mühendislerin veya mimarların inşaatlara, mali müşavirlerin yahut muhasebecilerin müşterilerine yürüyerek gittikleri kabul edilmiştir. Gelir Vergisi Kanunu'nda yıllarca serbest meslek erbabına otomobil giderlerini indirme olanağı verilmemiş, ancak işlerine bisikletle veya patenle gitmeleri halinde, paten veya bisikletlerini demirbaşları arasına alıp amortisman ayırma olanağı, onlara büyük bir olanak olarak tanınmıştır.
Nihayet globalleşen ekonomi içerisinde ve AB sürecinde serbest meslek sahiplerinin de işlerinde otomobil kullanabilecekleri kabul edilerek Gelir Vergisi Kanunu'nda 5035 sayılı Kanunla gerekli değişiklik yapılmış ve 1.1.2004 tarihinden itibaren serbest meslek erbabının kiraladıkları veya envanterlerine dahil ettikleri ve işte kullandıkları taşıtların giderleri ile envanterlerine dahil ettikleri taşıtların amortismanlarını kazançlarının tespitinde düşme olanağı sağlanmıştır.
Günümüzde artık serbest meslek erbabı da araba alarak envantere kaydetmek suretiyle bu taşıtın giderlerini ve amortismanını, vergiye tabi kazanç tespitinde indirim konusu yapabilmektedir. Taşıt almak yerine kiralama yolunu tercih eden serbest meslek erbabı da, taşıt için ödediği kira bedelini, gider olarak yazabilmektedir. Kiralanan taşıtın giderlerinin kazanç tespitinde nazara alınmasında ise, kira sözleşmesinde giderin kime ait olacağına ilişkin belirleme ve fiilen kim tarafından yapıldığı sorularının yanıtı önem taşımaktadır.
 
KDV Sorunu
Serbest meslek erbabının satın alarak envanterine kaydettiği binek aracının alımında ödediği katma değer vergisini ise indirim konusu yapması mümkün değildir. Söz konusu indirimi mümkün olmayan katma değer vergisi, kazanç tespitinde gider yazılabilmekte veya maliyet unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu verginin indiriminin kabul edilmeyerek gider veya maliyet olarak kabul edilmesi, Katma Değer Vergisi Kanunu'na ilişkin esaslardan ileri gelmektedir. Ancak binek araçlarının katma değer vergisinin indirim konusu yapılamamasının, mevzuatın hazineci düşünce ile oluşturulmasının dışında bilimsel bir gerekçesi yoktur.
Buna karşılık serbest meslek erbabını, taşıtı satın almak yerine kiralama yoluna giderse, kira bedelinin tamamını gider yazabildiği gibi, kira bedelleri üzerinden ödediği katma değer vergisini de indirim konusu yapabilmektedir.
 
Leasing'de KDV
Bu arada serbest meslek erbabının taşıtlarını finansal kiralama (leasing) yolu ile edinmesi de mümkündür. Bu gibi hallerde kira bedelleri üzerinden ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı zaman zaman duraksamaya yol açmaktadır. Çünkü finansal kiralama, amortismana tabi iktisadi kıymet ediniminde bir finansman yöntemi olarak karşımıza çıkmakla birlikte, bazen edinim amaçlı olmayan bir finansman yöntemi olarak da kullanılabilmekte, finansal kira sözleşmesinin süresinin sonunda kiralanan kiraya verene iade edilebilmektedir.
Burada, sözleşmede süre sonunda kiralanan aracın finansal kiraya verene bırakılmasının öngörüldüğü durumlarda, ödenen katma değer vergisinin indirimi mümkündür. Buna karşılık sözleşmede süre sonunda kiralanan aracın mülkiyetinin kiracıya geçeceği hallerde ise ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmaması gerekir. Bize buradaki katma değer vergisi doğrudan gider yazılabilir.
Finansal kiralama sözleşmelerinin pek çoğunda ise, sözleşme süresinin sonunda mülkiyetin kime ait olacağı kesin şekilde belirlenmemekte, kiracıya kiralananı kararlaştırılan bedel üzerinden satın alma hakkı tanınmaktadır.
Maliye Bakanlığı 2002 yılında verdiği bir özelgesinde kiracının, satın alma hakkını kullanana kadar kira faturalarına göre ödediği katma değer vergisini indirimi konusu yapabileceğini, ancak bu hakkın kullanılmasından sonra ödenen katma değer vergisinin indiriminin mümkün olmadığını açıklamıştır. Buraya kadar bir diyeceğimiz yoktur. Ancak aynı özelgede, satın alma hakkının kullanılması halinde, geçmişte indirim konusu yapılan vergilerin düzeltilmesi gerektiği de açıklanmıştır. Özelgenin bu kısmına katılma olanağı bulamamaktayız.

Bilindiği gibi serbest meslek erbabı yıllarca yaya kuvvet olarak kabul edilmiş, doktorların hastalarına, avukatların adliyelere, mühendislerin ve...



Bu yazı 2,717 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı
    • 30 Ocak 2024 Her ilmuhaber menkul kıymet midir?
    • 25 Ocak 2024 2023de birden fazla işverenden ücret alanların beyan yükümlülüğü
    • 23 Ocak 2024 Herkesten bilgi istenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,758 µs