En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
22 Aralık 2013

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EL KALDIRANA AĞIR CEZA



SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EL KALDIRANA AĞIR CEZA

 

Milliyet


Bütçe çalışmaları sonrası sıra tam gün yasasına geliyor. Planlanan düzenlemeler kabul edilirse sağlık alanında önemli yenilikler hayatımıza girecek. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar kasten yaralama suçuyla mahkemeye çıkacak

 

Kamuoyunda tam gün yasası olarak bilinen ve Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri öncesi birinci bölümü kabul edilen kanun tasarısının görüşülmesine bütçe görüşmelerinden sonra devam edilecek. Yoğun siyasi gündem ve Meclis temposuna sıkışan bu düzenleme, sağlıkta önemli yeniliklere imza atacak.

 Kanun tasarısının getirdiği belki de en önemli düzenleme doktorlara yönelik şiddetin önlenmesini hedefliyor. Buna göre, kanun tasarısı yasalaştıktan sonra sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni sayılacak.

 Dolayısıyla pek çok kez gazetelere yansıyan ve doktorların ölümü ile neticelenen şiddet olaylarının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca özel sağlık kuruluşlarında görev yapan personele yönelik bu tarz bir eylemin gerçekleşmesi halinde bu kişiler de kamu görevlisi sayılacak. Bu şekilde hekime şiddet olaylarında özel kamu ayrımı ortadan kaldırılacak ve özelde görev yapan doktorlar da kamu görevlisine şiddet uygulanması kapsamındaki korumadan yararlanacaklar.

 

‘Tam gün’e yeni düzen

 Tam gün yasası daha önce düzenlendiğinde Anayasa Mahkemesi düzenlemenin bir bölümünü iptal etmişti. Anayasa Mahkemesinin iptal kararında hekimlerin çalışmalarına bazı sınırlar getirilebileceği ve çalışma koşullarının yeniden belirlenebileceği ifade ediliyordu.

 Ayrıca öğretim elemanlarının unvan ve statülerine uygun bazı sınırlamalarla çalışma koşullarının düzenlenebileceği de kabul edilmişti. Yeni kanun tasarısının hedefi bu kabul doğrultusunda yeni bir düzenlemenin yapılması. Kanun tasarısı ile tam gün yasasının uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor.

 Yeni düzenleme ile üniversite hastanelerinde görev yapan doktorlar, mesleki faaliyette bulunmak üzere muayenehane açamayacaklar. Bu şekilde muayenehanesi olan doktorlar kanun tasarısı yasalaştıktan sonra üç ay içinde bu çalışmalarına son vermek durumundalar. Bu süre zarfında çalışmalarına son vermeyenlerin “kamu görevlisi” statüleri sona erecek.

 

 Hastaların ‘kişisel bilgisi’ bakanlık ile paylaşılacak!

Kanun tasarısında sağlık hizmetlerinden yararlananları da ilgilendiren bir düzenleme var. Sağlık Bakanlığı denetimine tabi tüm sağlık kuruluşları bir denetim esnasında her türlü bilgiyi ve belgeyi müfettişlerle paylaşmak zorunda. Hastaların kişisel bilgileri bu kapsamda Bakanlık ile paylaşılacak. Vatandaşın sağlık durumu ve geçirdiği ameliyatlar, daha önce geçirdiği tüm hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve genel durumu hakkında bilgi edinmek söz konusu olacak. Hâlbuki kişilerin sağlık durumu doktor ile hasta arasında kalması gereken bir konu. Gizliliğinin ihlal edilmesi anlamına gelecek bu durum ileride başka bazı sorunların doğmasına da neden olabilir.

 

İşyeri hekimlerinin durumu

 Kanun tasarısında işyeri hekimi sayısının azlığı nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sıkıntının da çözülmesi öngörülüyor. Buna göre; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında aylık 30 saatten fazla olmamak şartıyla işyeri hekimliği yapabilecekler. İşyeri hekimliği eğitimi alma ve işyeri hekimliği belgesine sahip olma şartı, sadece “çok tehlikeli” sınıftaki işyerlerinde aranacak. Dolayısıyla piyasada eksikliği çekilen ve bu nedenle yüksek ücretler talep eden işyeri hekimlerinin yerine aile hekimleri de görev yapabilecekler. Bu şekilde kendilerine sağlanan haktan yararlanmak isteyen aile hekimlerinin gelirlerini artırma şansı olacak. Yalnızca aile hekimleri değil, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler de kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında aylık 30 saatten fazla olmamak kaydıyla işyeri hekimliği yapabilecekler. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki hekimler ile aile hekimlerinin bu yöndeki çalışmaları kamuda tam gün çalışmanın istisnası olarak değerlendirilecek.

 

Aile hekimlerine nöbet dayatması

Kanun tasarısında aile hekimlerine nöbet zorunluluğu getiriliyor. Aile hekimlerinin iş yükleri zaten bu kadar fazlayken, bir de nöbet zorunluluğu eklemek, hizmet kalitesini düşürücü etki yaratacaktır.  Ayrıca aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ayda en az 16 saat nöbet tutması yönünde bir düzenleme de tasarıda yer buldu. Bu düzenleme yasalaşırsa, aile hekimlerinin iş yükleri artacağı gibi, birinci basamak sağlık kurumu olma özelliği ve niteliği de farklılaşacak. Dolayısıyla aile hekimlerine bu yönde getirilecek bir dayatmanın olumlu sonuçlar doğurmayacağını düşünüyorum.

 

Nöbet ücretleri artıyor

Kanun tasarısında yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personellerin nöbet ücretlerinin de yüzde 50 oranında arttırılması planlanıyor. Son derece yerinde olan bu düzenlemenin yanında diğer personellerin de nöbet ücretlerinin arttırılması olumlu olacaktır. Sağlık çalışanlarının toplumun genel sağlığı için nöbet tutmaları karşılığı alacakları ücret belirli bir miktarın üzerinde olmalı ve fedakârlıklarının karşılığı verilmelidir.

 Sağlık alanındaki bu yeni yasanın, aile hekimlerine nöbet dayatması, hastaların kişisel bilgilerini paylaşma zorunluluğu getirmesi dışında olumlu düzenlemeler getirdiği görülüyor. Ancak ne yazık ki, yasa hazırlanırken sağlık çalışanları ve sağlık sektörünün önemli aktörleri ile görüş alışverişinde bulunulmaması bu yasanın akıbetinin kötü olabileceği endişesini yaratıyor. Daha önce tam gün yasasında yaşanan sıkıntının temel kaynağı da bu noktaydı. Yeni yasada da yine bu hususun atlandığını görüyoruz.

 Sağlık hizmetlerinde kalitenin arttırılması ve yetişmiş insan gücünden yararlanmayı mümkün hale getirecek bir düzenlemenin hazırlanması çok önemli. Ancak mutabakat ile hazırlanmayan düzenlemeler ile sonuca ulaşılamayacağı da biliniyor. Bu nedenle yasanın bugünden ne yönde etki yaratacağını söylemek oldukça güç.

 

Diş hekimlerine ‘özelde’ sözleşme

Üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin özelde hizmet vermemesi konusunda tek istisna diş hekimleri için getirildi. Üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde görev yapan profesör ve doçentler sözleşme ile özel sağlık kuruluşlarında ve vakıf üniversitelerinin hastanelerinde hizmet verebilecekler.

 Bunun için üniversite yönetim kurulu kararı gerektiği gibi, ilgili fakültelerin aynı kadrolarında öğretim üyesi sayısının yüzde 5’inden fazla öğretim üyesi bu kapsamda sözleşme imzalayamayacak. Ayrıca sözleşmeler aylık çalışma süresi 80 saati geçmemek üzere en fazla bir yıllık yapılabilecek. Sözleşme ile görev yapan kişilerin idari görev almaları mümkün olmayacak.


Bu yazı 2,292 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,472 µs