En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

İsteğe bağlı sigortalı 4/b’li sayılıp sağlık sigortası primi ödeyecek



İsteğe bağlı sigortalı 4/b’li sayılıp sağlık sigortası primi ödeyecek

|www.gazeteport.com||11.06.2008|

 

1974 doğumlu bayanım. SSK başlangıcım 24.02.1994. Toplam prim ödeme gün sayım 3435. Bu ay sonu işten ayrılacağım ve Temmuz ayında isteğe bağlı sigortalılık için başvuru yapacağım.
1- Yasa 1 Ekimde yürürlüğe girmeden önce isteğe bağlı sigortalı olunca mevcut düşük primle mi devam edeceğim yoksa sağlık primi de eklenen yeni oranla mı ödeyeceğim?
2- SSK’nın sitesinden baktığıma göre 50 yaşında 5675 prim günüyle emekli olacağım. Kalan prim gün sayım 2240  gözüküyor. İsteğe bağlı sigortaya geçişte bunda değişiklik olacak mı?
3- SSK’dan emekli olabilmek için isteğe bağlı sigortada en fazla ne kadar kalabilirim?
Melek M.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinde: eski SSK'lıların adı 4/a'lı, Bağ-Kur'luların adı 4/b'li ve Emekli Sandığı iştirakçilerinin adı da 4/c'li olacak. İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler de Kanunun 4/b maddesi (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edilecek.

 

Ya yardan ya serden vazgeçmelisiniz
16.04.1964 doğumlu olup, 20.05.1986 tarihinde SSK'lı oldum. 30.10.1998’de işten ayrıldım. 3799 gün prim ödeme gün sayım bulunmaktadır. Emeklilik şartlarım: 49 yaş, 5300 prim gün sayısı (1501 gün kalan prim gün sayısı) olup, 16.04.2013 tarihinde emekli olabilirmişim. Ancak 05.03.2004 tarihinde bir işyeri açarak ve bugüne kadar Bağ-Kur primi ödeyerek SSK'dan kalan 1501 gün prim ödeme gün sayısını doldurmuş bulunmaktayım. Bağ-Kur primlerini ödemeye devam etmekteyim.
1-  Askerlik borçlanması yaparak SSK'dan daha yüksek maaş alabilir miyim?
2-  Bağ-Kur ödemeye emeklilik yaşıma kadar devam ederek SSK'dan emekli olabilir miyim?
3-  Bağ-Kur ödemeye devam edersem son yedi yılın yarısı şartı ile karşılaşır mıyım? Ödediğim Bağ-Kur primleri boşa gider mi?
4- SSK'dan emekli olmak istiyorum ve işyerimi de kapatmak veya başkasına devretmek istemiyorum.
5- 1 Ekim 2008'den itibaren geçerli olacak kanun beni nasıl etkileyecek?
Bu durumda nasıl hareket etmem gerektiği konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Rafet Kurşun

Emekli aylığı, üzerinden prim ödenen prime esas kazanç tutarları ile aylık bağlama oranı esas alınarak hesaplanıyor. Askerlik borçlanması prim ödeme gün sayınızı, bu da aylık bağlama oranınızı artırır.
Bağ-Kur’a prim ödemeye devam ederek SSK’dan emekli olamazsınız. Emekli aylığının bağlanacağı kanunun tespitinde son yedi yıllık fiili hizmet süresi içindeki sigortalılık hali belirleyici oluyor. SSK’dan emekli olabilmeniz için son 3,5 yıl (1260 gün) SSK’ya prim ödemiş olmanız gerekiyor. 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanun da bu durumu değiştirmiyor.

Buna göre, şimdi veya emekliliğinize 3,5 yıl kala işyerinizi kapatarak veya devrederek Bağ-Kur sigortalılığınızı sona erdirmeniz, bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlayarak son yedi yıl içinde daha çok (en az 1260 gün) SSK’ya prim ödemeniz gerekiyor. Aksi halde SSK’dan değil, Bağ-Kur şartlarına göre Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.

 

Bulgaristan borçlanması ile emekli olan aylığını kestirmeden çalışamayacak

Size daha önce de yazmış ve cevabınızı almıştım. Çok teşekkür ederim. Bir konuda daha yardımlarınızı rica ediyorum.
Bulgaristan göçmeniyim ve çalışıyorum. Bulgaristan’daki sürelerimi borçlanıp ödedikten sonra emekli olabileceğimi söylemiştiniz. Ben borçlanmadan sonra emekli olursam aynı işyerinde çalışmaya devam etmek istiyorum. Yasada okuyup anladığım kadarıyla bu yasadan emekli olanlar SGDP ödeyerek çalışamıyorlar.
Sormak istediğim, ben bu yasadan mı emekli olmuş sayılacağım yoksa SGDP ödeyerek çalışmaya devam edebilecek miyim?
Gökçen ZAFER

5754 sayılı Kanun ile 3201 sayılı yurtdışında geçen sürelerin borçlanılmasına ilişkin Kanuna eklenen Geçici 6. madde ile zorunlu göçe tabi tutulan Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın, yurt dışında (Bulgaristan’da) geçen ve belgelendirilen çalışma sürelerini 3201 sayılı Kanun hükümlerine göre borçlanmalarına olanak sağlandı.
Yine 5754 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanunun 6/B maddesi değiştirilerek, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlardan, Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıklarının, tekrar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren kesileceğine ve sosyal güvenlik destek primi (SGDP) hakkındaki hükümlerin uygulanmayacağına ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, Bulgaristan göçmeni olan sizler da dahil olmak üzere yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların SGDP ödeyerek çalışma hakları olmayacak.

Siz de 3201 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle emekli aylığına hak kazanmış olacağınızdan, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışamayacak, ancak aylığınızı kestirerek çalışabileceksiniz. Emekli aylığınızı kestirerek tekrar başladığınız çalışmanızın sona ermesi halinde, aylığınızın tekrar ödenmesi için yazılı talepte bulunacaksınız. Talep tarihini izleyen aybaşından itibaren emekli aylığınız tekrar ödenmeye başlayacak.

Emekli olunacak sosyal güvenlik kanununun (kurumunun) belirlenmesinde yine son 7 yıllık fiili hizmet süresi belirleyici olacak. Sigortalılık süresi içinde, sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanların hangi yasaya göre emekli olacağının tespitinde, en son sigortalı sayıldığı tarihten geriye doğru son yedi yıllık (2520 günlük) fiili hizmet süresi içinde en fazla hangi sigortalılık durumuna göre prim ödenmişse o sigortalılık durumunun gerektirdiği şartlar, prim ödeme sürelerinin eşit olması halinde ise son sigortalılık durumu esas alınacak. Bu nedenle son yedi yıldaki sigortalılık şekli önemli.

1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalılık süreniz 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edileceğinden, SSK’dan emekli olabilmeniz için, 1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalılık sürenizin 1259 günü geçmemesi, eksik süreyi de SSK’lı bir işte çalışarak tamamlamanız gerekiyor. İsteğe bağlı sigortada 1259 günden fazla prim ödemeyip, kalan süreyi 4/a (SSK) kapsamında çalışarak tamamlamanız halinde emeklilik şartlarınız değişmez ve devredilen SSK’dan emekli olursunuz. Aksi halde 4/b’li olarak devredilen Bağ-Kur’dan emekli olmanız, bunun için de en az 7200 gün prim ödemeniz gerekecek.

5510 sayılı Yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı sigortalılar yine prime esas kazancın alt ve üst sınırları (asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı) arasında kalmak kaydıyla kendileri tarafından belirlenecek prime esas kazanç üzerinden prim ödenecek. Ancak isteğe bağlı sigortalılığınız 1 Ekim 2008’den önce başlamış olsa da 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı sigortalılar da genel sağlık sigortalısı sayılacağından, prim oranı yüzde 25’den yüzde 32’ye çıkacak. Yüzde 20 malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12 genel sağlık sigortası primi olmak üzere toplam 32 oranında prim ödenecek.



Bu yazı 8,587 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,940 µs