En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
30 Aralık 2013

Çalışan Başka İşverene Devredilebilir mi?



Çalışan Başka İşverene Devredilebilir mi?

 www.internethaber.com


Ankara’dan okurumuz Selim Tercanlı soruyor: “Bünyamin bey, firmamıza atıl kapasite var. Bir tanıdığımın firmasına bazı işçileri göndermek istiyoruz sipariş gelene kadar. Bunu yapabilir miyiz? Nelere dikkat etmemiz lazım?”

Sayın okurumuz, bahsettiğiniz husus çalışanın bir başka işverene devrini kapsıyor. Buna iş hukukunda geçici iş ilişkisi diyoruz.
Geçici iş ilişkisi genelde sizin gibi atıl kapasite ile çalışan üretim firmalarında gerçekleşiyor. Çalışanlar ya başka bir işyerine yada grup şirketlerinden birine görevlendirilebiliyor.
Peki, geçici iş ilişkisinde nelere dikkat etmek gerek? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Geçici İş İlişkisi Nasıl Oluşur?
Geçici iş ilişkisi iş ve sosyal güvenlik hukukumuzda tanımlanmış bir iş ilişkisidir.
4857 sayılı İş Kanunu bu durumu, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçinin; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devredilmesi olarak tanımlamıştır.
Benzer şekilde geçici iş ilişkisine 818 sayılı Borçlar Kanunumuzda da değinilmiş bulunmaktadır.
 
İşçinin Yazılı Rızası Zorunludur
“Geçici iş ilişkisi” istisnai iş ilişkilerinden biri olarak sayıldığından İş Kanunumuz geçici iş ilişkisi ile işçinin devrine bazı sınırlamalar ve şartlar getirmiştir. Burada temel amaç getirilen sistemin istismarının önlenmesidir.
Bu şartların en önde geleni çalışanın yazılı rızasıdır. Çalışanın rızası alınmadan işçi devri mümkün değildir. İş kanunumuz yanında borçlar hukukumuz da bu hususun altını çizer. Borçlar Kanunumuzun 320 nci maddesinde de hizmet akdi bizzat ifa borçları arasında gösterilmekte; işverenin işçiden olan işin görülmesini talep hakkını başkasına geçici veya kesin olarak devredebilmesi işçinin rızasına bağlanmaktadır.
 
İşçi Görevi Olan İşte Çalıştırılmalıdır
Geçici iş ilişkisine getirilen bir başka sınırlama ise, işçinin devir süresinde zaten görevi olan ve yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılmasıdır.
Burada işçinin iş akdinden kaynaklanan haklarının korunmaya çalışıldığı görülmektedir.
Örnek ile ifade edecek olursak “idari müdür” olarak görev yapan bir işçinin başka bir işverene geçici iş ilişkisi suretiyle devredilmesi halinde örneğin “şoför” olarak çalıştırılması mümkün değildir.
Çalıştırılması halinde bu durum iş kanunumuza aykırılık teşkil edecek ve işçi açısından haklı fesih nedeni olacaktır.
 
Grup Şirketlerinde İşçi Devri
Grup şirketlerinde ve şirket gruplarının özel bir türü olan holding bünyesinde bulunan şirketler arasında işçi devri söz konusu olduğunda kanun benzer işlerde çalıştırılma koşulunu aramaz.
Devrin ayni şirketler grubu içerisindeki tüzel kişilikler arasında yapılması halinde örneğin muhasebeci olarak çalıştırılan bir çalışanın üretim departmanında istihdam edilmesi mümkündür. Tabii başta belirttiğimiz üzere işçinin yazılı onayının şekil şartı olduğunu hatırlatalım.
İş kanunumuz grup şirketlerinde geçici iş ilişkisi ile devri kolaylaştırarak ortaklık yapısı ayni olan işyerleri arasında dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlamıştır. Gerçekten de geçici iş ilişkisine en çok grup şirketleri arasında rastlanılmaktadır. Geçici iş ilişkisine personelin yetiştirilmesinden iş gücü dayanışmasına kadar bir dizi nedenle ihtiyaç duyulabilmektedir.
 
Devir En Fazla 18 Ay Sürebilir
İş Kanunumuz geçici iş ilişkisine bir süre sınırı da getirmiştir. İş hukukumuzda asıl olan sürekli ve belirsiz süreli iş sözleşmesidir. İş mevzuatımızın ruhu açısından geçici iş ilişkisi olağanüstü hallerde kullanılabilecek istisnai bir durumdur.
Buna göre geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir. Daha açık bir ifade ile geçici iş ilişkisi en fazla 18 ay sürebilecektir. 18 aydan uzun sürmesi halinde geçici iş ilişkisi kurulan işveren artık hukuken asıl işveren olarak telakki edilecektir.
İş hukukumuz geçici iş ilişkisine şekil ve süre şartı koyarak art niyetli kullanımını önlemeye çalışmıştır. Gerçekten de çift taraflı borç doğuran nitelikte olan iş akdinin geçici iş ilişkisi suretiyle sürekli olarak bozulması iş barışını zedeleyecektir.
 
Ücret ve Prim Alacaklarından Müşterek Sorumlu Olunur
Geçici iş ilişkisi sırasında iş akdi sona ermez, işçi iş akdi gereğince üstlendiği işi görme edimini geçici iş ilişkisi ile hukuki ilişki kurduğu yeni işverene karşı yerine getirmek durumunda kalır. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verme hakkına sahip olup, işçiye sağlık ve güvenlik risklerine karşı gerekli eğitimi vermekle yükümlü bulunacaktır.
Devirde asıl işverenin geçici olarak devrettiği işçiye ücret ödeme yükümlülüğü ise devam eder. İşçinin ödenmeyen ücret ve ücret kabilinden alacaklarından devreden ve devralan işveren müştereken sorumludur. Bu müşterek sorumluluk ödenmeyen prim alacakları yönünden de vakidir. SGK devreden ve devralan işverenlere müşterek müteselsil takip yapabilecektir.
İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumlu durumdadır. Geçici iş sözleşmesinden aksi anlaşılmıyorsa, işçinin diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin İş Kanunundaki düzenlemeler, geçici iş ilişkisi kurulan işverenle olan ilişkisine de uygulanır.

İşçiyi Devralan İşveren SGK’ya Dosya Açtırır Mı?
Geçici iş ilişkisi ile işçi devralan işveren SGK’da yeni bir işyeri dosyası açtırmaz. SGK’dan alınacak üç haneli bir numaralı ile aynen taşeron dosyalarında olduğu gibi asıl işverenin dosyasından bildirim yapar.
Bu bildirim için ayrıca işyeri bildirgesi verilmesi şartı yoktur.
İki işyeri arasındaki işçi devrine dair sözleşmenin SGK’nın ilgili merkez müdürlüğüne veya il müdürlüğüne ibraz edilmesi yeterlidir.
Üç haneli numara ile bildirim yapan işverenin prim ve prime dair her türlü borçlarından işçiyi devreden işveren de SGK’ya karşı sorumludur. SGK her iki işverene de müştereken ve müteselsilen takip yapabilecektir.




Bu yazı 2,344 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,624 µs