En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
13 Mart 2014

İş Güvenliğinde Çözüm Bekleyen Konular



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com


İş Güvenliğinde Çözüm Bekleyen Konular

 

Star


Ülkemizde en önemli sorunların başında iş kazaları geliyor. Her yıl yüzlerce işçimizin hayatını kaybettiği, yaralandığı veya engelli hale geldiği ülkemizde iş kazalarının önlenmesi için büyük emeklerle 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldı.
Önce 1 Ocak 2013 tarihinde tüm işletmeler için risk değerlendirmesi, acil durum planı, iş güvenliği eğitimi, mesleki eğitim (tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde), çalışan temsilcisi atanması/seçilmesi, ortam ölçümleri gibi yükümlülükler başladı. Yine 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde 1 Ocak 2013, 50 kişiden az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde ise 1 Ocak 2014 tarihinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü yürürlüğe girdi. 50 kişiden az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde ise bu yükümlülükler 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak.
Bu yasa, iş güvenliği hizmetlerini sanki sadece sanayi sitelerindeki oto tamircileri ve kaportacılar için uygulanacak sanıldığından olsa gerek, tam oturmadı. Yasa uygulamasının belkemiği olan Ortak sağlık ve Güvenlik Birimleri sanayi sitesi dispanseri gibi görüldü. Lüzumsuz ve gereksiz malzemeler atıl halde milli ekonomiye kayıp olarak yansırken, iş güvenliği maliyetlerinin artması işyerlerinin iş güvenliği hizmetlerine ulaşmasını önledi.
Gayet faydalı bulduğumuz ve desteklediğimiz İş sağlığı ve Güvenliği Yasasının uygulanmasına ilişkin yönetmelik ve tebliğlerde ciddi sıkıntılar olmasına rağmen yasa ile işçilerimizin sağlığı ve güvenliğinin korunacak olmasından dolayı yine de umutluyduk.
Bu köşeden birkaç kez daha uyardık. İş güvenliği mevzuatında mutlaka uygulanabilir, faydalı ve çalışanlarla işverenleri mağdur etmeyecek düzenlemeler yapılmasını önerdik. Aradan neredeyse iki yıla yakın bir zaman geçti. Sorunlar kar yumağı gibi giderek büyüyor.
Özellikle iş güvenliği uzman sayısının yetersiz olmasından dolayı, haklı olarak bu mesleğe bir ilgi ve teveccüh oldu. Yasanın yürürlüğe girme sürecinde basının da konuyu sürekli gündeme alması hem işyerlerinde ve hem de çalışanlarda iş güvenliğini ön plana çıkardı. Bir çok işletme iş güvenliğini önemsemeye başladı.
***
Yükselme sınavı
Uzman sayısının yetersizliği açılan sınavlarla kapatılmaya çalışılırken, öte yandan da TBMM’de yapılan yasal düzenleme sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişleri ile Bakanlık (sosyal) İş Müfettişlerine de iş güvenliği uzmanlığı yapma hakkı verildi. Böylece hem deneyimli SGK ve İş Müfettişleri de iş güvenliği uzmanlığı yapabilecekler ve hem de iş güvenliği uzmanı sayısının yetersizliği sorunu çözülmüş olacaktı. Ancak, halen bu haktan faydalanan kişilerin sertifikaları aylardır düzenlenmediği gibi sisteme de tanımlaması yapılmıyor. Böylece çalışma hayatını ve işyerlerini tanıyan, iş güvenliği uygulamalarına vakıf bu müfettişlerin yükselme sınavına girememesine sebebiyet verileceğinden bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Aksi halde telafisi imkansız sonuçlar doğacaktır.
Mayıs ayı içerisinde yeni bir yükselme sınavı yapılacak. Bu sınavda da başarılı olacaklarla birlikte sayı sorunu en aza inmiş olacak. Taşlar yerine oturacak.
***
Hamamda Hemşire Çalıştırılması
Özellikle esnafın ve küçük işyerlerinin en fazla yakınma konusu olan 20 kişiden az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde İşyeri Hekimi, Diğer Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırılması yükümlülüğü tamamen isteğe bırakılmalı ve yılda bir kez işgüvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından İSG hizmetleri alınması yeterli sayılmalıdır.
Diğer bir deyişle az tehlikeli sınıfta yer alan ve 20 kişiden az işçi çalıştıran işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdamı zorunluluğundan vazgeçilmelidir. 
“Hamamda Hemşire Çalıştırılması” olarak basında eleştirilen diğer sağlık personeli istihdamı zorunluluğu tüm az tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde kaldırılarak, işyerlerinin isteğine bırakılmalıdır. Sadece 20 ve üzerinde çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde Diğer sağlık personeli istihdamı zorunluluğu getirilmelidir.
***
OSGB’ler cendereye sokulmamalı
Yönetmeliğe göre OSGB'ler sadece kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayarak o illerde şube açılması zorunluluğundan dolayı çok sayıda şube açılması zorunluluğu hem hizmet kalitesini düşürüyor ve hem de iş güvenliği hizmetlerinin maliyeti artmaktadır. OSGB’lerde işleyiş sistemi değiştirilmeli ve OSGB’ler tüm Türkiye’ye hizmet verebilmelidir. Bunun yerine iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimleri için aynı sınırlandırma getirilmelidir.




Bu yazı 2,764 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,755 µs