En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
29 Mayıs 2014

Sigortası yatmayan dava açsın, artık hızlı sonuçlanacak



Sigortası yatmayan dava açsın, artık hızlı sonuçlanacak

 


Milliyet

 


Soru: Torba Yasayla pek çok yeni düzenleme geleceğini gazetenizden öğrendik. Taşeron dışında çalışanları ilgilendiren başka konular var mı?
Yusuf Gedik/ Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi
Cevap: Torba Yasayla getirilecek düzenlemeler içerisinde çalışanları ilgilendiren pek çok husus var. Bunlardan bugüne kadar değinmediğimiz önemli bir düzenleme, “sigortalılık tespiti” ile ilgili olanı.
Pek çok çalışan sigortasının yatmadığını fark ettikten sonra veya işinden olmamak için ayrıldıktan hemen sonra işverenini dava ediyor. Bu davalara “hizmet tespit davası” adı veriliyor. Çalışan açısından emekliliği hak etmede bir gün bile sigortalı olmanın önemi çok büyük olduğundan, bu davalarla çalışanlar için emeklilik kapısı aralanıyor. Ancak davalar çok uzayabiliyor. Yıllarca devam ettiği için hak kayıpları ortaya çıkabiliyor. 
Bu nedenle Torba Yasaya konulan bir maddeyle bu uzun dava sürelerinin kısaltılması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle,  açılmış davalarda SGK konunun doğrudan tarafı olduğu için resen davaya müdahil olması sağlanacak. Böylece, dava esnasında çalışanın o dönemde sigortasının olup olmadığı, mevcut uygulamaya göre, çok daha hızlı  öğrenilecek. Davalar daha kısa sürecek.
 

Hacizde çalışanlar korunuyor 

Meclis’e gönderilecek yasa tasarısında, ücret alacaklarında dava süresinin kısalacağını, yani 5 yıllık sürenin 1 yıla indirileceğini, geçen hafta duyurmuştuk. Bu yeni düzenleme çalışanlar açısından hiç de olumlu olmayacak. Kanun tasarısı sonrası, iş sözleşmesi sona eren işçi, geçmişte ücretini alamadığı iddiasıyla iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde dava açmak zorunda olacak. Sözleşmesi süren işçiler için bu süre 5 yıl olarak korundu.
Bu olumsuz düzenlemenin yanı sıra, olumlu olabilecek bir diğer düzenleme ise şu: İşyerlerinin hacizle karşı karşıya kalmaları durumunda, çalışanların mevcut durumda, sadece 3 aylık ücretleri kadar bir tutar haciz durumunda kurtarılırken, yeni düzenlemeyle çalışanların alamadıkları tüm ücretler haciz esnasında korunmuş olacak. Yeni düzenlemeyle; işleri kötü giden işveren için uygulanacak hacizde, o işyerinde çalışan işçilerin geriye dönük olarak bütün ücretlerini ödeyebilecek kadar bir mal geride bırakıldıktan sonra haciz işlemi yapılacak.
Kanun tasarısındaki çok önemli bir diğer düzenleme de, iş uyuşmazlıkları davalarında, işçilerin dava açarken mahkemeye işverenden talep ettikleri miktarı net bir şekilde bildirmeleri gerektiği konusunda yapıldı. Şu anki mevzuatta işçi, iş uyuşmazlığı nedeniyle, yani ücret, fazla mesai, çalışma koşulları gibi konularda dava açarken alacağa konu rakamı hâkim belirliyordu. Düzenleme sonrası alacağa konu rakam dava açılırken işçi tarafından net bir şekilde belirtilecek. Dava belirtilen rakam üzerinden görülecek.
 

Kıdem tazminatında 15 yıl sigortalılık önemli 

Soru: 3700 prim günüm var. Çocuklarıma (2,5 ve 10 aylık ) bakacak kimse olmadığından işten ayrılma durumum olacak. Haklarımı alabiliyor muyum?

Ayşe Çalışkan 

Cevap: İşinizden kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda tazminatlarınızı almanız mümkün değil. Ancak prim gününüzü yazdığınız için belirtelim, eğer 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişiniz yapılmış ve toplamda 15 yıl sigortalılığınız tamamlanmışsa, bu durumda 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartlarıyla kıdem tazminatınızı işverenden isteyebilirsiniz. Bu koşulları sağlayıp sağlamadığınızı bağlı olduğunuz SGK Merkezine giderek öğrenebilirsiniz. Eğer bu koşulları sağlıyorsanız yine SGK Merkezinden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısıyla işvereninize müracaat edin ve tazminatınızı isteyin.


Bu yazı 2,376 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,403 µs