En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
3 Haziran 2014

Taşeronda yeni dönem



Taşeronda yeni dönem

 

 

Milliyet

 

İki gündür değerlendirmeyi sürdürdüğümüz torba yasa tasarısı, taşeron işçiler konusunda pek çok yeni hüküm öngörüyor. Genelinde, özellikle kamuda yasa sonrası taşeron çalıştırmanın bir düzene kavuşacağı söylenebilir. Ancak taslaktaki ibareler, asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi halinde taşeron işçisine sağlanan hakları kısıtladığı gibi, taşeron işçilere kadro değil emsal işçi ücreti ve sosyal haklarının verilmesini öngörüyor. Bu açıdan, taşeron konusunda tatmin edici bir düzenleme yapılamadığı söylenibilir. Tasarı yasalaşmadan bu eksikliklerin de giderilmesi yerinde olacak. Aksi taktirde bu kanayan yaraya sadece pansuman yapılmış olacak.

Yardımcı işler listesi oluşturulacak

Son 10 yılda kamuda taşeron kullanımı hızla arttı. Yardımcı işlerin yanında Karayolları, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda asıl işlerin de taşerona verildiğini gördük. Tasarıyla bunun belirli ölçüde önüne geçilecek. Kamuda yardımcı işlerin taşerona verilmesi için kamu kurumlarında hem yeterli sayıda ve nitelikte personel olmaması, hem de taşerona verilecek işin yardımcı işler listesinde olması şartı aranacak. Teknolojik uzmanlık gerektiren işlerdeyse yeterli nitelikte ve sayıda personel olmaması, işin taşerona verilmesi için yeterli olacak.

 Torba yasa tasarısı hayata geçince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü alınarak, Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla taşerona verilebilecek yardımcı işlerin listesi hazırlanacak. Bu oluşturulduktan sonra listedeki işlerin dışındakilerde taşeron çalıştırılamayacak.

 Liste dışında kalan işlerde halen kamuda taşeron olarak çalışan işçilerin akıbeti gündeme gelebilir. Bu işçilerin kadroya geçirilmesi yerinde olacaktır. Aksi halde, yeni mağduriyetler çıkabilir.

 Kamu kurumları, yardımcı işler ve asıl işin bir bölümünü, uzmanlık gerektirdiği için taşerona verirken ihale öncesi Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi’nden uygun görüş alacak. Sadece 6 aydan az süren işler için görüş şartı aranmayacak.

Kamuda taşeron sorumluluğu

Kamuda taşeron çalıştırılmasına ilişkin hükümlere uyulmamazsa, sorumlu, bu işlemi yapanlar olacak. Kamuda taşeron işçiyi, ihalede belirtilenin dışında başka bir işte çalıştıran, çıkılmaması gerekirken ihaleye çıkan ve taşeron çalıştırılamayacak işe taşeron yerleştirenler, kamunun uğradığı zararı tazmin etmek durumunda kalacak. Ayrıca bu kişilere, net ücretlerinin 5 katı tutarında idari ceza uygulanacak.

 Mahkeme, kamuda taşeron çalıştırılmasıyla ilgili aykırılık da tespit ederse, alt işveren ilişkisi hemen sonlandırılacak. Ancak bu yasalaşırsa, kamuda çalışmaması gereken bir işte çalıştırılan taşeron işçiler dava açmaktan çekinecek ve kendi kaderlerine razı olacaklar. Dava açmaları, bir hak elde etmeleri halinde işleri sonlandırılacağı için kendileri ve iş arkadaşları da işlerinden olacaklar.

Akıbeti belirsiz

 Halen mahkemeler, taşeron ilişkisi hatalı kurulmuşsa kamu taşeronlarına kadro verilmesine hükmediyordu. Karayolları’nda çalışan taşeron işçilerin asıl işi yaptıklarına hükmeden Yargıtay, bu kişilerin kamuya alınmalarına karar vermişti, ancak bu işçiler henüz kadroya alınmadı. Dolayısıyla önce yargı kararlarının uygulanması, işçilere haklarının verilmesi gerekir.

Özel sektördeyse taşeron ilişkisi ‘muvazaalı’ ise, taşeron işçi, başından itibaren asıl işverenin işçisi olarak değerlendiriliyordu. Tasarı böylece yasalaşırsa bu mümkün olamayacak ve işçilere, sadece asıl işveren bünyesinde aynı işi yapan işçinin ücret ve hakları uygulanacak. İşçilerin diğer zararlarının tazminine ve kavuşacakları haklara mahkeme karar verecek. Bu, taşeron işçilerin sorunlarını kısmen çözecektir.

Kıdem tazminatı garantisi

Tasarıda kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatları devlet garantisinde olacak. Çalıştığı taşeron şirket değişse de, aynı kamu kurum ve kuruluşunda çalışan taşeron işçinin kıdem tazminatı, çalıştığı tüm süreler düşünülerek hesaplanacak. İşçi kıdem tazminatını şirket değil, devletten alacak.

 Aynı taşerona bağlı, ancak farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçinin tazminatı da, çalıştığı son kamu kurumunca ödenecek. Aynı taşeron şirkete bağlı olarak, bir süre kamu, bir süre de özel sektörde çalışan işçi, kıdem tazminatının kamu idaresince ödenmesi gereken miktarını da devletten talep edebilecek.
 
 Ücretin kontrolü

 Taşeron işçilerin mağduriyetini önlemek için asıl işverenler, aylık olarak taşeron şirketin ödeme yapıp yapmadığını kontrol edecek. Gerekirse alacakları şirketin hakedişinden kesip doğrudan işçilere yatıracak.

 Özellikle kamuda taşeron işçi çalıştırılmasına ilişkin yeni düzenlemeler, genelde olumlu. Özel sektör açısından da asıl işin bölünüp alt işverene verilmesi halinde durumun mahkemelere bırakılması, bu işçilerin haklarının belirlenmesinde sıkıntı yaratabilecek gibi. Özel sektör taşeron işçilerinin kıdemi, yıllık izinlerinin belirlenmesi ve ücret alacaklarında asıl işverenin kontrolü de yerinde...


Bu yazı 2,384 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,945 µs