En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
7 Ağustos 2014

Memurlar primini kendi ödeyip emekli olabilir



Memurlar primini kendi ödeyip emekli olabilir

 

 

Milliyet

 

Soru: Bir kamu kuruluşunda memur kadrosunda çalışıyorum. Biz memurların da işçilerde olduğu gibi, dışarıdan primlerimizi ödyerek emekli olmamız mümkün mü?

CEVAP: Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında isteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli değişiklikler yaşandı.  Reform tarihi olan 1 Ekim 2008 öncesinde isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler taleplerine göre, isteğe bağlı SSK’lı veya isteğe bağlı Bağ- Kur’lu olabiliyorlardı. Ne var ki 1 Ekim 2008 sonrasında bu imkan ortadan kaldırıldı ve isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin primleri 4/b’li yani Bağ -Kur’lu olarak değerlendirilmeye başlandı. Aslında bu durum birçok haksızlığı da beraberinde getirdi. Sigortalı yani 4/a şartlarıyla emekli olmak isteyenler için isteğe bağlı sigortalılık yolu kapanmış oldu.

Diğer yandan bir başka çalışan grubu olan memurlar için de isteğe bağlı sigortalılık imkanı var.

En az 10 yıl memurluğu olan, daha sonra memurluktan istifa etmiş bir kişi SGK’ya başvurarak keseneklerini ve kurum karşılıklarını ödeyerek emekli olabiliyor. Örneğin; 20 yıl fiili hizmet ve belirli bir yaşı tamamlama şartlarıyla emekli olabilecek bir memur, 10 yıl fiili hizmet süresini bir kamu kurumunda tamamlayarak ve kalan 10 yılın SGK’ya ödenmesi gereken keseneklerini de cebinden ödeyerek, doldurması gereken yaşı ise hiç prim ödemeden  bekleyerek emekli olabilir.

Atılmamış olmak şart

Bu haktan yararlanabilmek için memurluktan atılmamış, istifa ederek ayrılmış olma koşulları da bulunmaktadır. Ayrıca yukarıda ifade ettiğimiz gibi, 10 yıldan daha az süre memur olarak görev yapanlar da  iştirakçi sayılmazlar ve bu yolla emekli olmaları mümkün değildir.

İsteğe bağlı koşullarıyla emekli olmayı planlayan memurların SGK’ya ödeyecekleri prim (kesenek), memuriyetten ayrıldıkları tarihteki kadrolarının karşılığı olan dereceye göre hesap edilir. Bu şekilde kendi keseneğini ödeyerek emekli olmak isteyenlere her yıl bir kademe, her üç yıl için bir derece verilir.

Hemen ifade etmekte fayda var; isteğe bağlı iştirakçi olarak emeklilik keseneklerini ceplerinden ödeyenlerin ödemiş oldukları kesenekler emeklilik ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Emekli ikramiyesi, kişinin istifa etmeden önce çalışmış olduğu süreye göre hesaplanır. Bu nedenle cebinden prim ödeyip emekli olmayı hesap edenlerin bu kritik noktayı bilmelerinde fayda var.

Prim borcu olan affı kaçırmasın

Soru: Devletten emekli olduktan sonra kendime iş yeri açtım. Ancak destek primi ödemediğim için emekli aylığımdan kesinti yapılıyor. Bu kesintiden yasayla kurtulabilir miyim? Af beni de kapsıyor mu?

CEVAP: Torba Yasa içerisinde neredeyse tüm prim borçlarına af değil ancak ‘yapılandırma’ imkanı tanındı. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları da yapılandırma kapsamında. Torba Yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde yazılı başvuru yaparak, destek primi borcunuzu 36 ay içinde, her iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz. Bu nedenle yasayla gelen bu imkandan muhakkak yararlanın, affı kaçırmayın.

6 ay limiti var

İsteğe bağlı iştirakçilik yoluyla emeklilik hayali kuranların bu imkandan yararlanabilmeleri için belirli bir zaman aralığında başvuru var. Buna göre, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK’ya isteğe bağlı iştirakçilik için başvurmak gerekiyor. Ayrıca yine önemli bir husus; cebinden prim yani kesenek ödeyerek Emekli Sandığı’na tabi iştirakçiliği başlayanlardan, keseneklerini toplu veya aralıklı olarak 6 aydan daha uzun süre ödemeyenlerin, iştirakçilikleri sona erer, emeklilik yolu en azından bu yöntem için kapanır.

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, yine bu tarihte yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanuna tabi oldukları için, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca düzenlenmiş isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamazlar.

Sonuç olarak; 1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyeti olan, en az 10 yıl memurluk yapmış, memurluktan atılmamış, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK’lı veya Bağ  Kur’lu olarak çalışmamış ve en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmuş kişilerin isteğe bağlı iştirakçi olmaları ve emeklilik için koşulları tamamladıktan sonra emekli olmaları mümkündür.


Bu yazı 2,358 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,354 µs